szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az alpolgármesteri címet viselő Kiss Lászlót is várják a százhalombattai képviselő-testület délutáni rendkívüli ülésére, amelyet az úszókapitány nemierőszak-botránya miatt hívott össze a polgármester. Simán előfordulhat, hogy a város kiáll Kiss mellett, akiről a helyi uszodát is elnevezték. Azt is megtudtuk, hogy van olyan képviselő, aki tudott az edző büntetett előéletéről.

A százhalombattai politikusok és polgárok közül sokan ledöbbentek, amikor kiderült Kiss László úszókapitány és helyi alpolgármester rovott múltja, ennek ellenére az is előfordulhat, hogy a helyi politika kiáll mellette, és a battai uszoda ezentúl is Kiss László nevét viseli majd. A polgármester, Vezér Mihály csütörtökön 15 órára hívott össze rendkívüli közgyűlést, a képviselő-testület tagjait faggattuk arról, hogy mire számítanak a Kiss-ügyben. Két napja derült ki a nagy nyilvánosság számára, hogy az úszókapitányt 1961-ben csoportos nemi erőszakért ültették le, de hároméves büntetéséből idő előtt szabadult.

„Nemcsak politikusként, hanem férjként és egy kislány édesapjaként is határozottan azt gondolom, hogy meg kell vonni a bizalmat Kiss Lászlótól. Méghozzá mindhárom módon: nem maradhat alpolgármester, a díszpolgármesteri címet is vissza kell vonni, és a nevét sem viselheti az uszoda” – mondta Szabó Attila DK-s képviselő-testületi tag így pár órával az ülés előtt. Szerinte ez olyan bűn, ami erkölcsileg elévülhetetlen, és semmi köze nincs Kiss későbbi szakmai teljesítményéhez. „Az vitán felül áll, de ez a kérdés nem erről szól. Egy csoportos nemi erőszakot nem lehet utólag sem egy ’többet ittam a kelleténél’ ügyként kezelni, ha valaki egy nőt bántalmaz, pláne így, az nem egy botlás” – tette hozzá a politikus, aki korábban szintén betöltötte az alpolgármesteri posztot.

Kiss László áll a róla elnevezett uszoda előtt Százhalombattán
©

Szabó Attila több más képviselővel együtt azt mondja, semmit nem tudott a szövetségi kapitány múltjáról, pedig ő évek óta együtt dolgozik Kiss Lászlóval, többek közt sport területen. „Nem is sejtettem, és szerintem a helyiek közül mások sem, mert mindenki nagyon megdöbbent” – jegyezte meg. Előre nem akarta megjósolni, vajon mi lesz a testület döntése, szerinte biztosan lesznek, akik az úszósportban véghezvitt teljesítményére hivatkozva menteni próbálják majd. Arra nézve nincs információja, hogy a polgármester által meghívott Kiss elmegy-e majd a zárt ülésre, és megpróbálja-e személyesen megvédeni magát. Szabó Attila ugyanakkor azt mondta, ő mindenképpen arra fog voksolni, hogy vissza kell hívni, illetve meg kell vonni tőle a bizalmat.

Kiss László nagyjából harminc éve költözött a városba. A 2014-es önkormányzati választások után lett alpolgármester. Eredetileg nem őt nevezték ki, hanem egy helyi pedagógust, akinek azonban összeférhetetlen volt a tisztségével a politikai poszt, így másodjára a Fidesz már Kiss Lászlót jelölte. A csütörtök 15 órára meghirdetett ülésre Kiss László is hivatalos, arról azonban még nincs megerősített információnk, hogy elmegy-e valóban.

Egy helyi önkormányzati forrásunk szerint a városban az országos botrányhoz képest is óriási felzúdulást keltett Kiss váratlanul kipattant ügye, mert eddig „annyira ajnározták”. „Bóna Zoltán országgyűlési képviselő támogatásával lett tiszteletbeli polgármester, vagyis a Fidesz segítette a posztra, de közben tagja a polgármester által vezetett egyesületnek is, ahová a 11 képviselő-testületi tag közel öten tartoznak. Vagyis nem véletlen, hogy mindig őt futtatták, minden eseményen, díjátadón ott volt” – magyarázta.

