szerző:
hvg.hu

Az Európai Uniót megtámadták, és mi is veszélyben vagyunk - ezzel kezdte hétfői napirend előtti felszólalást Orbán Viktor a parlamentben. Hagsúlyosan a menekültek és a terroristák közötti összefüggéseket feszegette, nekiment a kvótarendszernek, majd kifejtette: szerinte új Európát kell építeni, ehhez meg kell védeni a külső határokat, a kultúránkat, a gazdasági érdekeinket, meg kell adni az embreknek azt a jogot, hogy befolyásolhassák az eseményeket. Kövesse az ülést a hvg.hu-val!

1 2
Sorrend megfordítása

Orbán: Amíg vagyunk, sem kvóta, sem visszatoloncolás nem lesz

Orbán viszonválasza:

Schiffer Andrásnak: A dolgok globális természetére való hivatkozás nem szabad, hogy azt jelentse, hogy nincs mit csináljunk. Inkább csinálja meg mindenki azt, ami helyzetéből adódik. Ezt tette Magyarország is, amikor kerítést épített.

Ami a magyarok megtehetnek, azt itt és most meg kell tenni.

Orbán szerint mindenki tisztában volt azzal, hogy lesz terrorcselekmény, az volt a kérdés mikor és hol lesz. Ezért nem lényeges, hogy van-e közös titkosszolgálat, vagy nincs. Mert nem ez hiányzott ahhoz, hogy a bajt elkerüljük.

Orbán fülét megütötte az is, hogy Magyarország felelős. De szerinte ez egy öngyűlöleti reflex, hiszen a magyar kormány volt az egyetlen, amelyik cselekedett.

Vona Gábornak: Azzal egyetért, hogy a biztonság nem pártpolitikai kérdés. Leszögezte, hogy amíg ez a kormány levegőt bír venni, addig sem kvóta nem lesz, sem visszatoloncolás nem lesz.

A KDNP hozzászólását megköszönte, mert szerinte fontos, hogy mi lesz az európai értékekkel.

Tóbiás Józsefnek: Nem kérdőjelezi meg, hogy a terrorizmusért a terroristák a felelősek. De az is idekívánkozik, hogy a saját magunk megvédéséért ki a felelős. Mert az bizony a miénk. És fel kell tenni azt a kérdést is, hogy akik behozzák a bevándorlókat, azoknak mi a felelőssége.

©

Kósa: A további áldozatok vére is az unió lelkén fog száradni

Kósa Lajos szerint ami történt Párizsban, az felháborító. De le kell szögezni, hogy a köntörfalazás idézőjelbe teszi a részvétet. Ezért ő nem is beszél most mellé.

A Fidesz frakcióvezetője nekiment Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, aki csak a kis országokat fincogtatják, holott Görögországot már ki kellett volna zárni Schengenből.

Azt kell beengedni, akinek politikai menedékjogra van jogosultsága, ezt kell betartani. Ilyen egyszerű.

A további áldozatok vére is az unió lelkén fog száradni, ha nem tartatják be a szabályokat. Azt a folyosón elismerik, hogy a kötelező kvóta nem jó, de mégsem csinálnak semmit.

Az MSZP-t megdöbbentette Orbán

Tóbiás Józsefet megdöbbentette Orbán Viktor, mert nem egy erős Európáról beszélt, hanem a félelem továbbgyűrűzését keltette, amivel szemben kellene meghatározni magunkat. Az MSZP elnöke szerint erős, arányos és hatásos válaszra van szükség.

Ha félelem van, akkor mindig kapaszkodnunk kell egymásba – mondta. Tóviás szerint lehet, hogy Európa lassú, de Európának most szándéka van egységet tremteni. És ehhez Orbán Viktorra is szüksége van. "Legyen kezdeményező a magyar kormány, a magyar Országgyűlés" – mondta.

Tóbiás Józsefnek két javaslata van:

  • Legyen közös európai hírszerzési ügynökség
  • Legyen közös haderő

KDNP: Orbán tegye azt, amit eddig

A KDNP-s Vejkey Imre szerint Európa szervezett megszállása zajlik. A valódi üldözöttek mellett megélhetési bevándorlók és terroristák is vannak. A KDNP arra kéri Orbán Viktort, hogy tegye azt, amit eddig is tett: védje meg a magyarokat.

