szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A kormány döntött a Modern városok program keretében az uniós pénzből nem finanszírozható főutak fejlesztéséről, 579 milliárd forintot fordítanak útépítésre.

A 2015-ös és a 2016-os költségvetésben már szerepel összesen 171 milliárd forint útépítési célre célra, de a Magyar Közlöny szerdai számában található kormányhatározat szerint 2017 és 2019 között további 579 milliárd forintot szán útépítésekre a kormány. Uniós forrás nem hívható le az építésekre, így tisztán állami forrásból épülhet meg a tervek szerint Sopron, Szolnok, Békéscsaba felé gyorsforgalmi út, valamint fejleszthető Ózd, Debrecen, Győr és Esztergom közúti kapcsolatrendszere is.

Békéscsaba helyzete abból a szempontból is különleges, hogy 20 éve minden választáson autópálya és gyorsforgalmi út ígéretével választotta meg a képviselőket a megyeszékhely, a terveket azonban több ízben keresztülhúzta az aktuális kormányzat, így volt a II. Orbán-kormány idején is.

A határozat szerint megvalósulhat az M85 autóút Csorna-Sopron, országhatár szakasza, az M4 gyorsforgalmi út M0-Abony-Törökszentmiklós közötti része, az M8-as és az M44-es gyorsforgalmi út Kecskemét-Nagykőrös-Békéscsaba közötti szakasza, a 23-as és 25-ös főutak Bátonyterenye-Ózd közötti szakaszának gyorsforgalmi fejlesztése, a 471. főút Hajdú-Bihar megyei részének fejlesztése, a 813-as út Győr keleti elkerülője, valamint a 102-es gyorsforgalmi út megépítése az M1-es autópálya és Esztergom között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!