szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Magyarország a szégyenpadban ül" az oktatásban konzervált társadalmi egyenlőtlenségeket illetően – mondta a volt oktatási miniszter a HVG kiadványának. A Klik jóval túl van az optimális méretén, az államilag finanszírozott tanítási órák száma pedig szintén alatta van az ideálisnak, így a szülőknek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha különórákra akarják járatni gyermekeiket.

Interjút adott a HVG Középiskolai Rangsor című kiadványnak Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter, XII. kerületi polgármester. Az interjút az Eduline is lehozta.

Mint fogalmazott, a magyar oktatás leggyengébb pontja, hogy nemigen képes ellensúlyozni a társadalmi egyenlőtlenségek tovább mélyülését – "sőt, a PISA-mérések azt mutatják, hogy Magyarország e tekintetben a szégyenpadban ül". Az az évi ezermilliárd forint, amit a közoktatásra költ az állam, Pokorni Zoltán szerint nem javítja a helyzetet, hanem jobb esetben is csak konzerválja, rosszabb esetben még növeli is az egyenlőtlenségeket.

Arról is beszélt, hogy szerinte az iskolákat fenntartó Klik jóval túl van az optimális méretén, amit a fennálló feltételek, beleértve a közigazgatás felkészültségét is, lehetővé tennének. A másik probléma a szegregációval kapcsolatban Pokorni Zoltán szerint a tanulási idő finanszírozása. Más országokkal összevetve alacsony a közpénzből finanszírozott tanulási idő.

©

"Még szép, hogy nyílik az olló" a pénzesek és a szegények között

Pár évvel ezelőtti adatok alapján egy évben durván 650 tanítási órát finanszíroz az állam, ez a szám az elmúlt években szerencsére nőtt, de még mindig elmarad Németországétól, ahol ez 150 órával több, míg az USA-ban közel kétszer annyi – mondta Pokorni. Ez nem azt jelenti, hogy egy amerikai gyerek kétszer annyit tanul, mint egy magyar, csak a különbséget – a külön angolt, a zeneórát és a kosáredzést – nálunk a szülő finanszírozza, ha van rá pénze – tette hozzá.

"A képzés egy részét nem a közintézmények biztosítják a gyerekek számára, hanem a szülők veszik meg a piacon. Így még szép, hogy nyílik az olló azok között, akik ezt ki tudják fizetni, és azok között, akik nem. Amíg Európában mi adjuk majdnem a legkevesebb közpénzből finanszírozott időt a gyerekeinknek, addig ne csodálkozzunk, hogy a középosztály plusz időt fog venni, és már több esztendeje széthasad a családok anyagi helyzete mentén a gyerekek jövője" – fogalmazott.

Az interjú folytatását elolvashatja az Eduline-on.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rengeteg uniós pénzt költhet el a kormány, de ehhez érdemben kell egyeztetnie

Rengeteg uniós pénzt költhet el a kormány, de ehhez érdemben kell egyeztetnie

Több mint 27 milliárdot fizetne a TikTok, hogy ne induljon ellene per

Több mint 27 milliárdot fizetne a TikTok, hogy ne induljon ellene per

Olivia Colman elképesztően tud örülni mások sikerének – és a saját vereségének

Olivia Colman elképesztően tud örülni mások sikerének – és a saját vereségének