szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sem a szombaton lőfegyverek miatt elfogott két személlyel kapcsolatban, sem a bombalaboros ügyben nem merült fel, hogy az elfogottak dzsihadisták lennének. A bíróság a robbanószeres ügyben sem rendelte el egyik őrizetes előzetes letartóztatását sem. A TEK kommunikációját az ügyben némi ködösítés jellemezte. A nemzetbiztonsági bizottság tagjai szerint ugyanakkor "a zavaros ideológiával rendelkező szélsőségesek" valódi veszélyt jelentettek.

A vasárnap robbanószer birtoklása miatt elfogott négy ember közül csak egynél merült fel az előzetes letartóztatás, de végül azt is elvetették. A Hajdu János TEK-főigazgató által részletezett bombagyárügy érintettjei mind szabadlábon védekezhetnek – írta az Index szerdán biztonsági forrásokra hivatkozva.

Sem a szombaton lőfegyverek miatt elfogott két személlyel kapcsolatban, sem a bombalaboros ügyben nem merült fel, hogy az elfogottak dzsihadisták lennének.

Az Index szerint a TEK csak ködösített, amikor az elfogások ügyében "szélsőséges eszméket" emlegetett, illetve nyilvánosság elé tárta, hogy a robbanószerek ügyében két külföldi állampolgárt is elfogtak, és Hajdu János nem zárta ki ezzel kapcsolatban, hogy a bűncselekménynek nemzetközi szála is van. A ködösítésre adott lehetőséget az is, hogy az elfogásokra a párizsi terrorcselemények után, a védett személyek biztonságát szolgáló intézkedések apropóján került sor. Az ATV-nek adott kedd esti interjújában Hajdu nem tett erőteljes állításokat, de sok mindent "nem zárt ki", és a bűnesetek "érdekes szálairól" beszélt.

©

A ködösítés ellenére tény, hogy a vasárnap dél és 1 óra között a Budaörsi úton elfogott "bombagyárosok" közül egyikük előzetes letartóztatását sem rendelte a bíróság szerdai döntését, az ügyészség is csak négy ember közül egynél javasolta a kényszerintézkedést lőfegyverrel és robbanóanyaggal való visszaélés miatt. Ha felmerült volna a gyanú, hogy bűnszervezetről van szó, akkor az ügyészség nagy valószínűséggel nem csak egy embert akarna előzetesben látni. Az ügyészség nem kommentálta a lap értesüléseit.

Az, hogy a bíróság nem rendelte el az előzetest, azt jelenti, hogy nem látja megalapozottnak a szökés, elrejtőzés, bűnismétlés, tanúk befolyásolásának veszélyét.

Molnár Zsolt: Zavaros ideológiával rendelkező radikálisokat fogtak el

Nem kötődnek muszlim radikálisokhoz a hétvégi akció során elfogottak – mondta a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke a szerdai zárt ülés után, ahol a TEK főigazgatója részletes tájékoztatást adott a hétvégi akcióról. A titoktartási kötelezettség és a nyomozás érdekei miatt Molnár csak annyit mondott,  hogy nem dzsihadistákat fogtak el, nem a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet "magyarországi sejtjéről van szó". Zavaros ideológiával rendelkező radikálisokat fogtak el a TEK emberei – fogalmazott.

Molnár Zsolt mellett Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke, valamint Szél Bernadett LMP-s, és Mirkóczki Ádám jobbikos képviselők is elmondták: az ügy részletei minősített adatok, s még tartanak az elemzések. Ugyanakkor azt megerősítették, hogy valós fenyegetettségen alapuló, komoly bűncselekményt akadályozott meg a TEK, s ezért valamennyien elismerésüket, köszönetüket fejezték ki a TEK-nek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!