szerző:
hvg.hu

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint Orbánnak és a kormánynak nagyobb szerepe van abban, hogy újraéledt az egyházi iskolarendszer, mint magának az egyházaknak, szerinte ugyanis egyházi iskolákba vagy meggyőződésből, vagy a "klikes iskoláknál" magasabb színvonal miatt íratják be a gyerekeket a szülők.

Több évtized kényszerszünet után mára újraéledt az egyházi iskolarendszer – mondta Orbán Viktor miniszterelnök még szombaton Kunszentmiklóson a református templomban, ahol azért járt, mert felavatták a Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános iskola új épületszárnyát. A kormányfő hangsúlyozta, 2010-ben, a nemzeti kormány hivatalba lépésének évében Magyarországon az óvodától a középiskoláig 119 ezer fiatal tanult egyházi iskolában, akiknek a száma 2014-re már 195 ezerre nőtt.    

A miniszterelnök szerint, amit az egyház tenni tud a szegények, az elesettek, a betegek gondozásában, az ifjúság nevelésében, a magyar kultúra, s azon belül a magyar nyelv őrzésében és ápolásában, arra a 21. századi magyarságnak legalább annyira szüksége van, mint elődeinknek volt. A mai zilált Európáról nem is beszélve – fűzte hozzá. Úgy fogalmazott: az egyházi iskola őriz és újít, 21. századi tudást és készséget ad, amelyek az évszázadok alatt felhalmozott értékekre építenek.

A kormányfő beszédére Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a Népszavában reagált, azt mondta: Orbánnak tényszerűen igaza van, de büszkeségre nincs semmi oka. Mendrey szerint Orbánnak és a kormánynak nagyobb szerepe van abban, hogy újraéledt az egyházi iskolarendszer, mint magának az egyházaknak. Az elnök a kötelező hittanoktatást hozta fel példának, amely ellen az iskolák vezetői is tiltakoztak.

Egyházi iskolákba vagy meggyőződésből, vagy a "klikes iskoláknál" magasabb színvonal miatt íratják be a gyerekeket – folytatta Mendrey, aki hozzátette: ennek oka, hogy az egyházi iskolák megkapják az állami támogatásokat és az egyháziakat is, úgynevezett dupla finanszírozási rendszerben. A PDSZ elnöke utalt arra, hogy kormányoldali forrásokból úgy értesült, az egyházi iskolákat "elitiskolákként" akarja megjeleníteni a kabinet, az állami oktatás rovására.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!