szerző:
Szlavkovits Rita
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miután hódmezővásárhelyi szülők arra panaszkodtak Lázár Jánosnak, hogy menedékkérő gyerekek játszanak a városi játszótereken, a miniszter azt javasolta, hogy kérjék a Belügyminisztériumot, szüntessék meg a kísérő nélkül érkezett kiskorú migránsok befogadó otthonát, írja a promenad.hu.

Egyetlen ellenszavazat mellett a kötelező befogadási kvóta ellen foglalt állást a hódmezővásárhelyi képviselő-testület szerdán. (Mint megírtuk, a kormány most az szorgalmazza, hogy a helyi önkormányzatok tiltakozzanak a kvótatervek ellen, és emiatt sorra fogadnak el települések kvótaellenes önkormányzati határozatokat.)

A Promenád.hu beszámolója szerint az ülés elején a migránshelyzet a várost is érinthető következményeiről esett szó. Almási István polgármester a helyi portál tudósítása szerint arról beszélt, hogy a kötelező kvótarendszer elfogadása esetén, miután Magyarországra legalább 45 ezer menekült érkezne, Hódmezővásárhelyre akár 3-4 ezer migránst is telepíthetnének. (Az uniós belügyminiszterek tanácsa tavaly szeptemberben 160 ezer menekült szétosztásáról határozott, melyből Magyarországra nem 45 ezer, hanem nagyjából kétezer jutna. Magyarország, Románia, Szlovákia és Csehország az előterjesztésre nemmel voksolt. Az Orbán-kormány azt sem támogatta, hogy a Magyarországon regisztrált menedékkérőből 54 ezret máshová helyezzenek. Ez összefügghet azzal, hogy nem akar olyan benyomást kelteni, mintha elfogadná, hogy a többi Magyarországon regisztrált menedékkérőnek hajlandó lenne lefolytatni az eljárását, mint ahogy azt a Dublin III-rendszer előírja. Kvóta-ügyben egyébként a kormány különböző számokat dob, és nem először kamuzik. – szerk.)

A szülők aggodalmának tesz eleget

A Jobbik helyi képviselője arra kérte képviselőtársait, hogy a kvótarendszer elutasítását kiegészítve indítványozzák, Hódmezővásárhely egyáltalán ne fogadjon be semmi esetre sem menekülteket, és befogadóállomás se épülhessen a településen. Lázár János, aki egykori polgármesterként és a körzet országgyűlési képviselőjeként volt az ülésen, ezt követően jelezte, hogy több vásárhelyi szülő is fordult hozzá aggodalmával, amelyet az váltott ki, hogy a vásárhelyi játszótereket használják azok a migráns gyerekek is, akiket a helyi befogadóotthonban helyeztek el.

©

Lázár erre reagálva jegyezte meg, hogy kezdeményeznie kellene a városnak a Belügyminisztériumnál, hogy szüntessék meg az otthont. A javaslat etikai-humanitárius aspektusain túl egyébként a 18 gyermek befogadására alkalmas otthont nem a belügy, hanem a Szeged-csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója működteti.

Árvák is vannak köztük

Az otthonban azokat a hazánkba illegálisan érkező kiskorúakat helyezik el, akik felnőtt kísérő nélkül érkeznek Magyarországra, ezeknek a gyerekeknek is csak a töredéke kerül a vásárhelyi otthonba, mivel maximum 18 főnek tudnak helyet biztosítani, a gyerekek többségét a fóti gyermekotthonban helyezik el. A hódmezővásárhelyi családi házban működő otthonban szociális munkások, tanárok foglalkoznak az átmenetileg, vagy ténylegesen árva lakókkal: biztosítják a felügyeletüket, tanítják a gyerekeket, a hosszabb időt eltöltők pedig szegedi iskolába is járhatnak. De úgy tudjuk, közülük a focicsapatban is játszanak néhányan.

Általában legfeljebb három-négy hónapot töltenek ezek a gyerekek Magyarországon, többnyire arra várnak, hogy a már Nyugat-Európában élő családjaikhoz csatlakozzanak. Kerestük az otthont működtető egyházi intézmény főigazgatóját, aki egyelőre nem is hallott a miniszter javaslatáról, így nem is kívánt nyilatkozni az ügyben.

„Számos eset”, „több migráns” és egy hölgy

Megkerestük az üggyel kapcsolatban Lázár János sajtóval foglalkozó munkatársát, Göbl Vilmost, aki elmondta, „számos lakossági fórumon fordultak már a képviselőhöz a vásárhelyiek azzal, hogy több esetben is találkoztak olyan 16-18 éves migránsokkal, akikkel nem értettek szót”, egy esetben pedig „az egyik szórakozóhelyen egy hölgyhöz kapcsolódóan olyan konfliktusra is sor került, amely rendőrségi intézkedést vont maga után. Az esetet követően a rendőrség fokozottan figyelte a járőrözések során az intézmény környezetét”.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
3500 éves sírhelyet tártak fel Egyiptomban, előkerült egy múmia is

3500 éves sírhelyet tártak fel Egyiptomban, előkerült egy múmia is

Nyuszibunyót vettek fel a mentők

Nyuszibunyót vettek fel a mentők

Háromezer, hazai gyártású, elektromos buszt ígér a kormány

Háromezer, hazai gyártású, elektromos buszt ígér a kormány

Curtis nagyon pörög, már itt is az új videoklipje

Curtis nagyon pörög, már itt is az új videoklipje

Friss mandátumbecslés az Európai Parlamenttől: A Momentum bejutna, az LMP nem

Friss mandátumbecslés az Európai Parlamenttől: A Momentum bejutna, az LMP nem

Agyonlőtték a Trainspotting 2. színészét

Agyonlőtték a Trainspotting 2. színészét