szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új dohányipari adót vezetne be a kormány. Az amerikai nagykövet szavait köszönik szépen, de Magyarország nem az USA, hanem az EU része. Lesz új Liget-projekt. Lázár János bejelentett

Nekiment a multiknak

Lázár János szerint Brüsszel megvédte a multikat, 23 milliárd forintba került a magyar államnak, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat nem szedheti be. Nem tudom, hogy a láncok mivel fizettek Brüsszelnek, de ez a magyar államnak pénzbe kerül. Az pedig hogy kötelezően előírnák a hipereknek, mennyi alkalmazottat foglalkoztassanak, nem alap nélküli - mondta sejtelmesen.

Drágább lesz a cigi

Új dohányipari különadó terve merült fel a legutóbbi kormányülésen - jelentette be Lázár János a legújabb kormányinfón, amit már nem Giró-Szász Andrással tart. A sávos különadó helyett a különösen káros dohánytermékek esetében szálanként 4 forintot kellene fizetniük a gyáraknak.

A bevándorlás a fő téma

Ami az Európai Unióban történik, az a tökéletes impotencia - mondta a menekültügy brüsszeli kezeléséről. Ellentétben ezzel szerinte Magyarország megtalálta a gyógyszert, többek között a határzárral.

A magyar kormány továbbra sem akar befogadni egyetlen menekültet sem, aki a jobb élet reményében jön Európában. Ezért remélik, hogy a parlament decemberig megadja a felhatalmazást, hogy a kvótát a bíróságon támadják.

Nem tervezzük, hogy visszavesszük a menekülteket - mondta Lázár arra az új helyeztre, hogy 40 ezer menekültet akar többek között Németország visszatoloncolni. A kormány álláspontja szerint ugyanis Görögországba kell visszaküldeni a menekülteket, hiszen ott léptek be először az EU-ba.

Mi nem vagyunk az USA tagjai

Mi nem az USA, hanem az EU tagjai vagyunk - reagált Coleen Bell amerikai nagykövet szerda esti bírálataira. A korábban érintett kérdéseket (mint sajtószabadság, korrupció) pedig, mondta, évek óta megvitatták már az unió különböző testületeivel.

Földügyek

Nem a kormány ad el földeket, hanem a földművesek akarnak földet vásárolni.

Az értékesítés során a helyben kialakult piaci árat veszik alapul.

Kérdésre válaszolva Goodfriendről azt mondta, hogy a hatásköreit túllépve bele akart szólni a magyar belpolitikába. Lázár Jánosnak kifejezetten irritáló, hogy idejön valaki az USA-ból és megmondja, mit tegyünk. Szerinte nem a magyar kormányt, hanem a magyar embereket alázta meg.

Mint mondta, az ország nem lesz senki gyarmata.

Nem kell fizetni jó pár illetéket

A vállalkozások számára az adóhatósági igazolás, az erkölcsi bizonyítvány és az öröklött ingatlan átruházása is ingyenessé válik. A díjcsökkentés 10 milliárdot jelent majd a költségvetésnek 2016-ban.

A területi közigazgatásban dolgozóknak 30 százalékkal emelkedhet a bére - legalábbis Lázár János erre tesz javaslatot.

Legyen liget a Liget

Hat kormányülés után végre sikerült kitalálni, hogy a Ligetben ligetet szeretnének. Azaz fát és zöldet, nem követ. Erre Baán László egy ötletpályázatot írna ki. Orbán Viktor Lázár szerint nagyon türelmetlen a kérdésben.

Egy új tervkoncepció kiírására adott a kormány engedélyt. Nem fog megépülni a magyar zene háza és a fotográfiai múzeum, viszont a színház igen.

A MÁV vállalna egy társadalmi feladatot a lerobbant területei újjáépítésében. Erre lenne projekt a Nyugati pályaudvar mögötti terület, ami egy 20 hektáros zöldterületet jelent Finta tervei alapján. Tehét a Liget 2.0 projekt révén a Városliget kibővülne a MÁV Nyugati tér mögötti területével.

Igazi állami gáz lesz

A következő heti kormányülés témája lesz az olcsó áram és olcsó gáz, azaz hogy minden háztartásban legyen állami gáz.

Beszélt a Miniszterelnökség-tanulmányról is: a rezsicsökkentés fenntartása és az ipari rezsicsökkentés érdekében van a Miniszterelnökségnek egy javaslata, ami jó válasz lenne Brüsszelnek, ugyanis a Bizottság megtámadta a magyar rezsicsökkentést. Magyarország energiafüggetlenségének fontos állomása, hogy visszaszerezze az energiaellátó rendszerét (Paksot nem adják el). Ezek újabb rezsicsökkentés előtt nyitják meg a kaput.

Tényleg kérdezzék meg Orbánt

Újságírói kérdésre megint felmerült, hogy belső harcok vannak a kormányban, Lázár János elvesztette a bizalmat. Erre úgy reagált, hogy annyi a munkája, hogy nincs ideje ezzel foglalkozni. Megérti, ha a politikai ellenfelei akadályozni próbálják, de épp azért dolgozik, hogy 2018-ban újra a Fidesz nyerjen. Hogy bizalmatlan-e vele szemben Orbán Viktor, azt pedig tőle kell megkérdezni.

OTP-eladás

Beruházásokra és fejlesztésekre fogja költeni az állam az OTP-részvények eladásából származö összeget. Kérdésre válaszolva azt mondta, az eladás nem veszélyezteti azt a célt, hogy a bankrendszer 50 százaléka magyar tulajdonba kerüljön.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!