szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hatóságok vizsgálják a kormányt megfenyegető állítólagos Anonymous-videót – a hétfői Magyar Idők és a Népszabadság is ír erről.

A Magyar Időknek Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt mondta: minden terrorfenyegetést komolyan kell venni, még az olyanokat is, amelyeket egyes hírek szerint az Anonymous-csoport tehetett közzé nemrég az interneten. Bár a videó nem a hackercsoport hivatalos oldalán jelent meg, nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha bebizonyosodik, hogy komoly a csoport szándéka, a kormány meghozza a szükséges óvintézkedéseket – tette hozzá. A lap olvasható még, hogy a TEK is lefolytatja az ilyenkor szükséges vizsgálatokat.

Az Anonymous-csoport tagjai korábban többször megtámadtak már kormányzati oldalakat, és egyszer az Alkotmánybíróság honlapját is, de az elkövetőket akkor elkapták. Szakértők úgy vélik: hasonló akcióra lehet számítani most is a hackerektől, ha a fenyegetésük hiteles.

A Népszabadságnak Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője azt mondta: fenntartásokkal kezeli a támadást bejelentő videót. Már tudják, honnan küldték a Daily Newsnak írt levelet, erről azonban a rendőrségi nyomozás érdekében nem árult el részleteket.

A lap szerint a Nemzeti Kibervédelmi Intézet eddig semmi jelét nem tapasztalta annak, hogy támadás készülne az állami informatikai rendszerek ellen, de komolyan veszik a fenyegetést és "értékén kezelik", ezért a szükséges mértékig megerősítették a kormányzati rendszerek informatikai védelmét.

A Daily News Hungary című portálhoz még december 15-én futott be egy e-mailhez csatolt videoüzenet, amelyben az Anonymus hackercsoport "háborút hirdetett" a Fidesz és a kormány ellen, mert szerintük a kormány "diktatúrát épített ki", rosszul bánt a kisebbségekkel és a "déli határon épült kerítéssel kizárta a menekülteket". A portál december 23-án hozta nyilvánosságra a hírt.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!