szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közoktatási rendszer problémái miatt tiltakoznak tanárok az ország számos pontján. A tüntetés kiindulópontja Miskolc, ahol a Herman Ottó Gimnázium mellett kiállva több ezren vettek részt a demonstráción, de Szegeden, Győrben, Sopronban, Pécsen, Veszprémben, Szombathelyen, Hajdúszoboszlón, Békéscsabán, Budaörsön és Budapesten a Szabadság téren is tüntettek. Február 13-án a Kossuth téren folytatják.

©
1 2 3 4 5
Sorrend megfordítása

Szombathely, Veszprém, Hajdúszoboszló, Budaörs is megmozdult

Szombathelyen a Szolidaritás helyi szervezete fáklyás felvonulást és gyertyagyújtást tervezett a miskolci tüntetéssel egy időben, Veszprémben egy helyi szervezet a Klik épülete elé szervezett gyertyagyújtást, Hajdúszoboszlón szintén a Klik előtt közös biciklitúltolással készültek, Budaörsön pedig a helyi PDSZ készült fáklyás felvonulással.

Miskolcon is véget ért a tüntetés

A szervezők azt mondták, a rendőrség szerint ötezren vettek rajta részt.

Sírva beszélt gyerekei jövőjéről egy szakszervezetis felszólaló

Miskolcon Földiák András a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke szólalt fel, aki az összefogásról beszélt, majd a közlekedési dolgozók nevében egy felszólaló a szolidaritásról beszélt.

Végül az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének helyi elnöke sírva arról beszélt, hogy bár beteljesítette a női princípiumát, három gyereke van, azért adta őket kéttannyelvű iskolába, hogy el tudjanak menni külföldre, ha kell, bár jobban szeretné, ha Magyarországon lennének unokái. "Korábban azt mondtam, én is ápolónő vagyok, de most én is tanár vagyok" – mondta. A tömeg élénken fogadta a felszólalását, és mikor azt mondta, nem hagyjuk elvenni a gyerekeink jövőjét, a tömeg ismét skandálásba kezdett.

"Nem is kell bicikli" – Békéscsabán is tüntettek

Békéscsabán több mint százötvenen vettek részt a Szent István téren tartott demonstráción – írja a helyi lap, a Beol.hu. A tüntetés keretében egy nagyméretű fehér szalagot feszítettek ki nagyjából egytucatnyian a városháza előtti fákra, ezzel szolidaritásukat kifejezve a pedagógusok iránt. Többen mécseseket is gyújtottak.

Az egyik szervező, az Ébredj, Viharsarok! csoport nevében azt mondta: ki kell állni a pedagógusok, a szülők és a gyerekek mellett. Felszólalt az Együtt gyulai választókerületi elnöke is, ő azt mondta, ha a közoktatás helyzete nem jó, akkor az egész ország helyzete nem jó. Követelte többek között az oktatás modernizálását, a Klik megszüntetését.

Balog Zoltán miniszter szavaira utalva ő azt mondta: nem is kell bicikli, vagyis központosítás. Úgy véli, hogy lehetőséget kellene adni az önkormányzatoknak, hogy visszavegyék az intézményeket.

Véget ért a pécsi tüntetés

Egy Váci Mihály-verssel ért véget a pécsi demonstráció: Nagy Erzsébet zárszavában azt kérte, hogy senki se árulja el a pedagógusmozgalmat.

PSZ-elnök: Megbukott a kormány oktatáspolitikája

Galló Istvánné, a PSZ elnöke elég gyér tapsot kapott az elején. Mint mondta, az egész ország ma Miskolcra figyel, vele együtt a hatalom is.

Mint mondta, a hatalom nem érti a tüntetéseket, mert nem ismeri be, hogy az oktatáspolitikája megbukott.

©

Sopronban mintegy hatvanan demonstráltak

Sopronban a Széchenyi téren, a Klik irodája előtt mintegy hatvanan demonstráltak szerdán – számolt be a Kisalföld.hu. Az esőben Jakál Adrienn, PM soproni elnöke, a város kulturális és oktatási bizottságának tagja és a szerdai megmozdulás helyi szervezője szólalt fel.

Mint mondta, kiállnak a miskolci Hermann Ottó Gimnázium mellett és elítélik a Fidesz oktatáspolitikáját. Biztatnak mindenkit, hogy aki még nem csatlakozott a nyílt levél aláírásához, az tegye meg, mert változást csak közösen érhetnek el. Jakál azt mondta, a február 9-re összehívott Köznevelési Kerekasztal nem más, mint a jól megszokott szemfényvesztés és elterelés a valódi problémákról. "Nem kerekasztalokra, hanem valódi átalakításokra van szükség, és a lehető leghamarabb" – mondta.

Jakál Adrienn azt mondta, a jelenlegi rendszerben a hátrányos helyzetű diákok segítése helyett egyre mélyítik a különbségeket, pedig minden gyereknek esélyt kell adni a tanulásra, a tanárokat pedig engedni kell tanítani. Meg kell adni a megfelelő szabadságot a tanításhoz, és meg kell adni a nekik megfelelő elismerést a munkájukhoz. Nem lehet a tanároknak, a szülőknek és a diákoknak az a problémája, hogy nincs elegendő mennyiségű kréta, papír vagy egyéb eszköz a tanításhoz. Béremelést is követeltek és mint mondta, nem engedhető meg a fiatalok gúzsba kötése akár röghöz kötéssel, akár hivatalos ideológiákkal.

Az elvándorlás megállításához itthon is élhető körülményeket kell biztosítani. Valódi, fenntartható munkahelyeket kell létrehozni, hogy érdemes legyen itthon maradni. A jövő az oktatásban és a tanulásban van, a pedagógusok kezében, munkájukat segíteni és nem hátráltatni kell – mondta Jakál Adrienn.

Pécsről sokan mennek majd a február 13-i tüntetésre

Nagy Erzsébet Pécsen arra buzdított mindenkit, hogy töltsék meg február 13-án a Kossuth teret.

Mint mondta, Pécsről busszal és telekocsival mennek majd a tüntetők.

©

PDSZ-elnök: "Mi leszünk az új migránsok"

Mendrey László, a PDSZ vezetője Miskolcon külön köszöntötte azokat az óvónőket, akiket megfenyegettek, és mégis elmentek a tüntetésre.

Amikor kimondta Balog nevét, a tömeg hangos fújolással válaszolt. Mendrey azt mondta, szerinte Balog megoszt, intrikál, ahogy eddig is.

Hozzátette, szerinte a kormány szemében ők lesznek az új "migránsok", akik veszélyeztetik a NER-t.

1 2 3 4 5

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!