szerző:
Dercsényi Dávid - Mizsur András

"A bevándorlás elfogadása veszélyes." Orbán Viktor a Budapesti Demográfiai Fórum megnyitó beszédjén totálisan szembeállította a bevándorlást és a családpolitikát. A fórumon szakemberek és közéleti személyiségek azért gyűltek össze, hogy a család, gyerekvállalás témáját járják körül. A konferencia első napján felszólal a kormányból többek közt Balog Zoltán. Beszédet mondott Pelczné Gáll Ildikó is, az Európai Parlament alelnöke is, aki szerint már megvan a gyümölcse a kormány családpolitikájának.

Orbán most is beszél a migrációról, miután a Tudomány világfóruma (World Science Forum) szerdai megnyitóján sem kerülte a témát: Európa elözönlés alatt áll, a folyamatok mögött egy kulturális, világhatalmi, világpiaci átrendeződés új térképe rajzolódik ki. “Ha nem vigyázunk, a térképen olyan változások is lesznek, amelyeknek messzeható politikai és fegyveres konfliktusok is lehetnek a következményei” riogatott Orbán.

"Demográfiai tél köszöntött be"

A miniszterelnök beszédét a következő szöveggel vezette fel Novák Katalin családpolitikáért felelős EMMI-államtitkár: "Európa az üres bölcsők kontinense. Demográfiai tél köszöntött be", majd megköszönte a jelenlévő családoknak, hogy eljöttek. Ezután egy kis videó következett "Az igazi férfi mindig erős" címmel. Végső üzenete: Apa az igazi férfi, amire Novák élőszóban is ráerősített. Az államtitkár az elmúlt öt év családbarát intézkedéseit dicsérte: a kormány családbarát politikát folytat.

©

Majd Orbán lépett a mikrofonhoz. Rögtön némileg ellent is mondott Nováknak (és a kutatásoknak, lásd alant): az ország még nem családbarát, ez egy elérendő cél. "Minden alkalmat meg kell ragadnunk, hogy nyíltan és tabuk nélkül beszéljünk demográfiai kérésekről. Nap mint mit nap szembesülünk azzal, hogy vannak szavak az európai közbeszédben, amiket nem lehet kimondani." Éles kanyarral rögtön a kerítésépítésről kezdett el beszélni, és kedvenc témáját, a politikai korrektséget is pellengérre állította - mivel a demográfia sem PC-kifejezés most. Kapott egy oldalvágást az Fidesz európai pártja, az Európai Néppárt is: "A család szó alatt más értenek a Néppártban, mint amit a Fidesz javasol."

Orbán rögtön Európánál és a fenyegető demográfiai tendenciáknál termett. "Kik lakják be Európát?" - tette fel a kérdést. Más, kevésbé fontos témákra több pénz és figyelem jut, mint a gender témák, homoszexualiások házassága, mondta. “Ezek kedves témák, de nem hoznak megoldást.”

Aki családpolitikáról beszél, az kirekesztő, hangzik el a vád egyre többször, folytatja Orbán. “Ez szamárság.” A családbarátság és a szabadság szembeállítása csak egy ravasz trükk. “A gyerekek megsokszorozzák az ország erejét. Olyan ösztönző erő, amelyhez nincs hasonló.” Majd a magyar miniszterelnök a migráció mezejére lépett: ez addig lesz téma, ameddig el nem terjed a tömeges klónozás. “Ettől mentsen meg az Isten minket.”

©

"Európa nem építheti jövőjét bevándorlásra!" folytatja Orbán, "veszélyes a bevándorlás elfogadása. A családokra és nem a bevándorlásra épülő Európát akarunk. Vannak olyan idők, amikor a demográfusoknak hallatniuk kell a hangukat - most ilyen időt élünk. Bizonyítsuk be, hogy a gyermekvállalás áldás az országnak és Európa jövőjére nézve." fejezte be Orbán, majd átadta a terepet a következő felszólalóknak.

Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke sem hagyta ki beszédéből a migráció témáját. A politikus elmondta, sokan úgy gondolják, hogy a bevándorlók majd hasznosíthatóak lesznek a munkaerőpiacon. Ez csak elmélet, nincs rá bizonyíték, tette  hozzá a képviselő. “Mi viszont szembe megyünk a brüsszeli példával és inkább saját erőforrásokból, a családbarát politikával próbáljuk megoldani a demográfiai válságot" - mondta Pelczné. Szerinte a kormány munkájának már megvan a gyümölcse, mert nőtt a gyerekvállalási kedv. Itt arra gondolhatott Pelczné, hogy az elmúlt öt évben tavaly született a legtöbb gyerek Magyarországon, erre előszeretettel hivatkoznak kormánypárti politikusok. A szakértők viszont azt mondják, hogy ez a szám korántsem egy kifutott eredmény, számos más oka lehet, hogy 2014-ben így alakult a születésszám. “Azon dolgozom, hogy az üres bölcsők víziója ne váljon európa valósággá” - zárta beszédét Pelczné.

A kormány régóta egy szakmai nonszensz mellett áll ki

A Fidesz egy ideje következetesen elutasítja a bevándorláson alapuló népességgyarapítást, és a születésszám növelésével akarja a fenyegető népességfogyást megállítani. Novák Katalintól Németh Zsolton vagy Lázár Jánoson át Orbánig ennek sokszor hangot adtak, bár a szakértő szerint ez a szembeállítás politikailag értelmezhető csak, szakmailag nonszensz.


A ki-bevándorlás alakulása soktényezős játék, a természetes születésszám emeléséhez pedig Kapitány Balázs demográfus szerint mindenféleképp jobb kommunikáció kell az állam részéről, mert a meglévő lehetőségeket sem ismerik a családok. Akik értékrendszerében most még az első helyen áll a gyerek - akkor lesz gond, ha a középosztály már nem akar gyereket, ahogy pl. ez Németországban ma már komoly gond. Időnk sincs sok: a nagyobb létszámú Ratkó-unokák lassan kiérnek a termékenység szakaszából - elmúlnak 40 évesek. Az utána következő generációk pedig annyival kevesebben vannak, hogy hiába növeli meg a kormány a gyerekvállalási hajlandóságot, a relatív növekedés is abszolút csökkenést jelent a megszületendő gyerekek számában.

©
Gyerek, család, migráció

A csütörtökön kezdődő háromnapos Budapesti Demográfiai Fórum az európai népesedési folyamatok összefüggéseit tekinti át, és elsősorban a családokat érintő témákra fókuszál majd. Terítéken lesz a gyermekvállalás akadályainak elhárítása, a család és a munka összehangolása, a nők és férfiak közti felelősség- megosztás elősegítése és a családokat támogató intézményrendszer fejlesztése, de szó esik majd a majd a migráció és a a hosszú távon fenntartható demográfiai fordulat elérésének összefüggéséről is.

A konferencia első napján neves hazai és nemzeközi politikusok és közéleti személyiségek szólalnak fel, és Orbán Viktor és Balog Zoltán is tart beszédet (eredetileg Matolcsy György is a felszólalók között lett volna, de mára az MNB elnökét kihúzták a felszólalók listájáról). A második napon pedig a témával foglalkozó kutatók, szakértők adnak elő.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Áder szerint a klímaváltozás üzleti lehetőségnek is tekinthető

Áder szerint a klímaváltozás üzleti lehetőségnek is tekinthető

Hatalmas vihar volt a horvát tengerparton, városokat öntött el a víz

Hatalmas vihar volt a horvát tengerparton, városokat öntött el a víz

Kormányinfó: Így magyarázza a kormány a Budapestet szorongató javaslatait

Kormányinfó: Így magyarázza a kormány a Budapestet szorongató javaslatait

A gyógynövényes terápiák többet árthatnak, mint segíthetnek a rákos betegeknek

A gyógynövényes terápiák többet árthatnak, mint segíthetnek a rákos betegeknek

Kilenc kilóra fogyott le Zente a kezelés után

Kilenc kilóra fogyott le Zente a kezelés után

Eldőlt: Dézsi Csaba András lehet a Fidesz polgármesterjelöltje Győrben

Eldőlt: Dézsi Csaba András lehet a Fidesz polgármesterjelöltje Győrben