szerző:
hvg.hu/OS

Visszautasítja az Oktatási Hivatal az LMP politikusának, Hadházy Ákosnak az állításait, szerintük teljes ellenzéki letámadás zajlik az oktatás terén. Hadházy szerint a hivatal tudatosan folyatta el az oktatási reformra szánt forrásokat alibicégeken keresztül, a hivatal szerint viszont minden rendben volt.

Az Oktatási Hivatal szakmai érvek mellett politikai alapon is kritizálta Hadházy Ákos csütörtöki kijelentéseit, illetve visszautasította az egykori fideszes, ma már LMP-s politikus vádjait. A hivatal szerint az állami oktatásirányítás ellen összehangolt támadás zajlik az ellenzék részéről, Hadházy kijelentései szerintük ennek részét képezik.

A hivatal szerint valamennyi, a kiemelt uniós projektek megvalósítása kapcsán lefolytatott beszerzési és közbeszerzési eljárásuk szabályos volt, ezt a projektek többségében már a hazai és uniós ellenőrzések is megerősítették. Hadházy szerint voltak olyan "szakértői napok", mikor a felkért szakemberek akár 80 ezer forintos napidíjat is felszámoltak munkájukért, illetve alibicégeket is megbízott a hivatal az uniós források felhasználására.

Ezzel szemben az OH szerint a szakértői kapacitás beszerzésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárások során a pályázóknak már az eljárás elején igazolniuk kellett, hogy képesek a hivatal által részletesen meghatározott képesítésekkel és tapasztalatokkal rendelkező szakemberek jövőbeni közreműködését biztosítani a feladatok szakszerű végrehajtásához. A hivatal 1200 pedagógust vont be a projektekbe, mellettük közel 1000 külső szakértőt alkalmaztak. A pályázók ajánlatában – a közbeszerzési törvény által meghatározott kereteknek megfelelően – szerepelnie kellett a szakemberek szakmai önéletrajzának, valamint a közreműködést vállaló nyilatkozatnak is, minden pályazat nyílt volt, és a legkedvezőbb érvényes ajánlatot fogadták el – írja a hivatal közleménye.

A hivatal szerint körültekintően jártak el, az esetleges hiányosságokat pótoltatták a pályázókkal. Hozzáteszik, hogy arra az OH-nak nincsen ráhatása, hogy egy cég milyen adatokat jelent a különféle hatóságok felé a munkavállalói létszámáról – különösen, hogy abba nem számítanak bele a megbízási szerződéssel foglalkoztatott szakértők –, az azonban pontosan dokumentált, hogy a projektben hányan dolgoztak. Közleményük szerint, amennyiben lehetséges volt, a hivatal a saját kollégáivalvégeztette el a feladatokat, például a Merkel Konzulent Zrt.-vel kötött szerződés keretösszegének 45 százalékát a hivatal nem hívta le.

A közlemény külön kitér a Hadházy szerint túlzó napidíjakra: a felkért szakértők díjazása minden esetben tartalmazta az általános forgalmi adót, a személyi kifizetések járulékterheit, továbbá a munkavégzés feltételeinek összes költségét, így például az utazási költségeket is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kilép a Jobbikból a frakcióból kizárt Volner János

Kilép a Jobbikból a frakcióból kizárt Volner János

Erste, OTP, Fundamenta: eddig fogadják a lakástakarékos ügyfeleket

Erste, OTP, Fundamenta: eddig fogadják a lakástakarékos ügyfeleket

Sokak életét könnyítheti meg az Office legújabb frissítése

Sokak életét könnyítheti meg az Office legújabb frissítése

Sárkányölő George Clooney kávéval értelmezi újra a Trónok harcát

Sárkányölő George Clooney kávéval értelmezi újra a Trónok harcát

Önsíkosító óvszerektől remélik a fertőzések visszaszorulását

Önsíkosító óvszerektől remélik a fertőzések visszaszorulását

Rajongók, figyelem! Közös Cseh Tamás-estet tart Bereményi Géza és Másik János

Rajongók, figyelem! Közös Cseh Tamás-estet tart Bereményi Géza és Másik János