szerző:
hvg.hu

A beszámolók szerint körülbelül 80 percet töltött Helmut Kohl ludwigshafeni házában kedden Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök a látogatás után a német–magyar barátság szimbólumának nevezte a volt német kancellárt. Orbán Viktor újságíróknak azt mondta: azért jött el, hogy a magyarok nevében nagyrabecsülését fejezze ki, és megköszönje Helmut Kohlnak mindazt, amit Magyarországért tett. Angela Merkel jelentőségteljesnek és hasznosnak nevezte Berlinben a két politikus találkozóját. Német lapok azt találgatták, mi lehet a látogatás valódi célja, illetve mennyire volt az üzenet a hivatalban lévő német kancellárnak.

A 86 éves Helmut Kohl kedden fogadta Orbán Viktort otthonában, Ludwigshafen am Rhein oggersheimi részében.

©
©
©

A magyar miniszterelnök a csaknem nyolcvanperces látogatás után nyilatkozott a helyszínen várakozó újságíróknak. Azt mondta: a német–magyar barátság egy különös dolog Európában, mély lelki barátság van mögötte, és ennek a barátságnak a szimbóluma Helmut Kohl kancellár.

©

Azért jött el, hogy a magyarok nevében nagyrabecsülését fejezze ki, és megköszönje Helmut Kohlnak mindazt, amit Magyarországért tett – tette hozzá.

"Nagy értéke Helmut Kohl egész Európának" – fogalmazott Orbán Viktor, aki arra kérve az újságírókat: ne "rángassák bele" az egykori kancellárt semmilyen aktuálpolitikai ügybe, "ő magasan fölöttünk áll, mai aktív politikusok fölött".

Orbán Viktor hozzátette: a találkozó emlékeztette arra, ami II. János Pállal történt idősebb éveiben, amikor a pápa szellemileg még friss volt, de a testi állapota már megakadályozta abban, hogy mindent részletesen és világosan kifejezzen. "Egyszerre volt megtisztelő és felemelő az élmény a számomra. Éljen a német–magyar barátság!" – zárta a nyilatkozatát.

©

Kohl házánál Orbán-ellenes tüntetők is voltak. A helyszínen készített felvételeken jól hallható a skandálásuk, sípolásuk. A Die Welt oldalán közzétett videóban látható az egyik transzparens, rajta azzal a felirattal, hogy "kifelé a nacionalizmussal a fejekből".

Német lapok emlékeztetnek: az 52 éves Orbán Viktort sokan kritizálják menekültpolitikája miatt. A magyar miniszterelnök ellenzi az uniós menekültkvóta bevezetését, és jelenleg Angela Merkel német kancellár politikájának egyik legkeményebb kritikusának számít. Orbán magánlátogatáson járt Helmut Kohlnál, a sajtó az eseményre nem kapott meghívást – olvasható a német dpa hírügynökség tudósításában, amelyet a Wirtschafts Woche idézett.

Helmut-Kohl: egyetértenek Merkellel, de Európa nem adhat mindenkinek új hazát

Európa nem lehet a világban szükséget szenvedő emberek millióinak új hazája – ezt hangsúlyozták Orbán Viktor és Helmut Kohl közös nyilatkozatában, amelyet a két politikus németországi találkozója után adtak ki.

A "menekülthullám egzisztenciális jelentőségű, történelmi kihívás" a szükséget szenvedők milliói és Európa jövője szempontjából is, de Európa csak az érintett emberek kisebb részének adhat átmenetileg menedéket vagy új hazát – olvasható a szövegben.

Európának a nemzetközi közösség erőfeszítéseihez kapcsolódva az érintett régiókban kell segítséget nyújtania, hogy minél több ember előtt a saját hazájában nyíljanak meg kilátások – írják a közleményben, amely szerint Helmut Kohl és Orbán Viktor a sajtó beszámolóival szemben nem lát ellentétet nézeteik és Angela Merkel német kancellár törekvései között, és a célokat tekintve teljes mértékben egyetértenek vele.

A humanitárius szempontok alapján a legjobb utat kell megtalálni emberek milliói számára egy létfontosságú kérdésben. Az Európában és a világon máshol élő emberek számára sordöntő kérdésről, Európa jó jövőjéről és a világ békéjéről van szó. Angela Merkel erőfeszítései is ebbe az irányba mutatnak – tették hozzá a közleményben.

Az utóbbi napok sajtóbeszámolóira tekintettel Helmut Kohl és Orbán Viktor félreérthetetlenül világossá teszi, hogy a "politikai ellentétek konstruálása" a menekülthullám kezelésének és milliók sorsának fontos kérdésében nem használ az ügynek és az érintetteknek sem, az ellentétek konstruálásából fakadó "izgatottság" pedig érthetetlen és nem méltó a menekültkérdés összetettségéhez és jelentőségéhez – olvasható a közleményben.

Hozzátették azt is: Orbán Viktor kétnapos németországi látogatása keretében kereste fel Helmut Kohlt.

Orbán Viktor ajándékot is vitt Helmut Kohlnak: az Aggodalom Európáért című 2014-es munkája friss magyar kiadásának egyik példányát adta át. A kötet Helmut Kohl új, aktuális előszavával és Orbán Viktor bevezetőjével jelenik meg a napokban.

A beszélgetésen ennek megfelelően mindenekelőtt Európáról volt szó. Mindketten úgy vélték, hogy Európa 1945 óta az egyik legnehezebb korszakát éli, és örök érvényű, közös meggyőződésük, hogy az európai népek sorsa Európa politikai egyesülésétől függ. Mindketten aláhúzták, hogy "a politikailag egyesült Európának nincs alternatívája, ha tartósan meg akarjuk őrizni a békét és a szabadságot Európában, és ha Európa felelősséget akar vállalni a világban" – emelték ki a közleményben.

