szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem lehet mire vélni a kormányhoz közel álló médiumok és a Fidesz akcióját, amely érezhetően be akarja feketíteni a Migration Aidet. Halász János frakciószóvivő a sajtótájékoztatóján egy tényt sem mondott el, ellenben elérte, hogy a Migration Aid végre megszólalhasson az ügyben.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője sajtótájékoztatót tartott a Migration Aidről megjelent Ripost-cikk ürügyén. A politikus elismételte a cikk alapállításait, nyugtalanságának adott hangot, majd nyomatékosan kérte a sajtó segítségét a tényfeltárásban, "a hallgatás nem segít" – beleállt a lejáratókampányba. Ezután a szóvivő távozott, kérdéseket nem volt mód neki feltenni – talán azért is távozott gyorsan, mert az újságírók között ott ült a Migration Aid volt szóvivője, Zsohár Zsuzsanna is. Halász sajtóhoz forduló gesztusa azért is érdekes, mert a kormány sokkal erősebb jogosítványú hatóságok felett rendelkezik (rendőrségek, titkosszolgálatok), mint a sajtó.

Mint ismeretes a Ripost egy olyan cikket közölt a Migration Aidről, amelyben azt állítja, a szervezetet Soros György pénzeli, és az egyik ikonikus alakja, Baba áll az élén, aki mellesleg börtönviselt és most is eljárás alatt áll. A sajtótájékoztató után Zsohár mint a Migration Aid felügyelőbizottságának (board) tagja kiállt a sajtó elé a Képviselői Irodaház folyosóján. Elmondta, Baba, azaz Tót Csaba nem volt sohasem a Migration Aid vezetője, az egyik aktivista volt, és mint ilyen, jött és segített. A civil szervezetek amúgy sem vizsgálhatják – s miért is vizsgálnák – a hozzájuk önkéntesnek jelentkezők előéletét.

A cikk szerint a Migration Aid Soros-támogatásokból élt – ezt Zsohár cáfolta, mint mondta, a pénzmozgás nyilvános, bárki számára áttekinthető (ezt azért is lépte meg a szervezet, mert az első napok pénzadományozásai után rögtön megjelentek a gyanúsítgatások). Az sem igaz, hogy a szervezetnek nincs semmilyen szervezeti formája, október 28-án Angliában jegyezték be a szervezetet (mert ott rövidebb az átfutási idő, mint itt). A Ripost nem kereste meg a cikk írásakor a szervezetet, amely most hét pontból álló helyreigazítási jegyzéket küldött neki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
345 ezer újrahasznosított használt óvszert foglalt le a rendőrség Vietnamban

345 ezer újrahasznosított használt óvszert foglalt le a rendőrség Vietnamban

A Samsung újdonsága ellaposíthatja a telefon hátulján kitüremkedő kamerát

A Samsung újdonsága ellaposíthatja a telefon hátulján kitüremkedő kamerát

500 GB mobilnetet és korlátlan beszélgetést is kérhetnek a Vodafone-tól a kártyások

500 GB mobilnetet és korlátlan beszélgetést is kérhetnek a Vodafone-tól a kártyások