szerző:
hvg.hu

Az állandó változások okozta bizonytalanság táptalajt ad a leegyszerűsített üzenetekkel operáló, a gondolkodást háttérbe szorító törekvéseknek – erről is beszélt konzervatív hallgatósága előtt a Várkert Bazárban Erdő Péter bíboros.

A XXI. Század Intézet és a Polgári Magyarországért Alapítvány meghívására előadást tartott csütörtök este a budapesti Várkert Bazárban Erdő Péter bíboros. Az esztergom-budapesti érsektől sokan azt várták, hogy a Keresztény értékek a 21. században címmel megrendezett tanácskozáson iránymutatást ad, hogyan lehet feloldani azt az ellentmondást, amit a – hivatkozások szintjén – keresztény alapú politizálásnak mondott kormánypártok képviselnek például menekültügyben. Szemben azzal, amit erről a témáról például a szolidaritást hangsúlyozó Ferenc pápa képvisel.

 

©

 

Erdő Péter közel egy órás előadásában közvetlenül nem beszélt napi politikai aktualitású témákról, ám áttételesen ezekre is reflektált. Például, amikor a társadalmat bombázó, végtelenül leegyszerűsített üzenetek káros hatásairól értekezett. Az alapvető baj nem a kommunikáció módjában rejlik, hisz Jézus maga is rövid üzeneteket használt, amikor példabeszédeket mondott, hanem, hogy gyakran hiányoznak ezek mögül az értékek. A verbalitás rovására előtérbe kerülő audiovizualitás ráadásul nagyban gyengítette az összefüggésekben való logikus gondolkodást.

A természettudományos haladásnak nem az lett a következménye – fejtegette a bíboros –, hogy az ember biztosabbá vált. Épp ellenkezőleg:  az elbizonytalanodott ember óvakodik a távlati célkitűzésektől, fél az elköteleződéstől egy hivatás vagy egy életállapot (például házasság, gyerekvállalás) mellett.

Szerinte a mai ember túlságosan élményorientálttá vált: ez alapján keres magának közösséget, vallást. De sokan ekkor is inkább csak mazsolázgatnak a nekik tetsző, illetve nem tetsző elemek között. Az ember kiemeli a különböző vallásokból azt, ami érzelmileg megérinti őt, de az egészet nem fogadja el. Ez a fajta tájékozódás nem ismer felekezeti határokat – állapította meg Erdő.

Ha mindig a pillanatnyi jó közérzet a legfőbb cél, akkor az ember állandó szorongásban él. Attól kell félnie, hogy holnap már nem fogja olyan jól érezni magát. Ezért vált – társ helyett – egyfajta kockázati forrássá a másik emberrel való kapcsolat is, hiszen a másik ember viselkedése alapvetően befolyásolja az én közérzetét is.

A mai világról ugyanakkor Erdő Péter olyan kihívásokkal teli közegről beszélt, amelyben izgalmas feladat – egyben pedig kötelesség is – a helyes válaszok megtalálása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!