szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Iskolai feladatként készített arculati koncepciót a budapesti vizes vb-re egy fiatal grafikus, aztán kiderült, hogy ez lesz a hivatalos logó. Hetsch Ferenc a hvg.hu-nak mesélte el a váratlan fordulat történetét.

Nem sokkal az után, hogy bemutatták a 2017-es budapesti vizes világbajnokság plakátterveit, máris dobták azokat a szervezők, és inkább egy vigaszágon indult fiatal grafikus arculati terveit választották ki.

"Még most sem tudom az egészet hová tenni, egyszerre hihetetlen és váratlan élmény ez" – mondta a hvg.hu-nak Hetsch Ferenc, aki a Krea Kortárs Művészeti Iskolában évfolyamtársaival együtt kapta feladatként, hogy készítsen arculati koncepciót egy tömegrendezvényhez. Mindenki más eseményen dolgozott, ő a 2017-es vizes vébét választotta, vizsgamunkáját január végén adta be.

Hetsch Ferenc iskolai vizsgamunkája
©

Miután a Magyar Úszószövetség év elején bemutatta a korábbi plakátterveket, azokat több újságcikkben is kritizálták, és mellette pozitív példaként bukkantak fel Hetsch Ferenc tervei. A grafikus a hvg.hu-nak nyilatkozva nem kívánta a másik koncepciót véleményezni, azt mondja, ez nem az ő feladata. Az úszószövetség mindenesetre most arra hivatkozik, hogy a lecserélt arculattervvel nem is akartak dolgozni, azt még a 2013-as vébére kapták.

©

A 27 éves pécsi születésű Hetsch Ferenc munkája végül is úgy került képbe, hogy a meghívottakat a 2024-es budapesti olimpiai pályázat utolsó körös alkotóiból választotta ki a FINA Világbajnokság Szervező Bizottsága, amikor még az olimpiai pályázat nem zárult le. A Kreában is tanító Graphasel Design Studio vezetői felkeresték Hetsch Ferencet és az iskola vezetőségét, hogy működjenek együtt ebben a tenderben. Végül a Graphasel Design Stúdió vezetői úgy döntöttek, hogy a Krea Művészeti Iskolával közösen adják be Hetsch Ferenc iskolai feladatának finoman megváltoztatott verzióját. (A fenti képek közül a grafikus pólóján az új logó látható már.)

A Café Design nevű ügynökségnél lényegében pályakezdő grafikusi pozícióban dolgozó Hetsch Ferenc azt mondja, a szervezőbizottságnak nem csak a logó, hanem a hozzá kapcsolódó plakáttervek is tetszettek, ő pedig reméli, hogy ezekből minél többet meg is valósítanak majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet

Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet

Megmagyarázta a kormányhivatal, mi a baj a hódmezővásárhelyi ingyenes buszjáratokkal

Megmagyarázta a kormányhivatal, mi a baj a hódmezővásárhelyi ingyenes buszjáratokkal

Budapest a Józsefvárosi Pályaudvar területére költöztetné a Természettudományi Múzeumot

Budapest a Józsefvárosi Pályaudvar területére költöztetné a Természettudományi Múzeumot