szerző:
hvg.hu

Elvi okokból nem vett részt a vasárnapi zárva tartás visszavonásáról szóló szavazáson Kövér László. Mint mondta, nem tudja elfogadni azokat az érveket, hogy a nők szerint a zárva tartás a családok életét nehezíti. Miért nem azoknak a kényelmi szempontjaira gondolunk, akik vasárnaponként a mi kényelmünk miatt kell, hogy "helyt álljanak" a kasszáknál vagy a pult mögött? "Ennyi szolidaritás egy társadalomban elvárható" – mondta a házelnök.

Nem csak Balog Zoltán és Lázár János miniszterek hiányoztak kedden a vasárnapi zárva tartás eltörlésének szavazásáról: Kövér László házelnök sem vett részt, pedig nem ő volt az ülés levezető elnöke. Míg Balogról és Lázárról jószerivel előre lehetett tudni, hogy elvi okokból kitartanak a vasárnapi boltzár ellen, Kövér némi meglepetést okozott különvéleményével.

Ám a kormánypárti Magyar Idők szerdai számában elmondta, miért döntött úgy, ahogy.

Ő már a frakcióülésen is kijelentette, hogy nem ért egyet a kormány álláspontjával a boltzár eltörléséről, ugyanis úgy gondolja, jó döntést hoztak a vasárnapi pihenőnap bevezetésével. Az "ellenzéki riogatásokról" is bebizonyosodott szerinte, hogy alaptalanok: nem csökkent, sőt emelkedett a kiskereskedelmi forgalom, nőtt a munkahelyek száma, betöltetlen állások ezrei vannak a kiskereskedelemben. Kövér szerint a multiktól a forgalom egy része áttolódott a magyar kkv-kra, ami szintén pozitív fejlemény.

Hozzátte, a vasárnapi zárva tartást támadó baloldal és szakszervezetek a multik érdekeit szolgálják a magyar munkavállalókkal szemben.

Nem beszélve arról, hogy Kövér szerint kulturális értelemben is jó döntést hozott a kormány: több tízezer, százezer kerekedelmi dolgozó pihenését tették lehetővé.

A nők lehetnének szolidárisabbak is

Kövér azoknak az érveit sem tudja elfogadni, akik szerint a közvélemény-kutatásokból az derül ki, hogy "a nők többsége szerint azért nem jó ez az intézkedés (a vasárnapi boltzár), mert a családok életét nehezíti".

Azt gondolom, ennyi szolidaritás egy társadalomban elvárható. Azoknak a kényelmi szempontjaira is gondolnunk kell, akik azért kényszerülnek helytállásra vasárnap a kasszagépeknél meg a pultok mögött, mert mi nem tudjuk megoldani azt a problémát, hogy ne vasárnap vásároljuk meg azt, amit pénteken vagy szombaton elfelejtettünk

– tette hozzá. Egyébként a kiskereskedelmi alkalmazottak közül sokan egyetértenének a házelnökkel. Legalábbis a hvg.hu-nak nyilatkozó bolti eladók nagyon morcosak voltak a boltzár eltörlése miatt, és az is gondot okoz sok boltban, hogy kit osszanak be az első nyitott vasárnapra. Erről bővebben itt olvashat.

Kövér László szerint a kormány ahelyett, hogy kitartott volna emellett a szolidaritás mellett, felkínálta a terepet a baloldalnak, hogy hecckampányt folytasson – ami akkora hiba, hogy nem lehet szó nélkül hagyni.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sokan igazságtalannak tartják, hogy az idősek kevesebb ápolási díj emelést kapnak

Sokan igazságtalannak tartják, hogy az idősek kevesebb ápolási díj emelést kapnak

A választások előtt még tagadta az érdi polgármester, hogy stadionja lesz a városnak

A választások előtt még tagadta az érdi polgármester, hogy stadionja lesz a városnak

Úgy várják a szállodások október 23-át, mint a karácsonyt

Úgy várják a szállodások október 23-át, mint a karácsonyt

Megszólalt a Fundamenta vezére: visszautasítja a Fidesz vádjait

Megszólalt a Fundamenta vezére: visszautasítja a Fidesz vádjait

Szolnokra jön Peter Greenaway

Szolnokra jön Peter Greenaway

Üzemanyagcellás hibrid divatterepjáró a Mercedestől, kétféle töltéssel

Üzemanyagcellás hibrid divatterepjáró a Mercedestől, kétféle töltéssel