szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Pintér Sándor rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, miután megelégelte a TEK-et ért kritikákat, így igyekezett tisztázni a két ügy részleteit. A TEK erői azért csaptak le, mert információkhoz jutottak egy védett személy elleni esetleges támadásról. Érdemben arról az esetről adtak tájékoztatást, ahol lőfegyvereket és robbanóanyagokat is lefoglalt a rendőrség – utóbbiakat az elfogott férfiak fémkeresővel találták, veszélyes állapotban.

A belügyminiszter lejárató akciónak nevezte a Terrorelhárítási Központ hétvégi akciósorozát kritizáló ellenzéki és médiavisszhangot, Pintér szerint a sajtó egybemossa a két esetet. A komolyabb esetben éles lőszereket és fegyvereket találtak azt követően, hogy figyelmeztetést kapott a TEK, hogy egy kiemelten védett személyt támadás fenyegeti.

A másik esetben lehallgatás során jutott a TEK olyan információk birtokába, hogy indokolttá vált az akció. Itt olyan szavak hangoztak el, amelyek egyértelműen a kiemelt személyek életét fenyegették – tette hozzá a miniszter. A két eset közt valószínűleg nincs összefüggés, de mindkét intézkedés indokolt volt Pintér szerint.

A Készenléti rendőrség szakértője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy 4-5 kilónyi robbanószert és egy harckocsiaknát találtak az éles fegyverek mellett. Az elfogott férfiak által fémkeresővel talált robbanószerekben a gyújtók, a detonátorok olyan állapotban voltak, hogy azt egy tűzszerész már meg sem mozdította volna, ezek mozgatása súlyosan veszélyeztette a környezetben lévők életét is – tette hozzá a tűzszerész szakember.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!