szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendőrség szerint a március 15-i állami ünnepségen részt vevő 40-50 ezer ember mellett nem férne el a Büki Zoltán által bejelenteni kívánt tüntetésre várható 8-10 ezer ember, így nem is tiltják meg a rendezvényt, de tudomásul se veszik azt.

Le akarta foglalni ellenzéki tüntetés céljából a korábban hídlezárásokkal és útblokádokkal tiltakozó Büki Zoltán a Nemzeti Múzeum előtti területet március 15-én délelőtt 10-től délután négyig, ám a rendőrség a bejelentést érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

A hvg.hu birtokába került a BRFK indoklása. Ebben az szerepel, hogy Büki 8-10 ezer fős rendezvényt akart bejelenteni a nemzeti ünnepen, kihangsúlyozva, hogy tudomása szerint a rendezvény helyszínére nincs bejelentve akkorra állami ünnepség és a kormány nem rendelkezik közterület-foglalási engedéllyel.

A rendőrség szerint azért utasították el a kérelmet érdemi vizsgálat nélkül, mert az "nyilvánvalóan lehetetlen célra irányul". A BRFK ugyanis a Honvédelmi Minisztériumtól megtudta, hogy a terület használatba adója (a Fővárosi Önkormányzat képviseletében eljáró Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság) és a használó (a Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal) között tavaly december óta él egy használati megállapodás, mely szerint a Múzeum körút teljes területét 2016. március 13-a és 16-a között utóbbi használhatja nemzeti ünnep megrendezése céljából.

A párttá alakult hídfoglalók a Múzeum körúton tiltakoznának a nemzeti ünnepen
©

A rendőrség megszerezte a nemzeti ünnep programtervét is, ebből pedig az derült ki, hogy a próbák már 14-én megkezdődnek a helyszínen, március 15-én pedig a díszünnepség 10:30-kor kezdődik a Múzeum lépcsőjén. A Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal közölte, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján az ünnepségen 40-50 ezer ember megjelenése várható, így az Astoriától a Kálvin térig áll majd a tömeg, erre pedig rendelkeznek is területhasználati engedéllyel.

A BRFK indoklásában szerepel, hogy mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez, de szerintük a várható 40-50 ezer ünneplő ember mellett nem fog elférni a Büki által bejelentett 8-10 ezer tüntető, valamint Bükiék "vélhetően zavarni fogják" az állami rendezvény megtartását.

A "lehetetlen cél" tehát az indoklás szerint azt jelenti, hogy a BRFK azért nem veszi tudomásul, vagy tiltja meg a rendezvényt, mert "felismerhető mindenki számára, hogy a bejelentést nem lehet teljesíteni".

A végzés ellen fellebbezésnek helye van, Büki Zoltán a hvg.hu-val közölte: a bírósághoz fog fordulni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
7,6 billió forintért megveszi a Slacket a Salesforce

7,6 billió forintért megveszi a Slacket a Salesforce

Népszava: Deutsch Tamást kizáratnák a néppárti frakcióból

Népszava: Deutsch Tamást kizáratnák a néppárti frakcióból

Biztató hírek Párizsból: újra kinyit az Eiffel-torony

Biztató hírek Párizsból: újra kinyit az Eiffel-torony