szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ukrán hírügynökségi értesülés szerint a magyar kormány mégsem vásárol harminc darab orosz helikoptert, ezt állítólag múlt kedden, Moszkvában mondták el az oroszoknak.

Az ukrán Unian hírügynökség az orosz-magyar tárgyalások közelében lévő forrására hivatkozva azt állítja, hogy a magyar kormány visszatáncol az oroszoknak korábban belengetett helikopter-vásárlási biznisztől.

A helikopterbeszerzés híréről egy hónapja számolt be az orosz Sputnik hírportál, azt írták, hogy Magyarország 490 millió dollárért venne 30 darab katonai helikoptert az oroszoktól, szerintük ez volt az egy héttel ezelőtt moszkvai Putyin-Orbán találkozó egyik tárgyalási pontja. A Népszabadság is értesült a dologról, ők azt írták, hogy az idei költségvetés ugyan nem tartalmazza ennek az összegét, de Orbán egymaga is döntést hozhat ilyen súlyú ügyben. Aztán a moszkvai tárgyalásokon ezzel kapcsolatos bejelentést nem tettek a felek.

Az ukrán Unian szerint viszont Orbánék már a február 17-i moszkvai látogatáskor közölték a döntésüket, Orbán Viktor állítólag arra hivatkozott, hogy EU-s nyomásra határoztak így, az unió pedig az ukrán forrás szerint azt követően kezdett nyomást gyakorolni Magyarországra, hogy a moszkvai tárgyalások előtt kitudódott a helikopter-vásárlási terv. Orbán állítólag azzal próbálta enyhíteni a helyzetet, hogy felajánlotta: az oroszok szerelhetnek fel öt, a magyar honvédség által már használt helikoptert.

©

Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert a múlt csütörtökön kérdezték a helikopterbeszerzésről is a kormányszóvivői tájékoztatón, akkor azt mondta, hogy Oroszország ellen szankciók vannak érvényben, amelyek kizárják a katonai együttműködést, de ezek annak lehetőségét nem zárják ki, hogy a magyar hadrendbe tartozó orosz technológia állagmegóvása megtörténjen. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: Számítanunk kell arra, hogy a brit variáns nagyobb mértékben fog fertőzni

Müller Cecília: Számítanunk kell arra, hogy a brit variáns nagyobb mértékben fog fertőzni

Azerbajdzsánban és Pakisztánban is kínai vakcinákkal oltják az embereket

Azerbajdzsánban és Pakisztánban is kínai vakcinákkal oltják az embereket

Még tovább csökkentek az albérletárak

Még tovább csökkentek az albérletárak