szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kísérleti jelleggel testszkennert tesztelnek a Parlament belépőkapuinál, az átvizsgálás önkéntes lesz, vagyis mindenki eldöntheti, hogy a korábbi beléptetőkapun halad át, vagy az új kapun.

Kísérleti jelleggel testszkennert tesztelnek keddtől néhány hétig az Országgyűlés XVII. kapujánál, jelentette be a képviselőknek az Országgyűlés Hivatala. A Demokratikus Koalíció közleményben érdeklődött arról, hogy kiket és miért ellenőriznének így

Az Országgyűlés Sajtóirodája azt válaszolta, a szkennelés során a berendezés egy fantomképet készít az emberi testről, egy grafikát jelenít meg, amelyen a nem fémből készült, és a testhez tapadó anyagokat is kimutatja a készülék. A berendezést az őrség csak abban az esetben használja, amennyiben a kapun belépő személy ezt a készüléket választja, tehát csak az önként jelentkezőt vizsgálja át. Aki nem hajlandó átmenni a szkenneren, azt a hagyományos beléptetőkapun vezetik át, amely a fémtárgyakat érzékelve hangjelzést ad. "A személy- és csomagátvizsgálás továbbra is az Országgyűlés Elnökének 9/2013. számú rendeletében foglaltaknak megfelelően zajlik, a korábban rendszeresített eszközökkel" – írják.

Ezt a testszkennert használták korábban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, és keddtől néhány hétig segíti az Országgyűlési Őrség munkáját azért, hogy az állomány megismerhesse a legmodernebb technológiát, amelyet a világ számos repülőterén rendeltetésszerűen alkalmaznak. 

Azt is közölték, hogy a berendezés egészségre ártalmatlan, kis intenzitású, terahertzes tartományú elektromágneses hullámokat használ, mely semmiféle radioaktív vagy ionizáló sugárzást nem tartalmaz. Az eszköz minden vonatkozó európai uniós és magyarországi szabályzásnak megfelel, rendelkezik CE megfelelőségi nyilatkozattal – olvasható a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Szeretem, aki szófogadó

Marabu Féknyúz: Szeretem, aki szófogadó

Kijött egy frissnek mondott videó a három hónapja eltűnt Jack Máról

Kijött egy frissnek mondott videó a három hónapja eltűnt Jack Máról

Labrisz: Jelentsék az összes megtévesztő mesét a fogyasztóvédelemnek

Labrisz: Jelentsék az összes megtévesztő mesét a fogyasztóvédelemnek