szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Begyógyszerezik, kikötözik, megverik, emberi méltóságukban súlyosan sértik sokszor a fogyatékkal élő gyerekeket – állítja a Balog Zoltánnak írt nyílt levelében a Szülői Jogi Fórum az Autista Gyermekekért csoport. Azonnali beavatkozást sürget.

Az autizmussal és más fogyatékossággal élő gyerekek szüleit tömörítő többezres csoport üdvözli a „tanárlázadást”, és leszögezik, hogy az oktatáspolitika igazi kárvallottjai a gyermekek. E csoporton belül is különösen a fogyatékos, SNI (sajátos nevelést igénylő), azon belül is még inkább az autista gyerekek jogai sérülnek.

„Mindennapos megalázások és kirekesztés, súlyos diszkrimináció a részük, mert senki nem tudja mi a dolga, hogyan kell bánni velük. A fogyatékos emberek és autista személyek, gyermekek körül leginkább a félelem a meghatározó szó még a szakemberek, és pedagógusok részéről is” – írják az elkeseredett szülők. Arról számolnak be, hogy sok gyerek az oktatásban és az egészségügyben a mindennapokban elszenvedett sérelmek miatt pszichiátriára jut, gyermekek fenyegetőznek öngyilkossággal. Rengeteg történet kering arról, hogy alázzák meg a gyermekeket az intézményekben, „begyógyszerezik, kikötözik, megverik, emberi méltóságukban súlyosan sérülnek”. Mindennek nincs dokumentált nyoma – mint írják – mert a szülő sem mer feljelentést tenni, félve a retorzióktól. Inkább „a különféle hatósággal vívott küzdelmeikbe belefásulva, megtörve, a túlélésre játszanak, és megalkusznak mindennel, várnak valami jobb időkre, hogy bekövetkezik, valami csodára talán”.

Olyan alapvető jogaik vannak korlátozva és megsemmisítve gyermekeknek, mint a szabad iskolaválasztáshoz való jog, vagy az egyenlő bánásmódhoz való jog. Elenyésző számú oktatási intézmény fogadja őket, több gyermeknek naponta 50, vagy ennél több kilométert kell utaznia, csakhogy az iskolakötelezettségének eleget tudjon tenni. Ha ezt nem teszi meg, akkor vagy magántanulóként kell, hogy teljesítsen, vagy a szülőt is, és a gyermeket is meghurcolják.

©

A szülők gyakran éhbért (huszonezer forintot vagy szerencsésebb esetben 40 ezret) kapnak ápolási díj címén, amiből nem lehet beteg gyermeket nevelni.

„Az autista, és egyéb fogyatékkal élő gyermekeknek is éppolyan joga van fejlődni és tanulni, mint más gyermeknek, ezt ma, magyar iskolákban nem lehet megvalósítani, mivel minden érintett szerv a másikra hárít, igazi felelős soha semmiben nincs, kivéve természetesen a szülőt. Ő kéznél van, ha okolni kell valakit, bárhol, bármikor.”

A csoport megfogalmazott egy 12 pontos követeléslistát. Ebben a többi között az áll, hogy azonnal hozzanak létre egy válságtanácsot a problémák kezelésére, illetve azt követelik, hogy kapjanak helyet a Köznevelési Kerekasztalban is. Úgy vélik, a fogyatékos gyerekeknek is biztosítani kell a szabad iskolaválasztáshoz való jogot, ehhez kötelezővé kell tenni minden iskolában a megfelelő szakember, gyógypedagógus alkalmazását, amennyiben oda kíván járni az autista vagy más fogyatékkal élő gyermek. Azt is követelik, hogy emeljék meg az SNI-s gyerekek ápolási díját legalább a minimálbérre.

A többi követelés és a teljes levél itt olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így fog kinézni az újra felépített József főhercegi palota a budai Várban

Így fog kinézni az újra felépített József főhercegi palota a budai Várban

Maruzsa Zoltán: Jókai nem lehet vita tárgya

Maruzsa Zoltán: Jókai nem lehet vita tárgya

Miért a gazdagok lesznek gazdagabbak?

Miért a gazdagok lesznek gazdagabbak?