szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fideszes városvezetés nyugalomra intené a helyieket, de rengetegen vannak, akik elítélik a város szélén állítandó ideiglenes menekültállomás felépítését, többen megpróbálnák megakadályozni az építkezést is.

A szentgotthárdiak aggódnak a szomszédságukban felépülő menekülteket befogadó ideiglenes sátortábor miatt, melynek felállítását a kormány februárban rendelte el. A Népszabadság munkatársai Szentgotthárdon érdeklődtek a helyieknél, egy piacon áruló nő egyenesen attól tart, hogy lányokat és gyerekeket fognak erőszakolni az átutazó menekültek.

Odatartanék egy pisztolyt a fejükhöz, és megkérdezném: akarsz-e dolgozni? Nem? Durr! Ahol feltűntek, balhét csinálnak. Gondoljon csak Kölnre!

– vallja egy helyi ajándékbolt árusa a lapnak. A helyi boltosok szerint mikor tavaly négy hétig működött a tábor, az osztrák vevők 50-90 százaléka is inkább távol maradt.

©

A városvezetés sem örül a tábor ötletének, de elismeri, hogy szükség van rá. Kifogást sem emelhetnek, mert a kormány Vas megyét is jó ideje tömeges bevándorlás okozta válságtérséggé nyilvánította, így nincs engedélyeztetési jogkörük – mondta Huszár Gábor fideszes polgármester.

Huszár szerint szükségtelen félni, mint kiderült, tavaly sem történt bűncselekmény a városban a tábor működése idején, a rendőrség nagyobb létszámmal garantálja a biztonságot. Egy másik településen, Körmenden is újranyitották a tábort, de egyelőre nem érkeztek oda menekültek, a helyiek zúgolódások mellett beletörődtek a tábor kialakításába.

Lábodi Gábor, a Jobbik helyi politikusa szerint többen részt vennének polgári engedetlenségben, hogy megakadályozzák a tábor felépítését. A helyszínen nem lehetett eddig megkezdeni az építkezést, mert belvíz lepte el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!