szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meghívták a Magyartanárok Egyesületét a köznevelési kerekasztal tartalomfejlesztő munkacsoportjának alakuló ülésére, de az Arató László vezette szervezet nem kíván részt venni "a torz összetételű és illegitim, az oktatásügyi kormányzat egyoldalú válogatása alapján létrehozott, nem kerek kerekasztal" munkájában.

Nem vesz részt a köznevelési kerekasztal munkájában a Magyatanárok Egyesülete, pedig meghívták őket a tartalomfejlesztő munkacsoport alakuló ülésére.

Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke rövid levélben magyarázta el, miért nem vesznek részt a kormány által gründolt egyeztető fórum tevékenységében. A Facebookon is közzétett levelet Sipos Imre köznevelési helyettes államtiktárnak címezte.

"(...) az ülésre a Magyartanárok Egyesülete nem delegál senkit, a munkacsoport munkájában a jelen körülmények között nem kívánunk semmilyen módon közreműködni. Véleményünk szerint a kerekasztalnak nem kényszer hatására, válságkezelés céljából kellett volna létrejönnie, hanem a Nemzeti köznevelési törvény elfogadása, a nemzeti alaptanterv, a kerettantervek, a tankönyvrendelet vagy az életpályamodell kialakítása és bevezetése előtt" - írja Arató László.

Nem kerek köznevelési kerekasztal
©

Leveléből kiderül, hogy húszéves fennálásuk során mindig készséggel tárgyaltak az aktuális minisztériummal, amikor megkérdezték őket. Ám "sajnálatos módon az elmúlt hat évben ritkán kérték ki a véleményünket, sőt a tankönyvekkel kapcsolatos egyeztetési javaslatunkra az államtitkárság hosszan nem is válaszolt, majd a megbeszélés elől kitért".

Egy aktuálisabb oka is van annak, hogy a magyartanárok nem vesznek részt a köznevelési kerekasztal ülésein: szerezetük tag a Civil Közoktatási Platformban, "márpedig ez a platform alapítólevelében kinyilvánította, hogy a 'CKP-hoz csatlakozó szervezetek nem vesznek részt a jelenlegi összetételben működő, a kormány által létrehozott Köznevelési Kerekasztal munkájában'. Tárgyalási alapnak mi a Tanítanék Mozgalom 4 és Pedagógusok Sztrájkbizottságának 25 pontos követelését tekintjük" - írta Arató László.

"Bármennyire kívánatosnak tartjuk mi is a valódi tárgyalásokat" - folytatta -, a magyartanárok részvételét a tartalomfejlesztő munkacsoportban megakadályozza, hogy "az a torz összetételű és véleményünk szerint illegitim, az oktatásügyi kormányzat egyoldalú válogatása alapján létrehozott, nem kerek kerekasztal része, alegysége". Szervezetük még közvetve, szakértők delegálásával sem kíván részt venni "a valódi tárgyalások lefolytatása helyett azoknak csak látszatát keltő fórum legitimálásához" - zárta levelét Arató László.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiszivárgott fotón az Asus játékosoknak szánt csúcsmobilja, a ROG Phone 4

Kiszivárgott fotón az Asus játékosoknak szánt csúcsmobilja, a ROG Phone 4

Dél-afrikai tudósok szerint is fertőzőbb az új vírusvariáns az eredeti változatnál

Dél-afrikai tudósok szerint is fertőzőbb az új vírusvariáns az eredeti változatnál

Eperjes Károly: Nem kérdés számomra, hogy az orosz oltást választom

Eperjes Károly: Nem kérdés számomra, hogy az orosz oltást választom