Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Nem viccnek szánta, hanem áthallásos megjegyzésnek, amiben még az együttérzés is benne volt – ezt tudtuk kideríteni Surján László egyik Facebook-bejegyzésének értelmezése kapcsán. A többi már a hivatásos nyelvészek asztala.

Dr. Surján László a Facebook-oldalán osztotta meg a következőket a Facebook harmadik lehalása kapcsán: "Leállt a facebook és akadozik a tweeter. Szegény migránsok, biztos dühöngenek." A bejegyzésre hamar ráharapott a netes közösség, egyfelől a bejegyzésből kiérzett "empátia" és szellemiség lett a kommentelők célpontja, másfelől a tweeter szó – a netes mikroblog helyes nevét (twitter) egymás után ajánlották a volt fideszes EP-képviselő, egykori KDNP-s népjóléti miniszter figyelmébe.

Az már régóta tudható, hogy a menekülteknek létszükséglet az okostelefon: ezzel-erre töltik le az aktuális ország térképet, így tartják a kapcsolatot a családjukkal, vagy itt őrzik elpusztult városuk, országuk, lakóhelyük – alkalmasint elpusztított családtagjaik utolsó emlékképeit. Véleményes tehát, hogy Surján bejegyzése belül van-e az ízlésesség határain – gondoltuk, rákérdezünk a politikusnál, nem bánta-e meg a posztolását.

Surján amúgy türelmesen és/vagy kitartóan válaszolgat az őt gyakran útszéli modorban támadóknak. A twitter-tweeter kérdésben nem hajlandó elismerni, hogy tévedett – nekünk is azt írta, ez egy áthallásos dolog azért, mert a menekülők közt nem tiszteli a "hangosítóval tömegeket izgató figurákat a sok útlevelükkel", és a kulcs a twit-tweet szavak jelentése közti különbségben van. De hogy pontosan mire gondolt, azt nem árulta el.

A politikus egyébként pedig higgadtságra int mindenkit. Bejegyzését tehát áthallásos megjegyzésnek szánta, és megjegyzi "nem először kapok úgy támadást, hogy viccnek minősítik, amit nem annak szántam". Akkor netán csak együttérzését fejezte ki, kérdeztünk vissza. "Furcsa, de ez is benne volt.", de mivel "valóban nagy az áttétel", nem csodálkozik, sőt természetesnek tartja, hogy a "444 által hergeltek" nem értik ezt.

Surján Facebook-posztja már nem először ihlette meg a közéletet, amikor az aktuális időjárás kapcsán Petőfi Sándor jutott eszébe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé

Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé

Exhumálni akarják a Dániában tömegsírba temetett, koronavírusos nyérceket

Exhumálni akarják a Dániában tömegsírba temetett, koronavírusos nyérceket

Trumpék kérésére újraszámolták a szavazatokat Milwaukee-ban, Biden előnye nőtt

Trumpék kérésére újraszámolták a szavazatokat Milwaukee-ban, Biden előnye nőtt