szerző:
hvg.hu

Nemzeti Otthonteremtési Közösség létrehozásával pörgetné fel az új lakások építését a kormány. Az angol mintára létrehozott szövetkezetek lakásokhoz juttatnák a családokat és fix megrendelésekkel látnák el az építőipart.

Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) néven új lakástakarékpénztárat hoz létre a kormány - mondta Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője egy hétfői háttérbeszélgetésen. A kormánynak ezzel az a célja, hogy versenytársat teremtsenek a jelenleg működő lakástakarékpénztáraknak, ugyanis kb. egymillió magyarnak van megtakarítása és miközben az állam 50 milliárddal finanszírozza a mostani rendszert (vagyis ad állami jelentős támogatást a megtakarítások után), addig alig épülnek új lakások - érvelt Rogán, aki hozzátette, kiemelt kormányzati cél, hogy felpörögjön a lakásépítés és a jövőben az évi 8 ezer lakás helyett 16 ezer épüljön. Az erről szóló törvényjavaslatot még a héten benyújtják a parlamentnek.

Angol mintára

A NOK-ot az Angliában és Portugáliában is működő building society rendszer mintájára akarják bevezetni. Ennek lényege, hogy a szövetkezetek biztosítják a tagok számára, hogy évente létrehoznak egy bizonyos számú új lakást. Egy 1000 tagú szövetkezet esetében például évente 100 új lakást kell megépítenie a szövetkezetnek. Így a családok is új lakáshoz jutnának és az építőipar is fix megrendelésekhez jutna, magyarázta a miniszter. A NOK bevezetése elvileg nem érintené a mostani megtakarításokat és az állami támogatás is folyamatos lesz a jövőben. A miniszter arra számít, hogy az új szövetkezetek jogilag áprilisban jöhetnek létre, de működésük 2017-ben pörögne fel igazán és kb. 10 éven belül jutnának lakáshoz a megtakarító családok.

Újabb vita lehet az EU-val

Az építőipar helyzetéről a  Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője azt is elmondta, a válság óta nincs előrelépés a lakásépítéseket nézve, míg  például Lengyelországban és Csehországban messze is több új lakás épül, mint Magyarországon. Rogán elmondta, számítanak arra, hogy a lakásáfa-csökkentés miatt lesznek viták az Európai Bizottsággal. Szerinte azonban a testület az olyan intézkedések esetében, amik a lakosságot érintik lényegesen elnézőbb, mint ami a nagyvállalatokat. A rezsicsökkentés esetében máig nem hozott döntést az EB, míg a reklámadó esetében azonnal léptek -  mondta. Lengyelországban is hasonló módon (például a négyzetmétereket nézve) történt áfacsökkentés és akkor az EU-nak nem volt problémája a lengyel rendszerrel, a magyar kormány ezzel érvelhet majd - tette hozzá.

Rogán úgy látja, hogy az építési szabályok megváltoztatása is felgyorsítja majd a lakásépítések ütemét: eddig átlagosan 270 napba telt bekötni a közműveket egy új házba, ami elfogadhatatlan, mondta a miniszter. Szerinte ugyanakkor az építési szabályok olyan részletesek, hogy 90 százalékban meg  lehet mondani, hogy egy adott épületet fel lehet-e építeni, de azt elismerte, hogy az új szabályozás nagyobb felelősséget ró az építészszakmára.

Nem lesz áremelkedés

Rogán a sajtóban megjelent cikkekre reagálva elmondta, hogy nem tart attól, hogy a csok miatt elértéktelenednének a használt ingatlanok, de szerinte az újlakásépítések megugrása sem vezet majd az árak emelkedéséhez, mivel a kereslettel együtt a kínálattal is növekedni fog, plusz az áfacsökkentés is tovább faragja majd a drágulást. Azt nem tudta megmondani Rogán, hogy hány csok-igénylőre számítanak és hogy mekkora lesz  az igénylések a költségvetési vonzata, de a miniszter szerint van elegendő forrás a támogatási rendszerre és a kormány úgy számol, hogy az is befelefér, ha a 16 ezer új lakás mindegyikéhez igénybe vesznek valamilyen támogatást az emberek. Egy januári közvélemény-kutatás szerint a 40 év alattiak 20 százaléka kívánja igénybe venni az új csokot, míg 8-9 százalék gondolkozik a három gyermekes modellben, idézte a kutatás eredményeit Rogán. A kormány elvileg már azon is dolgozik, hogy a közfoglalkoztatottak is igényelhessék a vissza nem térítendő támogatást, vagyis a kedvezményes hitelt, de erről csak annyi konkrétumot mondott Rogán, hogy az önkormányzatokat is bevonják ennek megoldásába.


Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Lélegzetelállító fotót készített a NASA arról, hogy összeütközik két galaxis

Lélegzetelállító fotót készített a NASA arról, hogy összeütközik két galaxis

Terelés, a racionális vita megakadályozása – elemezték a kormány kommunikációját MTA-ügyben

Terelés, a racionális vita megakadályozása – elemezték a kormány kommunikációját MTA-ügyben

16 lövés a földön fekvő áldozatra – maradt  a rendőr enyhe büntetése

16 lövés a földön fekvő áldozatra – maradt a rendőr enyhe büntetése

Ferenc pápa szavaival oktatta Orbánt egy néppárti politikus, akit korábban „hasznos idiótának” nevezett

Ferenc pápa szavaival oktatta Orbánt egy néppárti politikus, akit korábban „hasznos idiótának” nevezett

Ki van éhezve a magyar internet erre a Chrome-bővítményre

Ki van éhezve a magyar internet erre a Chrome-bővítményre

Tandori Dezső emléke előtt tiszteleg a Lipcsei Könyvvásár magyar programja

Tandori Dezső emléke előtt tiszteleg a Lipcsei Könyvvásár magyar programja