szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A KDNP ifjúsági tagozata egy vitaest kertében tárgyalná a 30 év felettiek körében bevezethető szingliadót, valamint azt, hogy az állami szférában vezető pozíció betöltéséhez kötelezővé tegyék-e a nők számára a 3 gyermek vállalását - derült ki egy Facebook-posztból.

A fiatal kereszténydemokraták (IKSZ) fővárosi tagozata vitaestet kezdeményezett a népességfogyás megállítására. Meglátásuk szerint megdöbbentő állapot, hogy a 20-39 éves fiatalok 52 százalékának nincs gyermeke, ráadásul a korosztályba tartozó nők 88 százaléka nem is él házasságban. A vitaest alapját Dr. Benda József egyik könyve adta volna. Ő rendszeres vendége a KDNP-nek, az idézett könyvének bemutatóját is a párt karolta fel. Nem sokkal a cikk megjelenése után azonban az IKSZ országos elnöksége jelezte, hogy a szingliadó ötlete nem kötődik hozzájuk - ők inkább az adócsökkentést támogatnák -, a vitaest témáit mindössze a fővárosi I. kerületi tagozatuk állította össze. Ez követően törölték a vitaest Facebook-eseményének oldalát is.

©

Az ötletelés célja az lett volna tehát, hogy olyan megoldásokat és kormányzati ösztönzőket találjanak, amelyek megállítják és visszafordítják a népességfogyást, illetve növelhetik a házasságok számát. Felmerült, hogy az állam járuljon hozzá a párkeresés költségeihez is, aminek tipikus példája lehet a hétköznapi randizás - bár nehéz leképezni, hogy az állam pontosan mit vállalhatna magára ebből. Emellett felvetődött, hogy az állam támogassa a válságba került házasságok terápiás kezelését is, hogy minél kevesebb házasság végződjön válással.

Az ezek szerint immár elvetett vita legkomolyabb kritikát kiváltó pontjai közé tartozott az úgynevezett szingliadó 30 év feletti bevezetése, derült ki még az eredeti Facebook oldalon. Sokak szerint ez (is) durva beavatkozás lenne a magánéletbe, ugyanis nem mindenki lehet olyan szerencsés, hogy 30 évesen már megtalálja a számára megfelelő partnert, ezt az államnak pedig nem szabad büntetnie adó formájában. De akadt, aki úgy vélte, az adófizetés elkerülésére egyesek biztos látszatházasságokat kötnének, ami nem épp a tartalmas házas és családi élet ösztönzője.

Azonnali vitát váltott ki az a felvetés is, hogy az állami szférában ne szerezhessen vezető pozíciót egyetlen nő sem, akinek nincs három gyereke. A kommentelők között nyomban felvetődött például a kérdés: vajon miért csak a nők számára tenné ezt kötelezővé a KDNP által felkarolt Benda?

Hamar lecsapott a szingliadó hírére az internet népe.
©

Ötletként megfogalmazódott, hogy a fiatalok nyújtsanak önkéntes segítséget a nagycsaládosoknak, vállalják terheik egy részét, valamint így részesüljenek örömeikből is. A média erejének felhasználása is megjelent: azt kihasználva kellene ugyanis az ötletgazda szerint népszerűsíteni a családos létformát.

Benda László is megszólalt a kritikus hangokra reagálva a - már törölt - oldalon, feltéve a kérdést, hogy véleményük megfogalmazásakor a kritikusok mitől félnek: a magyaroktól vagy a gyerekektől? Utóbbihoz hozzátette, hogy a "Gyermektől" való félelem bibliai történetet idéz - utalva ezzel a Heródes által üldözött kisgyermek Jézus Krisztusra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Villanykabrió: teszten a teljesen új és olaszosan cuki elektromos Fiat 500

Villanykabrió: teszten a teljesen új és olaszosan cuki elektromos Fiat 500

Már Szputnyikkal is kiváltható a szlovén karantén

Már Szputnyikkal is kiváltható a szlovén karantén

Végre megtudhatjuk, mennyi a hétköznapi magyar fizetése

Végre megtudhatjuk, mennyi a hétköznapi magyar fizetése