szerző:
hvg.hu

A fideszes birkózóelnök vasárnapi nyilatkozatában képviselte a nép hangját a bírók felé a vörösiszapperben és a Hagyó-ügyben hozott ítéletek miatt, a bírói függetlenséget "liberális követelménynek" nevezve. A Magyar Bírói Egyesület közleményben válaszolt, szerintük Németh szavai alkalmasak arra, hogy nyomást gyakoroljanak az igazságszolgáltatásban részt vevő szervekre, így a bíróságokra is. Hasonlóan komoly szavakkal figyelmeztetett a Kúria elnöke is, Darák Péter szerint a hasonló nyilatkozatok a jogállamiság alapját ássák alá.

Rövid közleményben reagált Németh Szilárd nyilatkozatára a Magyar Bírói Egyesület. Bár a szövegből nem derül ki, hogy a fideszes politikusról van szó, kikövetkeztethető a személye, ugyanis ő volt a napokban, aki a kormánypárt részéről nemtetszését fejezte ki két ítélettel kapcsolatban, amivel a hvg.hu publicisztikában is foglalkozott.

Németh Szilárd
©

Németh Szilárd vasárnap jelentette be, hogy az igazságügyi bizottságban vitát kezdeményez az igazságszolgáltatásról két múlt heti ítélet miatt. Németh Szilárd szerint az embereket joggal háborítja fel a tíz halálos áldozattal járó vörösiszap-katasztrófa ügyében hozott felmentés, csakúgy mint a fővárost 2010 előtt "irányító maffia főnöke", Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes ügyében a felfüggesztett szabadságvesztés. A vörösiszap-perben mind a 15 vádlottat felmentette első fokon a bíróság, az ügyészség ugyan nehezményezte a döntést, a bíróság azzal védekezett, nem azokat vádolta meg az ügyészség, akiket kellett volna.

Németh a bírói függetlenséget nyilatkozatban "liberális követelménynek" nevezte.

A Magyar Bírói Egyesület közleménye szerint a kormánypárt egyik vezető politikusa "súlyos szavakkal illetett, felháborítónak nevezett két nem jogerős bírósági ítéletet".

A bírósági ítéletek megalapozottságáról, jogszerűségéről az ellenük benyújtott jogorvoslatok alapján a felsőbb bíróság dönthet, az esetleges felülvizsgálati kérelem elbírálására pedig a Kúria jogosult - hívták fel a figyelmet. A Magyar Bírói Egyesület tiszteletben tartja ezért a kritizált bírósági döntéseket és tartózkodik attól, hogy az eljárások jogerős befejezéséig azokról véleményt nyilvánítson - írták.

Hozzátették: a bíróságok ítélkező munkájáról alkotott vélemény csak akkor felel meg a hatalommegosztás és a bírói függetlenség alaptörvényi követelményének, ha az tényszerű, tárgyilagos és szakszerű.

A kormánypárti politikus nyilatkozata nélkülözi az idézett kritériumokat, a nyilatkozat tartalma

önmagában sérti Magyarország Alaptörvényében deklarált bírói függetlenséget és alkalmas arra, hogy nyomást gyakoroljon az igazságszolgáltatásban részt vevő szervekre, így a bíróságokra is.

- írták.

A Magyar Bírói Egyesület mint a bírák reprezentatív érdek-képviseleti szerve a törvényhozás, a végrehajtó hatalom és a közélet szereplőitől is elvárja azt, hogy tartózkodjanak a felsőbb bírósági döntések befolyásolására alkalmas vélemény nyilvánításától - zárta közleményét a szervezet.

A Kúria elnöke is riadóztatott: a jogállamiságot ássák alá az ilyen nyilatkozatok

Az ítélkezés külső befolyásolása veszélyezteti a jogállamiságot, a bíráknak szabadon és részrehajlásmentesen kell dönteniük, elszámoltatásuk folyamatban lévő ügyekben az alaptörvény szellemével ellentétes - figyelmeztetett Darák Péter, a Kúria elnöke hétfői közleményében.

"A Kúria elnökeként meggyőződésem, hogy az eljáró bíró van birtokában azoknak az ismereteknek, melyek a körültekintő döntést megalapozzák. Ezt a társadalomnak tudomásul kell vennie, azonban az erre jogosultak egyet nem értésüket jogorvoslati kérelemben fejezhetik ki. A minden külső befolyástól mentes bírói ítélkezés abszolút alkotmányos védelem alatt áll, ezért az ellentétes elvárást sugalló nyilatkozatok a jogállamiság alapját ássák alá."

A bírói hatalom nyilvánossága és átláthatósága nem jelenti azt, hogy a bírák, bírósági vezetők egyedi, folyamatban lévő ügyekben elszámoltathatók. Az ilyen szándék ellentétes az alaptörvény szellemével - olvasható a közleményben.

Darák Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a tények ismerete nélküli véleménynyilvánítás nem tartalmazhat elvárásokat a bírósággal szemben. "Különösen elvárható, hogy ettől más hatalmi ág képviselői tartózkodjanak."

A bíráknak az eléjük terjesztett ügyekben szabadon, belső meggyőződésük és a tényállás saját maguk által történő értékelése szerint, részrehajlásmentesen, a hatályos törvényi rendelkezéseknek megfelelően kell dönteniük - áll a Kúria elnökének közleményében.

Darák Péter
©

"Senki ne gondolja, hogy a bírák nem érzik át az emberi katasztrófákat. A bírói döntést azonban nem befolyásolhatják az érzelmek" - fogalmaz a főbíró.

Hiába nyilvános az ügy tárgyalása és az ítélethirdetés, ha a több száz napos tárgyalást, több tucat tanú és szakértő meghallgatását, a többórás ítélethirdetést a nyilvánosság nem tudja figyelemmel kísérni. Miután az ország nyilvánossága, ideértve a többi hatalmi ág képviselőit is a per tárgyalásáról, az ítéletről és annak indokairól csak a média néhány perces tudósításaiból értesül és annak alapján nyilvánít véleményt, az aligha lehet tárgyilagos - írta Darák Péter.

Darák Péter közleményében kitér arra, hogy a közelmúltban egyes bírói döntésekkel szemben közszereplők és a nyilvánosság részéről erős kritika fogalmazódott meg, mert a döntés nem találkozott a társadalom igazságérzetével, ezért látta szükségesnek a közlemény kiadását.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elvileg egy éven belül kibővítik az M70-est és az M15-öst

Elvileg egy éven belül kibővítik az M70-est és az M15-öst

Fél éve csúszik két körforgalom átadása Budafokon

Fél éve csúszik két körforgalom átadása Budafokon

Motorcsónakbalesetben halt meg az ismert lengyel filmproducer

Motorcsónakbalesetben halt meg az ismert lengyel filmproducer

Törvénymódosítás nélkül egyesével kell átadni Palkovicsnak az egyetemeket

Törvénymódosítás nélkül egyesével kell átadni Palkovicsnak az egyetemeket

Visszamenőleg ígér ingyenparkolást Zuglóban a fideszes jelölt

Visszamenőleg ígér ingyenparkolást Zuglóban a fideszes jelölt

Már csak öt napra való ételük van, mégsem köthet ki a menekülteket szállító hajó

Már csak öt napra való ételük van, mégsem köthet ki a menekülteket szállító hajó