Orbán Viktor ismét biztosította a volt kancellárt arról, hogy Magyarország szolidáris hozzájárulást kíván adni az egyesült Európa jó jövőjéhez, és aktívan közreműködik a közös európai döntésekben. A kormányfő ennek szellemében tárta vendéglátója elé Schengen 2.0 nevű tízpontos tervét, amellyel hozzá kíván járulni a menekültkérdés megoldásáról szóló európai vitáshoz, és amely mellett ezekben a napokban Németországban érvel – derül ki a közleményből.

Orbán üzent Merkelnek

Angela Merkel az Orbán–Kohl-találkozót jelentőségteljesnek és hasznos nevezte keddi, berlini nyilatkozatában. A német kancellár emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor és Helmut Kohl régóta barátok, és Kohl hivatali idejének lejárta után is tartották egymással a kapcsolatot.

A magyar miniszterelnök a Bild című német lapnak azt mondta: Magyarország kiáll Berlin mellett és további kezdeményezésekkel támogatja Angela Merkel német kancellárt.

A Bild online kiadásában megjelent beszámoló szerint Orbán Viktor kiemelte: "erről a helyről is szeretném legjobb kívánságaimat küldeni Angela Merkel német kancellárnak".

"Magyarország és én, mint miniszterelnök kiállunk Berlin mellett és támogatjuk Angela Merkelt az aktuális európai kihívások leküzdésében olyan további kezdeményezésekkel, mint az akciótervünk" - utalt a kormányfő a Schengen 2.0 tervére.

Politikai bombát, képmutatást, oldalvágást emlegetnek a német lapok

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Csatár címmel közölte Stephan Löwenstein írását, aki kiemelte, hogy Orbán Viktor és Helmut Kohl is a labdarúgás barátja, és a magyar kormányfő látogatása a volt német kancellárnál "tartalmaz egy politikai üzenetet". Kifejtette, hogy mindketten tettek kritikus kijelentéseket a jelenlegi kancellár, Angela Merkel menekültpolitikájával szemben, és az üzenetet éppen ezek a kijelentések jelentik.

A lap egy másik, Igaz barátok című írásában a szerző, Jürgen Kaube kiemelte, hogy Orbán Viktor fogadása és a 2014-es Kohl-kötet magyar kiadásához írt előszó a volt kancellár Angela Merkel elleni "bosszújának" tűnhet, de a szöveg alaposabb tanulmányozása alapján megállapítható, hogy Kohl nem Merkelre "nyit össztüzet", és nincs szó "politikai bombáról", amely a jelenlegi kancellár ellen irányul.

A Die Welt Képmutatás Keleten címmel közölte Marko Martin német író esszéjét, amely szerint a kelet-európaiak "hidegszívűsége a menekültekkel szemben keresztényietlen és korszerűtlen". Kifejtette Orbán Viktor várhatóan tanújelét adja majd ennek Helmut Kohlnál vendégeskedve, és a tőle megszokott "retorikai duplacsavarral" előadja majd, hogy csekély számú szíriai menekült befogadása is veszélyes, mert "az „idegenek szerkezetileg és szellemileg túlterhelik" a társadalmat.

A Süddeutsche Zeitung Oggersheimi terefere címmel közölte Stefan Braun írását, aki kiemelte, hogy a menekültkérdés körüli feszült hangulat miatt naivitás lenne azt gondolni, hogy a találkozó csupán "magánügy", így a volt kancellár oggersheimi otthonában az asztalnál "legalább lélekben ott ül majd egy harmadik személy", Angela Merkel.

Az ARD köztévé a tagesschau.de című hírportálján A találkozó Orbánnal oldalvágás Merkelnek? címmel közölte Alex Krämer írását, aki kiemelte: kérdés, hogy a magyar kormányfő fogadása vajon egy "utolsó oldalvágás-e" a nyilvánosságban ritkán szereplő, súlyos beteg kancellár részéről egykori pártfogoltja, Angela Merkel ellen.

A ZDF köztévé heute.de című hírportálja Orbán Kohlnál - egy teljesen privát látogatás? címmel közölte Bernd Mosebach írását, aki hangsúlyozta, hogy "semmi sem magánjellegű ebben a találkozásban", és az esemény inkább támadás Angela Merkel ellen. A többi között kifejtette: kérdés, hogy "valóban ezt akarta-e Helmut Kohl", aki súlyos beteg, és felesége, illetve a Bild című lap vezetője útján jelenik meg a nyilvánosságban, így a találkozó körül "sok minden spekuláció marad".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Forradalmi szívműtétet hajtottak végre Japánban, más sejtekké átalakulni képes őssejtekkel

Forradalmi szívműtétet hajtottak végre Japánban, más sejtekké átalakulni képes őssejtekkel

Esős, szeles időre számíthatunk

Esős, szeles időre számíthatunk

Olcsóbb lehet a kőolaj a koronavírus miatt

Olcsóbb lehet a kőolaj a koronavírus miatt

Ilyen a közúti „agresszió” kanadai módra

Ilyen a közúti „agresszió” kanadai módra

Doku360: "Azt hittem leültetnek akkor katonai börtönbe"

Doku360: "Azt hittem leültetnek akkor katonai börtönbe"

Kettészakadt Göd, miután óvintézkedéseket vezettek be a Samsungnál a koronavírus miatt

Kettészakadt Göd, miután óvintézkedéseket vezettek be a Samsungnál a koronavírus miatt