szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) közölte, a Blikk csak akkor írhatja meg, hogy ki a HIV-fertőzött énekesnő, ha arra írásbeli felhatalmazást kap az érintettől.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) csütörtökön közleményt adott ki a Blikk kedden megjelent "Évek óta HIV-fertőzött a magyar sztárénekesnő" című cikkével kapcsolatban. Mint írták, bár a művész kilétét nem fedték fel, a cikk megjelenése óta naponta több információt tesznek közzé vele kapcsolatban, "manipulatív szövegezéssel" fokozzák a kíváncsiságot és gerjesztik a közérdeklődést a téma iránt.

A NAIH arra hívja fel a figyelmet, hogy "a példányszám, az olvasottság növelésére való törekvés azonban nem indokolhatja a magánszféra védelmének figyelmen kívül hagyását". A hivatal emlékeztet rá, hogy az egészségügyi dolgozóknak titoktartási kötelezettsége van, és a sajtószervek is felelősek a nyilvánossá tett információkért.

"A HIV-fertőzöttség olyan szenzitív, különleges adat, amelynek nyilvánosságra hozatalához jogszabályi felhatalmazás hiányában csak az érintett írásbeli hozzájárulása jelentheti a megfelelő jogalapot, akkor is, ha ismert személyről van szó. Az ismert személy, "celeb" nem jogi kategória, és e tény önmagában nem indokol szélesebb körű nyilvánosságot, különösen nem érzékeny információknak – pl. egészségi állapot, droghasználat, szexuális identitás – az internet nyilvánosságán keresztüli közzétételével" – írja a hivatal, vagyis a Blikk csak akkor teheti közzé valakinek a betegségét, ha az illető írásbeli felhatalmazást ad erre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Soha nem adott még el ennyi telefont a Xiaomi

Soha nem adott még el ennyi telefont a Xiaomi

„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket

„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket

CEU-rektor: Demeter szavaiban mutatkozik meg a rezsim valódi természete

CEU-rektor: Demeter szavaiban mutatkozik meg a rezsim valódi természete