szerző:
hvg.hu

Egy írásbeli kérdésre adott válaszában Rétvári Bence államtitkár azt írta, a Hermann Ottó Gimnázium nyílt levelében foglalt gondolatokat a Köznevelési Kerekasztalon akarják megtágyalni, de a Klik nem működhet belső korrekciók nélkül. Emellett szerinte a tanárok emelkedő bére miatt egyre magsabb teljesítmény várható el.

"A magyar társadalom teljesen érthető módon a növekvő bérekért egyre magasabb teljesítményt vár el a köznevelés rendszerétől" - válaszolta Rétvári Bence, az Emmi államtitkára Oláh Lajos DK-s képviselő azon kérdésére, miszerint "Hány tanárnak és pedagógusnak kell nyílt levelet írnia ahhoz, hogy Önök ne tegyék tönkre az oktatást?"

Rétvári válaszában kifejtette, hogy a magyar pedagógusok bére emelkedett, 2016-ban erre 34 milliárd forint áll rendelkezésre, a pedagógusok óraszáma viszont a Klik felmérése szerint nem növekedett, "átlagosan 24 óra alatt van, ami lényegében megegyezik az új munkaidő-számítási rendszer bevezetését megelőző időszakban tapasztalt óraterheléssel".

Rétvári azt írta, a továbbiakban sor kerül "az adminisztrációs terhek jelentős csökkentésére és a fejlesztési folyamatok pedagógus szakmával történő közös átgondolására" is, ezért alakult meg a köznevelési kerekasztal. Az idén emellett csökkenteni akarják a tanfelügyeleti látogatások számát és egyéb
adminisztrációs terheket is.

"Két teljes év van az intézményfenntartó rendszer mögött, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak 122 ezer alkalmazottja van, a szervezet nem működhet belső korrekciók nélkül" - írta Rétvári, aki emellett kiemelte a meghirdetett ingyenes tankönyvprogramot, illetbe a gyermekétkeztetést is.

"A felsorolt példák támasztják alá, hogy a magyar reformok működnek a köznevelési rendszerben is. A nyílt levélben megfogalmazott jobbító szándékú gondolatokat a szakmai szervezetekkel együtt fogjuk megtárgyalni és létrehozni ezek megoldását a Köznevelési Kerekasztal keretein belül" - foglalta össze.

Varju László országgyűlési képviselő emellett az iskolatej programról érdeklődött Fazekas Sándor agrárminiszternél, mondván "Miért csak négy napon kapják a gyerekek, ami öt napig adható?" Fazekas válaszában kifejtette, a források folyamatosan bővültek, egyre több gyerek vehet részt a programban, és bár elismerte, hogy az ellátási napokat csökkentették, ez szerinte nem jelenti a program leépítését.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sokáig csak álom marad a HÉV és a metró összekötése

Sokáig csak álom marad a HÉV és a metró összekötése

Huszonkét amerikai államban terjed a kanyaró

Huszonkét amerikai államban terjed a kanyaró

Műemléket bont a kormány a Trianon-emlékműhöz

Műemléket bont a kormány a Trianon-emlékműhöz

Útlezárás Letenyénél baleset miatt

Útlezárás Letenyénél baleset miatt

20 millió brit választotta magának ezt a borzalmas jelszót – ugye ön nem ezt használja?

20 millió brit választotta magának ezt a borzalmas jelszót – ugye ön nem ezt használja?

Gyönyörű dalt énekel a Trónok harcához Florence

Gyönyörű dalt énekel a Trónok harcához Florence