Ezért érzik magukat sokan becsapottnak, mióta tudnak az évtizedekkel ezelőtti nemi erőszakról, ami nyilván ezekben a napokban a legfőbb téma náluk. „Sok nővel is beszéltem erről, mindenki ki van akadva. És közben mégis érezhető, hogy mintha elindult volna ennek az ügynek az elkenése, méghozzá a szakmai sikereire hivatkozva. A mai ülésen biztosan lesznek, akik tűzön-vízen át védeni fogják. Mondjuk nyilván nagyon kínos lehet, hogy az ennyire ajnározott emberükről derül ki ilyen” – mondta. 

Nagyon megoszlanak a vélemények a városban, és én is nagyon vívódom – mondta a hvg.hu-nak Török Sándor képviselő, aki a városháza legnagyobb frakcióját, és polgármesterét is adó Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület (ÉSZKE). "Elítélem, amit tett, de az eredményeit elismerem, és szociális bizottsági elnökként máskor is találkoztam olyan sorsú emberekkel, akik bűnbe estek, de jó útra tértek" – mondja. Szerinte ez bizonyítja, hogy van értelme a munkának és a megbocsátásnak. Ő amiatt érzi magát nehéz helyzetben, mert bár a történetet nem látja fekete-fehéren, a délutáni testületi ülésen fekete-fehéren kell véleményt mondani.

Határozottabban fogalmaz Klimsa Artúr, aki a hvg.hu-nak azt mondta, megbocsáthatatlan, amit Kiss László tett, távoznia kell a városi politikából, és megengedhetetlen az is, hogy egy ilyen múltú szakember vezesse a fiatalokat az olimpiára. A város ifjúságpolitikai tanácsnoka szintén nem mert arra tippelni, hogy a képviselők többségének mi lesz az álláspontja az ügyben.

Hosszú Katinka a százhalombattai Kiss László Sportuszodában 2013-ban.
©

Sokakkal ellentétben viszont tudott Kiss László múltjáról Szél Pál, a helyi sportbizottság elnöke (ugyancsak ÉSZKE-képviselő). Azt mondja a volt cselgáncsos, hogy sportberkekben hallomás szinten ismert volt a történet. De szerinte politikailag motivált ügyről van szó, bár arról nem tudott pontosan, hogy milyen politika szála lehetett a nemierőszak-ügynek. Ő egyébként azt is szándékos lejáratásnak, a Hosszú Katinka-ügy folytatásának tartja, hogy az ügy most előjött. Szél úgy tudja, Kiss László megjelenik majd a rendkívüli ülésen, de az zárt lesz. Egyúttal lapunknak nyilatkozva arra kérte a média képviselőit, hogy segítsenek Kiss Lászlónak. 

Az ugyancsak a sport világából érkezett a másik alpolgármester, Sinka László, aki a sportlövő-szövetség főtitkára. Próbáltuk őt is elérni, hogy kikérdezzük, tudott-e Kiss László múltjáról, de ez nem sikerült. A Facebookon azonban egy kommentben azt tudatta egy ismerősével, hogy ő is csak a minap tudta meg a nemierőszak-ügyet.

Volt viszont olyan ÉSZKE-tag képviselő, aki csak annyit volt hajlandó közölni a telefonban, hogy kiáll Kiss László mellett, mert egy embert nem szabad élve eltemetni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Katonákat küld Szaúd-Arábiába az Egyesült Államok

Katonákat küld Szaúd-Arábiába az Egyesült Államok

Csak belevillantanak a szembe, és 10 évvel előre megmondják, ha cukorbeteg lesz

Csak belevillantanak a szembe, és 10 évvel előre megmondják, ha cukorbeteg lesz

Kitakart lajstromszámú hajóról zavarták meg Karácsony Gergely programbemutatóját

Kitakart lajstromszámú hajóról zavarták meg Karácsony Gergely programbemutatóját

Radar 360: az MSZP akciózott, és beteget rugdosott egy ápoló

Radar 360: az MSZP akciózott, és beteget rugdosott egy ápoló

Piros, fehér és zöld ételeket várnak a nemzeti összetartozás szakácsversenyére

Piros, fehér és zöld ételeket várnak a nemzeti összetartozás szakácsversenyére

Hatalmas adósságba verte magát a MOL

Hatalmas adósságba verte magát a MOL