szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Vécsey Jenő cukrász által építtetett Bauhaus stílusú villát az államosítás után a kémkedésről hírhedt Field házaspár lakta, később Losonczi Pál lakott benne, majd Szűrös Mátyásé lett. A nagy múltú villát felújított állapotban árulják.

279 millió forintért árulnak egy nagy múltú villát a Sashegy tetején – szúrta ki az Ittlakunk.hu.

A Bauhaus stílusú, 300 négyzetméteres villa tervezője Benkhard Ágost volt, a megrendelő pedig Vécsey Jenő cukrász. Az építkezés 1942-ben kezdődött, és két éven át tartott a több mint ezer négyzeméteres telken, amelynek a Meredek utcára és a Tájék utcára is nyílik kapuja.

©

1954-ben az épületet államosították, és egy amerikai kémpár, Noel Field és felesége talált itt otthonra. A házaspár eleinte az amerikai külügyminisztériumnak, majd Sztálinnak kémkedett. Szerepet játszottak a Rajk-perben is. Field játszotta el, hogy Rajk Lászlóék (és mások) tartótisztje volt. Fieldék a házból leválasztott nagy, háromszobás lakást foglalhatták el. A kisebbik lakásban pedig a gondnok lakott a feleségével, nem meglepő módon ők is a belügynek dolgoztak. A villát alaposan bemikrofonozták, a telefonban is poloskát rejtettek el.

©

Később még nevesebb lakója lett a villának: Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke költözött be feleségével, Mazaga Annával. Egy környékbeli visszaemlékező szerint a pusztán protokolláris feladatokat ellátó elnök kedves és udvarias ember volt.

©

1994-ben Szűrös Mátyás vette meg a Vécsey-villát, aki a rendszerváltás idején az ideiglenes köztársasági elnöki posztot töltötte be. Egy évvel később azonban már túl is adott a házon. A vásárló szolgáltó cég 2001-ben egy építészirodának adta el, 2003-ban egy ingatlanfejlesztő lett az új vevő. 2013-ban egy árverésen került a mostani tulajdonos, Polonyi Péter birtokába. Az elmúlt két évben felújíttatta, és most ő árulja a házat.

©
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hadházy mentelmi ügye is téma lesz a parlament mai ülésén

Hadházy mentelmi ügye is téma lesz a parlament mai ülésén

A Gazpromnak is az új orosz hitelből fizet Lukasenka

A Gazpromnak is az új orosz hitelből fizet Lukasenka

Tucatnyi vadonatúj autót tett tönkre egy túl alacsony vasúti átjáró

Tucatnyi vadonatúj autót tett tönkre egy túl alacsony vasúti átjáró