szerző:
hvg.hu

Jávor Benedek benyújtotta a Kúriához kedden a kormány kvótanépszavazásának kérdésével kapcsolatos felülvizsgálati kérelmét, amelyben a Nemzeti Választási Bizottság hétfői határozatának megváltoztatását, illetve a kérdés hitelesítésének megtagadását kérte.

A Nemzeti Választási Bizottság hétfőn hitelesítette kilenc igen és három nem szavazattal azt a népszavazási kérdést, amit múlt szerdán jelentett be Orbán Viktor a kormányülés szünetében a kötelező betelepítési kvóta ügyében. A hitelesítés ellen szavazott Fábián Adrián választott tag, valamint Bodolai László, az LMP és Litresits András, az MSZP delegáltja.

A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?". A határozat ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához. 

A Liberálisok és a PM már hétfőn jelezte, hogy a Kúriához fordulnak az ügyben, mert a határozat szerint az alaptörvénybe ütközik.

Jávor Benedek, a PM EP-képviselője a döntés után közölte: szerinte az NVB határozata összeegyeztethetetlen a magyar és uniós joggal. A népszavazási kérdés nem lett volna hitelesíthető, mivel nem az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésről szól, szemben áll az uniós alapszerződésekkel, és nem felel meg az egyértelműség követelményének.    

A Magyar Liberális Párt érvelése szerint értelmetlen a kvótareferendum, a kérdés és így a népszavazás terve is többszörösen jogellenes, mivel az nem felel meg a római szerződés több szakaszának sem.

Jávor Benedek kedden nyújtotta be felülvizsgálati kérelmét a Kúriához, és kérte a múlt szerdán bejelentett népszavazási kérdés hitelesítésének megtagadását.

A tizenhárom oldalas felülvizsgálati kérelemben Jávor Benedek hivatkozik arra, hogy a nemzeti parlamenteknek az Európai Unió döntéshozatali eljárásban betöltött szerepét az Európai Unió működéséről szóló szerződés valamint az Európai Unióról szóló szerződés határozza meg. Ezekben „zártan felsorolják” azokat az eseteket, amikor valamelyik uniós szerv döntésének meghozatalát egy nemzeti parlament megakadályozhatja.

Két esetben biztosít a két szerződés vétójogot a nemzeti parlamenteknek, ezek az alapító szerződések tagállamok által elfogadott szövegétől eltérő hatásgyakorlási eljárási szabály elfogadásához kapcsolódnak – magyarázzák a kérelemben.

A hétfőn hitelesített népszavazási kérdés azonban nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe, ezért az NVB-nek meg kellett volna tagadnia annak hitelesítését – olvasható a szövegben.

Az érvek között szerepel az is, hogy a hétfőn hitelesített kérdésben az Alaptörvény szerint nem tartható népszavazás, mert az nem az Országgyűlés, hanem az EU-ról szóló szerződés szerinti kormányközi konferencia, az Európai Tanács illetve tágabb értelmezés szerint valamennyi tagállam együttes hatáskörébe tartozik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A DK feljelenti Orbánt a Gruevszki-ügy miatt

A DK feljelenti Orbánt a Gruevszki-ügy miatt

Belügyminiszteri külön engedéllyel léphetett az országba Gruevszki

Belügyminiszteri külön engedéllyel léphetett az országba Gruevszki

Macedóniában vizsgálják, kinek a segítségével szökött meg a volt miniszterelnök

Macedóniában vizsgálják, kinek a segítségével szökött meg a volt miniszterelnök

Kormány: több hajléktalan ment be szállóra. Vöröskereszt: többen bújtak el

Kormány: több hajléktalan ment be szállóra. Vöröskereszt: többen bújtak el

Ezerötszáz céget vertek át a csalók, most ítélték el őket

Ezerötszáz céget vertek át a csalók, most ítélték el őket

Aggódnak az új határellenőrző miatt, amelyet Magyarországon is tesztelnek

Aggódnak az új határellenőrző miatt, amelyet Magyarországon is tesztelnek