szerző:
Tetszett a cikk?

Megszólalt az állatorvosok legfőbb szakmai szervezete a láncon tartás kérdésében: a kamara határozottan kimondta, hogy a saját gazdájának kérésére sem lehet elaltatni kutyát a megváltozott jogszabály miatt. Ha egy állattartó ezért fordulna az állatorvoshoz, akkor annak javasolnia kell, hogy álljon el ettől a szándékától – szól a kedden nyilvánosságra hozott állásfoglalás.

Amennyiben egy állattartó a láncon tartás nemrég megváltozott szabályaira hivatkozva kéri a kutyájának elaltatását, akkor az állatorvos minden esetben javasolja, hogy álljon el ettől, mert „ez önmagában nem lehet elegendő ok és indok egy egészséges állat életének kioltására” – olvasható a Magyar Állatorvosi Kamara kedden nyilvánosságra hozott állásfoglalásában. A szakmai szervezet így hivatalosan is megszólalt a január elején indult vitában, ami azért alakult ki, mert sokan félreértették a január 1-től hatályos jogszabályváltozást.

Ahogy arról múlt heti cikkünkben beszámoltunk, az állatvédők azt tapasztalták, hogy hirtelen több lett a sorsára hagyott, korábban valószínűleg láncon tartott kutya, illetve észrevehetően több, ránézésre fiatal és egészséges eb tetemét adták le az egyik helyi gyepmesteri telepen. Vagyis attól tartottak, hogy sokan a büntetéstől tartva inkább megszabadulnak az állatuktól, ha azt nem tarthatják láncon – miközben a rendelet csak az állandó láncon tartást tiltja.

A Magyar Állatorvosi Kamara elnöke, Gönczi Gábor már korábban azt mondta a hvg.hu-nak: elképzelhetetlen, hogy ezért altassanak el életképes, problémamentes állatokat a kollégáik. Mivel azonban „kiélezett hiedelmekkel, reakciókkal és médiamegjelenésekkel” találkoztak, jobbnak látták hivatalos állásfoglalásban tisztázni a jogi hátteret, és egyértelművé tenni minden tagjuk számára, hogy a láncrendelet miatt nem lehet egyetlen állatot sem elaltatni. Az állatvédelmi törvény idevágó szakaszát idézik, ami egyértelmű: „az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül kioltani nem szabad” – vagyis a folyamatos láncon tartás tilalma az állatorvosok szerint sem számít annak.

©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ezredfordulós generációból sokan a koronavírus miatt lesznek autóvásárlók

Az ezredfordulós generációból sokan a koronavírus miatt lesznek autóvásárlók

Meghalt Benjamin de Rothschild báró, a híres bankbirodalom örököse

Meghalt Benjamin de Rothschild báró, a híres bankbirodalom örököse

Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez

Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez