szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A gyanú szerint az IMF-nek és az Egyesült Államoknak szállítottak információkat. Egyikük ismert vállalkozó és műgyűjtő, másikuk pedig legutóbb a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban dolgozott.

Előzetes letartóztatásba került két férfi, aki a rendőrség gyanúja szerint az Egyesült Államoknak és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) kémkedett Magyarországon - írja a valasz.hu.

Az Átlátszó.hu hétfőn írt arról egy ügyvédre hivatkozva, hogy a hatóságok az Egyesült Államoknak, az IMF-nek és a Svájci Alapnak való kémkedéssel gyanúsítják M. Norbertet, az amerikai bejegyzésű Arcade LLC tulajdonosát, és a cég magyarországi képviselőjét, B. Béla Szabolcsot. Az Átlátszó azt írta, az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda műkincsvédelmi alosztálya folytat nyomozást, a gyanúsítottak pedig "egy Birodalom nevű szervezetben" folytattak hírszerzést az Amerikai Egyesült Államok, az IMF és a Svájci Alap részére.

Az oknyomozó portál arról írt, hogy az egyik férfit, M. Norbertet azzal gyanúsítják, hogy az USA követségének NATO-tisztjének, illetve az IMF-küldöttségnek adott információkat. Az üzletemberként, informatikai vállalkozóként és műgyűjtőként ismert férfi korábban Szijjártó Péter elnöksége alatt Fidelitas-tagokkal együtt vezette a Fiatalok a Demokráciáért Alapítványt.

A valasz.hu szerdai cikkében azt írta: M. Norbert Demján Sándor üzlettársa is volt, a banki kártyarendszerekkel foglalkozó Polygon Informatikai Fejlesztő és Tanácsadó Kft. stratégiai igazgatójaként ugyanis több pénzintézettel is dolgozott, 2006 végén pedig közös érdekeltséget alapított a Demján Sándor-féle Euroinvesttel DAIS Információtechnológiai Zrt. néven. Ennek a cégnek M. Norbert lett a vezérigazgatója.

B. Béla Szabolcs a lap szerint az első Orbán-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal munkatársa volt, majd amerikai tanulmányok után a parlament gazdasági bizottsága mellett tanácsadóként dolgozott, később pedig a Arcade Kutatási és Fejlesztési Kft.-t irányította, a 2010-es kormányváltás után pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyetteseként, majd 2015-ig a külgazdasági miniszter által felügyelt Magyar Nemzeti Kereskedőház üzleti stratégiai tanácsadójaként dolgozott. 

A Fővárosi Főügyészség az MTI megkeresésére azt közölte, hogy az üggyel kapcsolatos kérdésekkel a Nemzeti Nyomozó Irodához kell fordulni. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI megkeresésére annyit közölt, hogy az üggyel kapcsolatban a rendőrség a nyomozás érdekeire tekintettel nem kíván információt adni. A Fővárosi Törvényszéknél későbbre ígértek tájékoztatást az MTI-nek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sacha Baron Cohen rasszistának nevezte Donald Trumpot

Sacha Baron Cohen rasszistának nevezte Donald Trumpot

Marabu Féknyúz: Herr Orbán

Marabu Féknyúz: Herr Orbán

Újra sztrájk kezdődik Makón, most határozatlan időre szüntetik be a munkát

Újra sztrájk kezdődik Makón, most határozatlan időre szüntetik be a munkát