szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán és Seehofer bajor miniszterelnök a migránskérdésről és a gazdasági kapcsolatokról is egyeztetett, de hangoztatták, nem Merkel ellen szervezkedtek.

Nem Angela Merkel ellen jöttünk össze – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Orbán azt mondta, hogy bár a találkozó előtt voltak olyanok, akik előre megírták, hogy miről fognak beszélni, ezt inkább ők maguk szeretnék elmondani. Leszögezte, hogy nem akarják gyengíteni a német kormányt és a kancellárasszonyt, mert az Európai Néppárt tagjaként Orbán is érdekelt a CDU/CSU győzelmében.

Később hozzátette, hogy ha összejön két férfi, mindenki arra kíváncsi, hogy mit gondolnak egy nőről, de ez nem csak a politikában van így, ezt ismerjük, viszont itt most nem erről van szó.

Horst Seehofer és Orbán Viktor
©

Orbán azt mondta, Magyarország nem akar részt venni a német választási küzdelmekben, a migránspolitikával kapcsolatosan tett kijelentések nem erről szólnak, de az EU-s politikában igenis el fogják mondani, hogy mit gondolnak.

"A magyar történelem azt tanította meg, hogy lehet ugyan Berlinbe máshogy is eljutni, például légvonalban, de az okos magyar az Münchenen keresztül megy" – jelentette ki Orbán, aki utalt I. Szent István feleségére, bajor Gizellára is, mint mondta, a magyar és a bajor kapcsolatok mindig kiemelt szerepet játszottak. Arról is szólt, hogy 1956-ban a bajorok sokat segítettek a magyar menekülteknek. "Most a történelem a migránsválság formájában ránk rúgta az ajtót", de a bajorok megértették, amit a magyarok képviseltek, ezt Orbán megköszönte a bajor embereknek.

A kormányfő azt mondta, Németország az első számú külkereskedelmi partnerünk, ezen belül Bajorországgal kereskedünk a legtöbbet, tavaly 8,5 milliárd értékben exportáltunk Bajorországba. Ma 2330 bajor cég működik Magyarországon, több mint 100 ezer munkahelyet teremtettek.

Tekintve a nehéz európai helyzetet, kapcsolatban fognak maradni és európai kérdésekről is fognak egyeztetni – mondta Orbán, aki egy tolmácsgépes technikai probléma miatt azt is felajánlotta, hogy angolul folytatja, de végül megoldódott a probléma.

©

A szintén migrációellenes Seehofer azt mondta, Magyarország nagyon jó gazdasági helyzetben van, vannak olyan mutatók, amelyek jobbak, mint Németországban, ezért gratulált Magyarországnak a stabil pénzügyi helyzetéhez. Ő is méltatta a bajor–magyar gazdasági kapcsolatokat, azt mondta, Magyarország Bajorország 10 legfontosabb gazdasági partnere közé tartozik.

Azt mondta, reméli, hogy a jövő heti uniós csúcstalálkozó sikeres lesz, és azt kívánta Merkelnek, hogy ő is sikeres legyen a találkozón, a migránskérdésben pedig hosszú távú megoldást találjanak.

Seehofer elmondta, meghívta Orbánt Ingolstadtba, a szülővárosába, amit Orbán elfogadott, de voltak speciális kérései, amik a nyári franciaországi foci-Eb-hez kapcsolódtak, mert Ingolstadt közel van ehhez és Orbán rajong a fociért. Emellett arról is beszéltek, hogy legközelebb ellátogatnak majd a győri Audi-gyárba is.

A hétfői uniós csúcsról Orbán azt mondta, Magyarország hajlandó pénzzel beszállni a törököknek adandó támogatásba, de a török vízumkérdésről azt mondta, Magyarország elsőként az ukránoknak adna vízummentességet, csak ezután Törökországnak. A migránsok számát tekintve a nullát tartjuk optimálisnak, ezért olyan megállapodás nem születhet, hogy nekünk át kéne vennünk Törökországból migránsokat. "Képesnek kell lennünk arra, hogy légmentesen zárjuk a határainkat" – mondta Orbán.

Seehofer szintén az ügyben foglalt állást, hogy alapelvük a migránsok számának minimálisra csökkentése, ezért támogatják a nemzeti határellenőrzések szigorúságát. Azt mondta, naponta 500-an érkeznek Bajorországba, de ez a balkáni országok határpolitikáján múlik, ők pedig azt szeretnék, hogy legyen egy összeurópai megoldás ennek rendezésére.

©

Orbán kérdésre kifejtette, Európában két kultúra él egymás mellett, az egyik a szerződések betartásának, a másik a szerződések félretolásának kultúrája, ezt lehetett látni az európolitikánál, a költségvetési fegyelemnél és a schengeni határpolitikánál is. Azt mondta, ha hagyjuk, hogy a szerződéseket megszegjük, akkor megássuk Európa sírját. "Én azért pendülök egy húron Seehofer miniszterelnökkel, mert Magyarország és Bajorország is a szerződések betartásának kultúráját képviseli. Ebben nem tudok kompromisszumot kötni" – jelentette ki Orbán, aki azt mondta, most meggyőződhetett arról, hogy nem vagyunk egyedül, Seehofer is ugyanígy gondolkozik.

Seehofer azt hangsúlyozta, szeretnék, ha jó kis rend lenne Európában, ezért nem érti, hogy miért nem nyújtott Európa már korábban is támogatást azoknak az országoknak, amelyek a schengeni határokat védik. Ez érinti Görögországot és Magyarországot is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Koronavírus magyar módra: felvásároljuk a kézfertőtlenítőt, pedig a szappan is hatásos

Koronavírus magyar módra: felvásároljuk a kézfertőtlenítőt, pedig a szappan is hatásos

Orbán: Arra készülünk, hogy a koronavírus Magyarországon is megjelenik

Orbán: Arra készülünk, hogy a koronavírus Magyarországon is megjelenik

Bán Teodóra: Nem a személyem körül alakult ki politikai csatározás

Bán Teodóra: Nem a személyem körül alakult ki politikai csatározás