szerző:
hvg.hu/OS

Visszautasítja az Oktatási Hivatal az LMP politikusának, Hadházy Ákosnak az állításait, szerintük teljes ellenzéki letámadás zajlik az oktatás terén. Hadházy szerint a hivatal tudatosan folyatta el az oktatási reformra szánt forrásokat alibicégeken keresztül, a hivatal szerint viszont minden rendben volt.

Az Oktatási Hivatal szakmai érvek mellett politikai alapon is kritizálta Hadházy Ákos csütörtöki kijelentéseit, illetve visszautasította az egykori fideszes, ma már LMP-s politikus vádjait. A hivatal szerint az állami oktatásirányítás ellen összehangolt támadás zajlik az ellenzék részéről, Hadházy kijelentései szerintük ennek részét képezik.

A hivatal szerint valamennyi, a kiemelt uniós projektek megvalósítása kapcsán lefolytatott beszerzési és közbeszerzési eljárásuk szabályos volt, ezt a projektek többségében már a hazai és uniós ellenőrzések is megerősítették. Hadházy szerint voltak olyan "szakértői napok", mikor a felkért szakemberek akár 80 ezer forintos napidíjat is felszámoltak munkájukért, illetve alibicégeket is megbízott a hivatal az uniós források felhasználására.

Ezzel szemben az OH szerint a szakértői kapacitás beszerzésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárások során a pályázóknak már az eljárás elején igazolniuk kellett, hogy képesek a hivatal által részletesen meghatározott képesítésekkel és tapasztalatokkal rendelkező szakemberek jövőbeni közreműködését biztosítani a feladatok szakszerű végrehajtásához. A hivatal 1200 pedagógust vont be a projektekbe, mellettük közel 1000 külső szakértőt alkalmaztak. A pályázók ajánlatában – a közbeszerzési törvény által meghatározott kereteknek megfelelően – szerepelnie kellett a szakemberek szakmai önéletrajzának, valamint a közreműködést vállaló nyilatkozatnak is, minden pályazat nyílt volt, és a legkedvezőbb érvényes ajánlatot fogadták el – írja a hivatal közleménye.

A hivatal szerint körültekintően jártak el, az esetleges hiányosságokat pótoltatták a pályázókkal. Hozzáteszik, hogy arra az OH-nak nincsen ráhatása, hogy egy cég milyen adatokat jelent a különféle hatóságok felé a munkavállalói létszámáról – különösen, hogy abba nem számítanak bele a megbízási szerződéssel foglalkoztatott szakértők –, az azonban pontosan dokumentált, hogy a projektben hányan dolgoztak. Közleményük szerint, amennyiben lehetséges volt, a hivatal a saját kollégáivalvégeztette el a feladatokat, például a Merkel Konzulent Zrt.-vel kötött szerződés keretösszegének 45 százalékát a hivatal nem hívta le.

A közlemény külön kitér a Hadházy szerint túlzó napidíjakra: a felkért szakértők díjazása minden esetben tartalmazta az általános forgalmi adót, a személyi kifizetések járulékterheit, továbbá a munkavégzés feltételeinek összes költségét, így például az utazási költségeket is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Clinton: Trumpot perbe fogták volna, ha nem elnök

Clinton: Trumpot perbe fogták volna, ha nem elnök

Egyre több jó lakást lehet Budapesten venni

Egyre több jó lakást lehet Budapesten venni

Zseniális ötlet a vészfékezős bevásárlókocsi

Zseniális ötlet a vészfékezős bevásárlókocsi

Ennek nem fognak örülni Kínában: összemérték a Galaxy S10+ és a Huawei P30 Pro sebességét – videó

Ennek nem fognak örülni Kínában: összemérték a Galaxy S10+ és a Huawei P30 Pro sebességét – videó

Még két ügyben Márki-Zay ellen döntött a szegedi bíróság

Még két ügyben Márki-Zay ellen döntött a szegedi bíróság

Családapák álma lehet ez a 290 lóerős új Skoda Octavia RS kombi

Családapák álma lehet ez a 290 lóerős új Skoda Octavia RS kombi