szerző:
hvg.hu

Tapintható a feszültség a fővárosi boltokban a vasárnapi zárva tartás rapid eltörlése miatt, bosszúsak és morognak az alkalmazottak, mert vasárnap is be kell menni dolgozni. Az üzletek villámgyorsan reagáltak, már a törvénymódosítás megszavazása előtt elkészült a vasárnapi beosztás, új emberek felvétele nélkül. A boltzár miatt elküldtek alkalmazottakat, azokat hogyan lehet most visszacsábítani-pótolni?

Orbán Viktor biztosan nem lopta be magát a kiskereskedelmi dolgozók szívébe a vasárnapi boltzár eltörlésével – persze, az emberek (értsd: vásárlók) nagy része örül annak, hogy újra lehet majd vásárolni a hét utolsó napján, a boltzár folyamatos masszív népszerűtlenségének ez is az olvasata. A boltokat járva mindenütt csak morcos dolgozókba botlottunk, miközben a parlament kedden villámgyorsan elfogadta a hétfőn délután benyújtott törvénymódosítást.

Azt akartuk megtudni, hogy állnak az üzletek ahhoz, hogy akár már most vasárnap is kinyithatnak.

Már szervezik a vasárnapi műszakot, de én biztos nem jövök be vasárnap dolgozni!

- mondta bosszúsan egy Tesco-dolgozó. Egy CBA-ban még ennél is paprikásabb volt a hangulat:

Kinyitnak vasárnap?

Nyugodtság van, nem kell örülni, még nem szavazták meg.

– vetette oda egy árufeltöltő még a javaslat elfogadása előtt. (A törvényt kedd déltájban el is fogadták, ugyan még alá kell írnia a parlamenti elnöknek és az államfőnek, de akár már a héten életbe is léphet.) A pénztáros beszédesebb volt, azt magyarázta, hogy még nem tudják, mi lesz vasárnap, de ha a főnökeiken múlna, 0–24 órában dolgoznának.

A boltzárral a hétköznapi tömegnyomortól is búcsúzhatunk.
©

A Sparokban azt mondogatták, hogy még nem tudnak semmit, de ha jön a központból az utasítás, akkor bemennek dolgozni vasárnap is.

Egy kis élelmiszerboltban viszont éppen a tulajdonost fogtuk ki, őt nem zavarta a változás, azt mondta, eddig is nyitva volt vasárnap.

Kész a vasárnapi beosztás

Egy budai nagy bevásárlóközpontban az egyik boltban azt magyarázta az egyik dolgozó, hogy elvileg nem nyithatnának ki most vasárnap, hiszen 8 nappal előre értesíteni kellene a helyi jegyzőt, és egy héttel előre tudnia kell az alkalmazottnak a beosztását. Ennek ellenére a vasárnapi beosztás már azelőtt elkészült a boltban, hogy elfogadták volna a törvényt – mondta az eladó, és még hozzáfűzte, hogy menjenek dolgozni vasárnap azok, akik a parlamentben nyomogatják a gombokat.

Az valószínűleg nem egy elrugaszkodott feltevés, hogy a dolgozó által említett szabályok betartását aligha fogja bárki is ellenőrizni egy ilyen politikailag érzékeny ügyben, mint a vasárnapi boltzár eltörlése. Így aztán könnyen lehet, hogy elvileg nem lehetnének nyitva most vasárnap az üzletek, de gyakorlatilag sok helyen mégis nyitva lesznek.

Egy másik ruházati boltban is azt mesélték, hogy a boltvezető kedden reggel összehívta őket, és megkérdezte, ki tud jönni vasárnap. Egyébként ez volt az egyenmegoldás minden üzletben, ahol érdeklődtünk: a vasárnapi munkát azzal oldják meg, hogy beosztják a meglévő alkalmazottakat.

Készülnek a trafikok is

A budapesti vigalmi negyed szélén található trafikban már keresik, kit tudnának hadrendbe állítani, már ha újra kinyithatnak – nemcsak vasárnap, de – éjszakánként is, ugyanis a trafik a boltzár előtt nonstop üzemelt.

Az intézkedés bevezetésekor két embert kellett elküldenünk, ami óriási érvágás volt, mert éjszakánként a Király utcából rendszeresen áramlottak be a mulató külföldiek, a kocsmák és szórakozóhelyek vendégei is itt “tankoltak”

mondta akkor a bolt alkalmazottja.

©

Úgyhogy most örül a tulaj. Persze még nem biztos, hogy az éjszakai műszak is beindulhat, mert ugyan a boltzár eltörlése ezt lehetővé tenné, de az önkormányzatoknak lehetőséget ad a korlátozásra, így várnak, amíg a kerület is rábólint. Ha ez megtörténik, csak akkor kezdik meg a két új alkalmazott kiválasztását, mert önmagában a vasárnap nem indokolná ezt.

A vasárnapi boltzár előtt összeszokott csapat dolgozott együtt, most az elküldöttek helyére újra megbízható embereket kell találni, ráadásul a tulaj másik trafikjában tippmixszelvényeket is árusítanak, amihez szakképesítés is szükséges

– mutat rá a kiválasztás nehézségeire a trafikos.

Egy újlipótvárosi trafik üzletvezetője egyelőre nyűgnek érzi, hogy újra kinyithatnak vasárnap, túl nagy pluszbevételre nem számít, mert ahhoz nincs elég frekventált helyen az üzlet, miközben az alkalmazottaknak pótlékokat kéne fizetni. De mint mondja, erről nem ő dönt, hanem a tulajdonosok. Az üzletben dolgozó alkalmazott sem rajong az ötletért, bár a magasabb fizetés csábítja.

A szemben található Príma-üzlet péksüteményes boltjában dolgozó lányoknak ennél markánsabb a véleménye, ők semmiképpen sem szeretnének vasárnaponként a pultban állni, és annak idején ujjongtak, amikor bevezették a boltzárat. Hasonlóképpen nyilatkoztak a Jászai Mari térhez közel elhelyezkedő Spar alkalmazottai is, akiket jobban csábít a szabadnap, mint a pótlék.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megdöbbent a kormány a menekülteknek kiosztott bankkártyákon, holott már rég tudhatott róla

Megdöbbent a kormány a menekülteknek kiosztott bankkártyákon, holott már rég tudhatott róla

Macron jól felhúzta Trumpot az európai fegyvereket Európának tervével

Macron jól felhúzta Trumpot az európai fegyvereket Európának tervével

Váratlanul beszakadt az egész járda egy nő alatt Kínában - videó

Váratlanul beszakadt az egész járda egy nő alatt Kínában - videó

A Jó, a Rossz és a Csirke: itt a szezon legmenőbb karácsonyi reklámja

A Jó, a Rossz és a Csirke: itt a szezon legmenőbb karácsonyi reklámja

Végre valami, amiben közelít a magyar egészségügy a nyugat-európaihoz

Végre valami, amiben közelít a magyar egészségügy a nyugat-európaihoz

Széttépte a konzultációs ívet egy MSZP-s képviselő a parlamenti ülésteremben – videó

Széttépte a konzultációs ívet egy MSZP-s képviselő a parlamenti ülésteremben – videó