szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár konkrét Btk.-paragrafus tiltja, hogy bárkit is népszavazási kezdeményezése leadásában akadályozzanak, a rendőrség nem látott semmi rendkívülit abban, hogy kopasz, kigyúrt férfiak döntötték el, ki léphet be a Nemzeti Választási Irodába. Bezzeg amikor másnap tüntetők plakátokat ragasztottak az épületre, még előállítás is volt.

Az ORFK csütörtökön közölte, miért nem intézkedett kedden, amikor a Nemzeti Választási Irodánál darab ideig megtermett, kopasz emberek – köztük a Fradi Security tagjai – döntötték el, ki mehet be a közintézménybe, és ki nem.

A megfélemlítő sokadalom célja – mint kiderült – az volt, hogy Erdősi Lászlóné, Herceghalom polgármesterének felesége elsőként adhassa le a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezését, megelőzve az MSZP-s Nyakó Istvánt, aki ugyanabban a témában próbált kérdést leadni.

Pedig a Helsinki Bizottság jogászai szerint itt mindenképp vétettek a törvény ellen, ugyanis a Btk. 350.§ e paragrafusa szerint bűncselekményt valósíthat meg, aki mást népszavazási kezdeményezésében akadályoz.

A rendőrség az Indexnek a következőképp indokolta az intézkedés elmaradását:

a helyszínre érkező rendőröknek rendőri intézkedésre okot adó körülmény nem jutott a tudomására.

Felejelntés pedig nem érkezett az ügyben – írták, pedig korábban az LMP és Juhász Péter együttes politikus is azt mondta, a hatóságokhoz fordul a népszavazási balhé miatt.

Amikor másnap civil aktivisták plakátolták tele a Nemzeti Választási Irodát, és leszerelték az intézmény tábláját, a rendőrség kiszállt a helyszínre, sőt elő is állította a tiltakozók egyikét.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Soha nem volt még ilyen forró novemberi éjszaka Sydney-ben

Soha nem volt még ilyen forró novemberi éjszaka Sydney-ben

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz