szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

420 ezer forint pénzbüntetést és 256 ezer forintos bűnügyi költséget kell megfizetnie az élettársát megverő volt fideszes politikusnak, Fülöpháza polgármesterének - döntött első fokon a Kecskeméti Járásbíróság. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosbításért fellebbezett.

420 ezer forint - ekkora pénzbüntetést kell fizetnie a Kecskeméti Járásbíróság határozata alapján a volt fideszes fülöpházi polgármesternek, aki többszörös csonttörést okozott élettársának.

A Kecskeméti Járásbíróság szerda reggel hirdette ki elsőfokú ítéletét: eszerint Balogh testi sértés miatt 420 ezer forint pénzbüntetést tartozik fizetni, és a 256 ezer forintos bűnügyi költségeket is állnia kell. Az ítélethirdetés fél 9-kor kezdődött – tudósított a Baon.hu helyi hírportál.

Súlyosbításért fellebbezett az ügyészség, tehát az ítélet nem jogerős. A vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért.

Emlékezetes, Balogh József, aki akkor Fidesz országgyűlési képviselője volt, 2013 áprilisában fia esküvőjéről hazatérve részegen megverte a nőt. Az élettárs sérüléseit a nyilvánosság előtt kezdetben azzal magyarázta, hogy a nő átesett a család öreg, vak komondorán: innen kapta eposzi jelzőjét Balogh József. Később szándékosságra is kiterjedő vallomást tett, elismerve, hogy legalább kétszer megütötte Terike arcát.

A botránytól függetlenül a Fideszből addigra kiléptetett Baloghot függetlenként újraválasztották Fülöpháza polgármesterének 2014-ben.

©

Az asszony a bántalmazás miatt 4-6 hét alatt gyógyuló darabos orrcsonttörést és a jobb oldali járomcsont íves benyomattal járó többszörös törését szenvedte el. A nő, aki némi idő elteltével visszaköltözött a férfihez, és vallomását is visszavonta, nem tanúskodott Balogh ellen. A szerdai ítélethirdetésre kézen fogva érkezett Balogh-gal.

Az ügyészség felfüggesztettet javasolt

Az ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészség súlyos testi sértés miatt felfüggesztettet javasolt Balogh Józsefnek. A vádhatóság enyhítő körülményként említette, hogy a politikus büntetlen előéletű, és tizenéves, rákbeteg gyermekéről kell gondoskodnia. Súlyosbította az eset körülményeit azonban, hogy a verés idején részeg volt, hogy többféleképpen adta elő a történteket, illetve hogy országgyűlési képviselőként járt el így, holott a közéleti szereplőknek inkább példát kellene mutatniuk.

Az ügyészség azt is javasolta, hogy a polgármestert helyezzék pártfogó felügyelet alá és kötelezzék indulatterápiára.

Balogh József védője pedig arra hivatkozott, hogy védence ellen példátlan médiahadjárat indult, pedig az eljárásban következetesen végig elismerte a bűncselekményt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elsodort egy nőt a megáradt Hernád Bőcsnél

Elsodort egy nőt a megáradt Hernád Bőcsnél

Az 1956-os forradalom leverésének is hőstettként állít emléket a legújabb orosz katedrális

Az 1956-os forradalom leverésének is hőstettként állít emléket a legújabb orosz katedrális

Megbüntette a Heinekent a versenyhivatal

Megbüntette a Heinekent a versenyhivatal