szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megegyezett a rendőrséggel az ellenzéki aktivista, a Kálvin tér és a Kecskeméti utca találkozásánál felállíthatják színpadukat, bár az állami ünnepre hivatkozva a TEK lezárja a Nemzeti Múzeum környékét. Bükiék nem akarnak balhét, nem akarják megzavarni Orbán beszédét, de egy meglepetéssel azért készülnek.

Sikerült megállapodnia március 15-ről Büki Zoltán ellenzéki aktivistának, így bár a Terrorelhárítási Központ lezárja a Nemzeti Múzeum környékét a nemzeti ünnepen, Bükiék a közelben demonstrálhatnak – adta hírül kedden a Népszabadság.

A rendőrség csak az utolsó pillanatban ült le tárgyalni Bükiékkel, miután kiderült, hogy a TEK intézkedése ellehetetleníti a múzeum környékére szervezett tüntetést, amelyet a  Demokratikus Magyarországért Civil Társaság jelentett be. Végül abban sikerült megegyezniük a feleknek, hogy Bükiék a múzeumtól távolabb, a Kálvin tér és a Kecskeméti utca találkozásánál állíthatják fel színpadukat, így szimpatizásaiknak nem kell a lezárt területen (a Múzeum körút Astoria és Baross utca közötti szakaszán) keresztül érkezniük.

Büki közölte, nem akarnak balhét, csak véleménynyilvánítási lehetőséget. Épp ezért megvárják, amíg a miniszterelnök befejezi ünnepi beszédét, és csak utána kezdik el a saját programjukat. Ugyanakkor kellemetlen meglepetéssel készülnek – mondta sokat ígérően, hozzátéve, hogy a nézők egyfajta performanszt várhatnak. Bükiék legalább néhány ezer résztvevőre számítanak, és mint mondta, saját rendezőkkel jönnek, ha kell, sorfalat is húznak a két rendezvény közé.

Büki rendezvényét első körben látszólag el akarták buktatni a hatóságok. A rendőrség ugyan nem tiltotta be a tüntetést, mert erre nem tudott ésszerű okot felhozni, de nem is vette tudomásul. Közölte: az állami rendezvényen 40-50 ezres közönség várható, nem férnek el ott még tízezren. A bíróság azonban kötelezte a rendőrséget, hogy teremtse meg az ellenzéki demonstráció feltételeit ugyanúgy, mint az állami ünnepét.

Ellenzéki vonulás tavaly március 15-én
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videóban mutatja meg egy orvos, mit látnak a haldokló koronavírusos betegek utolsó perceikben

Videóban mutatja meg egy orvos, mit látnak a haldokló koronavírusos betegek utolsó perceikben

Verekedtek, disznóbelsőséget dobáltak egymásra tajvani parlamenti képviselők – videó

Verekedtek, disznóbelsőséget dobáltak egymásra tajvani parlamenti képviselők – videó

Kiterjesztette a kormány a maszkviselés alól felmentettek körét

Kiterjesztette a kormány a maszkviselés alól felmentettek körét