szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A TEK által bejelentett nagy fogásról kiderült, hogy távolról sem dzsihadisták, hanem egy olyan fiatal férfiról és felvidéki barátairól van szó, akik hobbiból gyűjtenek világháborús relikviákat. A kocsijukban talált fémtárgyakat egy Veszprém melletti erdőben találták fémkeresővel. A TEK a parlamenti bizottságban állítólag nem szólt arról, hogy S. Roland második világháborús hobbigyűjtő, és hogy a nemzetközi kapcsolat a gyanúsított felvidéki barátaira utal.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a TEK valami nagyot akart mondani, amikor tegnap bejelentették, hogy sorozatlövő fegyverekkel és robbanóanyagokkal rendelkező csoport tagjait fogták el egy hétvégén végrehajtott terrorellenes akciósorozatban.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ vezetője kedd este azt mondta az ATV-ben, hogy két különálló elkövetői körbe tartozó feltételezett terroristákat fogtak el. Szombaton két magyar állampolgárt, akiknek az autójában sorozatlövő fegyverek és hangtompítók voltak, itt Hajdu szerint nem merült fel nemzetközi terrorizmussal kapcsolatos szál.

A vasárnapi, bombalaboratóriumos ügyben pedig két külföldi és két magyar állampolgárt fogtak el, és ezzel kapcsolatban Hajdu János már nem zárta ki, hogy nemzetközi beágyazottsága lehet a bűncselekménynek. A külföldiek nemzetiségét a hatóságok már ismerik, de nem árulhatják el – mondta.

©

Persze a párizsi események fényében sokan rögtön arra gondoltak, hogy iszlamista terroristákról lehet szó, de szerdán kiderült: sem a szombaton lőfegyverek miatt elfogott két személlyel kapcsolatban, sem a bombalaboros ügyben nem merült fel, hogy az elfogottak dzsihadisták lennének. A bíróság a robbanószeres ügyben sem rendelte el egyik őrizetes előzetes letartóztatását sem.

Az Index a Fővárosi Törvényszék közleményét idézve azt írja: az egyik vasárnap elfogott fiatal férfi, akinek az előzetesbe helyezését elutasította a bíróság S. Roland, aki az anyjával és nevelőapjával él és barátaival együtt egyszerű hobbi-műgyűjtők.

A lap úgy tudja, a parlament nemzetbiztonsági bizottsági ülésén a TEK egy „nemzetközi, fajsúlyos ügyként” tálalta S. Rolandék elfogását, ezért mondták azt az ellenzéki politikusok az ülés után, hogy a TEK komoly munkát végzett. Az ülésen az Index információja szerint nem hangzott el a TEK részéről, hogy S. Roland második világháborús hobbigyűjtő, ahogy az sem, hogy a nemzetközi kapcsolat a gyanúsított felvidéki barátaira utal.

A bíróság szerda délután kiadott sajtóközleményéből derült ki, hogy világháborús relikviagyűjtő társaságról van szó, akiknek az autójában az igazoltatásnál talált fémtárgyakat (páncéltörő gránát, repeszgránát, tojásgránát, lőszerek) egy Veszprém melletti erdőben, fémkereső segítségével találták meg elfogásuk előtt két nappal.

Nincs adat szélsőséges nézetekre és a külföldi kapcsolatokra sem. A bíróság kiemelte azt is, hogy a gyanúsított büntetlen előéletű, egyéb büntetőeljárás hatálya alatt sem áll. Mivel tőle valamennyi felszerelését lefoglalták, a bíróság álláspontja szerint nem kell alappal tartani attól, hogy szabadlábon hagyása esetén szabadságvesztéssel büntetendő, újabb, hasonló jellegű bűncselekményt követne el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!