Jobbik: ügydöntő népszavazás kell

Vona Gábor először a részvétét fejezte ki, majd közölte, hogy ez nem pártpolitikai kérdés, hanem egy nemzetpolitikai ügy. Szerinte ez nem csak biztonságpolitikai kérdés, hanem hogy milyen lesz Európa.

A Jobbik frakcióvezetője szerint az unió menekültpolitikája és a baloldal megbukott. Amellett, hogy ki kell mondani, hogy a bevándorlók nem terroristák, de a terroristák bevándorlók. Aki ezt nem látja be, az nem tud konstruktív vitát folytatni. Tehát, aki Magyarországot meg akarja védeni a terrorizmustól, annak meg kell védenie a bevándorlástól.

Tehát meg kell akadályozni a kötelező kvótát, így a Fidesz által javasolt világkvótát is. Vona szerint a történelem túllépett a Fidesz aláírásgyűjtésén is, de szerinte csak egy ügydöntő népszavazás lehet jó üzenet a Brüsszelnek.

Schiffer: Magyarország is felelős

Schiffer András reagált elsőként, aki szerint Magyarország sem végezte el a kötelező munkát. Abban egyetért, hogy nem mindenki menekült, és nem mindenki terrorista. De pont az nem történt meg az elmúlt hónapban, hogy az unió nem tudta megkülönböztetni a gazdasági bevándorlókat, a menekülteket és a terroristákat.

Az LMP frakcióvezetője szerint nyomon kellett volna követni a hazánkba belépőket és átvonulókat (itt valószínűleg a nyomkövetőre gondolt). Amúgy pedig közös diplomáciai lépésekre lenne szükség és közös európai gondolkodásra.

Orbán: Új Európát kell építeni

És ehhez a következő kell:

  • Meg kell védei a külső határokat
  • Meg kell védeni a kultúránkat
  • Meg kell védeni a gazdasági érdekeinket
  • Meg kell adni az embereknek azt a jogot, hogy befolyásolhassák az eseményeket

A kötelező kvóta szétteríti a terrorizmust

Orbán szólt a kvótáról is, ami szerinte meghívót jelent a migránsoknak. Ez egy nyomás az országoknak, ami miatt mindenki visszaállítja a határellenőrzést, és ezzel vége a schengeni övezetnek.

Brüsszel most már nem vitathatja el, hogy az országoknak joga van megvédeni magukat. A kvóta szétterítené a terrorizmust Európában.

Orbán szerint 3 tanulság van

Az elmúlt napok eseményének három tanulsága van:

1. Valóságos terrorizmusról van szó.

2. A bevándorlással romlott a bűnözés: több a lopás, a gyilkosság, a nemi erőszak. Orbán szerint erről nem píszi beszélni, de attól ez még tény.

3. A más kultúrájú emberek betelepedése veszélyes a kultúránkra. Azok is, akik a multikulturalizmus téveszméjében éltek, láthatták, mi történt.

Hány terrorista mehetett át az országon?

Bebizonyosodott, hogy a terroristák arra használják a népvándorlást, hogy elvegyüljenek. Mint mondta, nem gondolja úgy, hogy minden bevándorló terrorista, de elvegyülnek köztük. "Terroristából egy is sok. Belegondolni is szörnyű, hogy hány terrorista mehetett át Magyarországon."
1 2

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Facebook és a Twitter is törölte a hongkongi tüntetőket mocskoló fiókokat

A Facebook és a Twitter is törölte a hongkongi tüntetőket mocskoló fiókokat

Bozótvágóval támadt feleségére

Bozótvágóval támadt feleségére

A budapesti lakásépítések több mint felét nem tudják határidőre befejezni

A budapesti lakásépítések több mint felét nem tudják határidőre befejezni

Dél-koreaiak haltak meg a kismarosi vonatbalesetben

Dél-koreaiak haltak meg a kismarosi vonatbalesetben

Bolsonaro: Brazíliának nincs pénze az erdőtüzek ellen harcolni

Bolsonaro: Brazíliának nincs pénze az erdőtüzek ellen harcolni

Zöld rendszám és 7 üléses kedvezmény egyszerre: íme a Mercedes EQV

Zöld rendszám és 7 üléses kedvezmény egyszerre: íme a Mercedes EQV