szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csak minden második berlini lakos született Németország fővárosában. Most megnézheti egy fantasztikus térképen, honnan jönnek a bevándorlók. Magyarországról öt város is jelölve van.

A 3,6 milliós Berlin a beköltözők városa, legkevesebb minden második lakos máshol született.

Az "ős-berliniek" már tavaly is kisebbségben voltak (48%) a lakcímjegyzék szerint, melybe minden újonnan beköltözőnek egy hónapon belül be kell jelentkeznie.

Németország fővárosa annyira vonzza a németeket és a külföldieket, hogy egy korábbi kutatás szerint 2030-ra a lakosság elérheti a 3,8 millió főt. Ebbe azonban még nem volt beleszámolva a mostani menekültáradat, melynek köszönhetően akár 4-5 éven belül is elérhető ez a szám.

 

Egy berlini Pécsről
©

Némileg hozzájárul ehhez a növekedéshez, hogy Magyarországról is egyre többen költöznek Berlinbe: a Berliner Morgenspost frissen közzétett térképe (amely az összes helyet megmutatja, ahonnan több mint 100-an költöztek Berlinbe) Budapestet is egy erős küldő városnak ábrázolja. A háttérstatisztikák szerint Budapestről 2102-an, Szegedről 850-en, Debrecenből 807-en, Miskolról 718-an, Egerből 703-an költöztek Berlinbe. A magyar főváros ezzel a 112. helyen szerepel a leggyakoribb szülővárosok között - többen jöttek Budapestről Berlinbe, mint például Augsburgból, Darmstadtból vagy Koblenzből.

A nagyszerű térkép itt megtekinthető.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Embercsempész-hálózatot számolt fel a rendőrség

Embercsempész-hálózatot számolt fel a rendőrség

Lépett a Microsoft, végre értelmes dolgok jöhetnek az összecsukható és összehajtható telefonokra

Lépett a Microsoft, végre értelmes dolgok jöhetnek az összecsukható és összehajtható telefonokra

Szlovénia enyhít a beutazási szabályokon

Szlovénia enyhít a beutazási szabályokon