szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Belügyminisztérium szerint államtitkára, Tasnádi László helyénvalónak tartja a TEK eljárását és nem borult ki a szervezet kommunikációs fiaskóján. Pintér Sándor miniszter egy külön közleményben kifejtette: bizalma töretlen a TEK főigazgatója iránt.

"Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára nem borult ki, és nem tombol" címmel adott ki közlemény a Belügyminisztérium egy, a VS.hu-n megjelent cikk miatt. A cikkben azt írták, hogy Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára a TEK kommunikációs fiaskóját így kommentálta: "nagyon remélem, hogy valami másik történetről van szó, mert ha nem, akkor tombolni fogok".

A belügy szerint a "meg nem nevezett nemzetbiztonsági bizottsági forrásra hivatkozó, logikai ellentmondást tartalmazó közlésében foglaltak minden alapot nélkülöznek". Az államtitkár nem kommentálta sem a nemzetbiztonsági bizottság tagjai, sem a médiatartalom-szolgáltatók munkatársai számára a Terrorelhárítási Központ november 21-én és november 22-én végrehajtott műveletét - írták.

A közlemény szerint az államtitkár a TEK eljárását helyénvalónak tartja, "hiszen nem történt más, minthogy a TEK 2015. november 22-én is tette a dolgát".

"Elfogott két magyar és két szlovák állampolgárt, és elfogásukkal megakadályozta, hogy egy instabil robbanóanyagokkal, robbanószerkezetekkel megrakott szlovák rendszámú FIAT Tipó személygépjármű bejusson a magyar fővárosba. A páncéltörő gránátokkal, repeszgránátokkal, tojásgránátokkal, tüzérségi gyújtókkal, gyújtó detonátorokkal, páncéltörő és ballisztikai süvegekkel, kispuska és géppuska lőszerekkel megrakott gépjárművet feltartóztatta. A gépjárműben tartózkodók elfogásával, eljárás alá vonásával a TEK a főváros és Magyarország lakóinak biztonságát szolgálta" - részletezik a közleményben.

Az államtitkár a független magyar bíróság döntését tiszteletben tartva a jövőben is azt várja el a rendészet valamennyi munkatársától, hogy hasonló esetben ilyen határozottan lépjenek fel azokkal szemben, akik engedély nélkül robbanószert, robbanóanyagot birtokolnak - zárul a közlemény.

A belügy egy másik közleményt is kiadott csütörtök este, amiben közölték: Pintér Sándor belügyminiszter szerint a Terrorelhárítási Központ kiváló munkát végzett, megakadályozta vasárnap, hogy a főváros sűrűn lakott területein akár szándékos, akár vétlen robbanás következzen be. Pintér Sándor hangsúlyozta: "a Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János vezérőrnagy és munkatársai iránti bizalmam töretlen".

Mint arról beszámoltunk: a TEK által bejelentett nagy fogásról kiderült, hogy távolról sem dzsihadistákat kaptak el, hanem egy olyan fiatal férfiról és felvidéki barátairól van szó, akik hobbiból gyűjtenek világháborús relikviákat. A kocsijukban talált fémtárgyakat egy Veszprém melletti erdőben találták fémkeresővel. Hajdu János, a TEK vezetője kedden az ATV-ben - kissé homályosan fogalmazva - viszont "nemzetközi beágyazottságot" emlegetett az elfogásokkal kapcsolatban, így a párizsi merényletek fényében sokan gondolhatták azt, hogy esetlegesen iszlamistákat fogtak a terrorelhárítók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!