szerző:
hvg.hu

A nagymértékben megszaporodó bürokrácia elképesztő eseteket produkált a közoktatásban, nem csak a tervezhetőséget, de a napi működést is teljesen ellehetetlenítette a Klik rendszere az iskolákban. Volt, ahol a pályázati pénzek öt hónapos csúszása miatt a tanárok fizették a tehetséggondozó program költségeit, az ügyintézés miatt lényegesen drágultak projektek, de előfordul olyan is, hogy egy akciós repülőjeggyel megoldható tanulmányútról kellett lemondani, mert lassú a közbeszerzés.

Lassan véget ér az a tehetséggondozási projekt, amire öt hónapja hiába várják a pénzt egy középiskola tanárai – írja a Népszabadság keddi lapszáma. A tanárok semmilyen tájékoztatást nem kaptak a Kliktől, hogy miért áll a megítélt támogatás a rendszerben "szerződéskötés alatt" állapotában. A tanárok azt remélik, hogy legalább utólag visszakapják a pénzüket, de egyelőre rejtély, hogy vajon a minisztérium nem utalt a Kliknek, vagy az intézménynek vannak ilyen volumenű fizetési nehézségei. A Klik kétmillió forintot nem tudott kifizetni.

A hasonló esetek legnagyobb rákfenéje, hogy amennyiben nem hajtják végre a programot az intézmények, akkor elúszik a támogatás is, azaz a tanárok pénze bennragadna a rendszerben. Az iskola a tehetséggondozó program során azonban a források hiányában csak mérsékelten, ám kreatívan oldotta meg a projektet, a beígért tabletek helyett például a gyerekek okostelefonjait használták, a gyerekek étkezését a tanárok fizették. Egy diákkonferenciát is szervezniük kellett volna, de akkor kifogyott volna a nyomtatópatron az iskolában, "Igaz, papírunk sem volt" – mondta a lapnak az egyik tanár.

Egy másik középiskolai vezető elmondása szerint a településük önkormányzata is kiakadt a Kliken. Korábban az intézményfenntartón keresztül akarták támogatni az iskolát, hogy minden szükséges eszközt megkapjanak, ám ez hosszú távon nem működött, azóta az iskolai alapítványhoz juttatják el a támogatást. A vezető szerint már az is felüdülés, ha az önkormányzatnál kell egyeztetni valakivel, mert ott "személyesen lehet beszélni egy illetékessel", míg a Kliknél ez csak bürokratikusan mehet.

A rendszer indulásakor a közbeszerzésektől a költséghatékonyságot várták.
©

Az iskoláknak minden egyes pályázatnál izgulniuk kell a határidők miatt, a vezető szerint az a főszabály, hogy egy pályázat benyújtása előtt egy héttel a terveket be kell nyújtani a Klikhez engedélyezésre. Az sem akkora öröm, ha nyernek a pályázaton, mert akkor jön a dilemma, hogy vajon a Klik időben odaadja-e az összeget.

Egy külföldi tanulmányút esetében például hiába látja a szervezéssel megbízott tanár, hogy épp akciós ajánlat van egy fapados légitársaságnál, a Klik közbeszerzése miatt csak lassan és drágábban jutnak a jegyekhez. A közbeszerzések lassúsága tehát pazarláshoz is vezet.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Videó: végül Orbán Viktor is befutott az EU-csúcsra

Videó: végül Orbán Viktor is befutott az EU-csúcsra

22 millió facsemetét ültet a kormány

22 millió facsemetét ültet a kormány

Mindenre felkészül a CEU – az egyetemi közösség előtt beszélt a rektor

Mindenre felkészül a CEU – az egyetemi közösség előtt beszélt a rektor

Frissíteni kell a paksi hitelszerződést a csúszás miatt

Frissíteni kell a paksi hitelszerződést a csúszás miatt

Így kontrollálja majd a piás sofőröket a Volvo – videó

Így kontrollálja majd a piás sofőröket a Volvo – videó

Eurovegasi kaszinóálmok után üvegházakra és paradicsomföldre vált Bezenye

Eurovegasi kaszinóálmok után üvegházakra és paradicsomföldre vált Bezenye