szerző:
hvg.hu

A devecseri férfi rendszeresen bántalmazta élettársa gyermekeit, a nő hallgatással falazott neki. A nevelőapa a legkisebb, mindössze hat hónapos kisfiúnak csonttörést, égési sérüléseket, koponyaűri sérüléseket okozott, az anyának nem hagyta, hogy etesse a kicsit. A csecsemőt 2014 augusztusában olyan súlyosan bántalmazta, hogy a baba a klinikai halál állapotába került, két hónappal később a kórházban halt meg. A férfi és élettársa ellen vádat emelt az ügyészség.

Az ügyészség vádat emelt egy 32 éves devecseri férfi ellen, emberölés súlyosabban minősülő esete és kiskorú veszélyeztetése miatt.

A férfi három nevelt gyemeke testi, lelki fejlődését veszélyeztette, a legkisebb, hat hónapos kisfiúnak pedig a halálát okozta – közölte a Veszprém Megyei Főügyészség. Vádat emeltek a férfi 26 éves élettársa, a gyerekek szülőanyja ellen is, aki a gyermekeivel szembeni agressziót eltűrte, a csecsemőt sérülései ellenére nem vitte orvoshoz. Neki kiskorú veszélyeztetése és segítségnyújtás elmulasztása miatt kell felelnie.

A vádirat szerint a rossz anyagi és szociális körülmények között élő családban a munkanélküli nevelőapa a gyermekek gondozásával kapcsolatos döntéseket kisajátította, élettársával és annak három gyermekével szemben agresszíven viselkedett.

A férfi erőszakos bánásmódja következtében a legkisebb gyermeken kék foltok keletkeztek, és testsúlya sem gyarapodott megfelelően, mert

amikor az elkövető maga nem tudta megetetni a gyermeket, azt az anyának is megtiltotta.

A nevelőapa a két nagyobb gyermeket többször bántalmazta, durván büntette. 2014 nyarán a férfi, az akkor hat hónapos gyermeket olyan erővel fogta, ragadta meg, hogy eltörte a baba karját és bordáit. Egy másik esetben a férfi elhatározta, hogy a gyerekeknek forró kamillával kell inhalálniuk, és a csecsemőt is a forró gőzbe tartotta. A kicsi emiatt égési sérüléseket szenvedett.

Az anya beutalót kapott, hogy a kicsit vizsgáltassa ki, mert nem hízik megfelelően, de nem vitte orvoshoz, sérülései okát eltitkolta, és az égési sérülések kezeléséhez sem kért segítséget.

Két esetben is előfordult továbbá, hogy a nevelőapa a kisfiút megrázta, aki mindkét esetben koponyaűri sérüléseket szenvedett. A 2014. augusztus elején történt bántalmazásban a gyermek az eszméletét is elvesztette, a klinikai halál állapotába került, és a szakszerű kórházi ellátás ellenére két hónap múlva elhunyt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!