szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

Elkezdődött a röszkei terrorcselekménnyel vádolt szíriai férfi pere, akit a tavaly őszi röszkei zavargások után három nappal, Győrben fogott el a Terrorelhárítási Központ. Ahmed H. tagadta az állami szervek ellen irányuló erőszakos cselekményeket, a bíró megemelt hangon kérdezett, az ügyész ízekre szedte a vádlott vallomásait, az ügyvéd egyelőre nem látja azokat az adatokat, amelyek alapján védence terrorcselekményben bűnös lehet, szerinte a per a magyar jogrend próbája lehet.

Kiemelt ügyként kezelik az Ahmed H., a röszkei zavargásokban terrorcselekménnyel megvádolt szíriai férfi elleni bírósági eljárást. Tavaly ősszel a Röszke–Horgos átkelőnél kirobbant zavargások után pár nappal, Győrben egy vonaton fogták el a férfit, első ízben tiltott határátlépés miatt hallgatták ki és helyezték előzetes letartóztatásba, majd később merült fel a terror gyanúja is. Ahmed H.-nál elfogásakor kilenc útlevelet is találtak, amelyekről rövidesen kiderült, hogy családtagjai hiteles okmányai, de lefoglalták mobiltelefonját is, amelyben militáns tartalmú felvételeket is találtak, sőt ősszel még felvetődött a magyar hatóságok részéről az is, hogy kapcsolatban áll a Tabligh Dzsamaat, a Szövetség a hit terjesztésére fundamentalista mozgalommal.

A férfi vak és cukorbeteg édesanyja és sánta apja ellen is eljárás folyik Magyarországon, őket tömegzavargásban való aktív részvétellel és hasonlóan Ahmedhez, mindeközben elkövetett tiltott határátlépéssel is vádolják. A szülők nyolc társukkal együtt állnak a bíróság elé, az ő perük már a múlt hónapban megkezdődött, ezen a héten az a per a tanúk meghallgatásával folytatódik, ahogy a héten a terror vádban tartott eljárásban is minden másnap tartanak tárgyalást Szegeden. Ahmedet azzal vádolják, hogy hangosbemondót használva részt vett a tömeg irányításában, és a rendőrsorfalat kövekkel támadó tömegben is aktív volt.

Ahmed H. (középen, fekete ingben) körözési fotója
©

A bírónő és az ügyész is aprólékosan kérdezte a vádlottat, nem csupán az őszi cselekményekkel kapcsolatban, de életkörülményeire vonatkozóan is. Ahmed H. korábban, a nyomozás idején tett vallomásában foglaltakat erősítette meg: tíz éve Cipruson él feleségével, két gyermekével. Elmondása szerint ott építőipari céget vezetett, Nissan típusú autója van és nagyjából 1000-1500 euró volt a jövedelme. Állítása szerint szülei betegsége miatt aggódva utazott Törökországba, hogy azoknak segítséget nyújtson, hogy a biztonságos Európába eljussanak. A tömegzavargásban, a kődobálásban való aktív részvételét tagadta a vádlott.

„Hát aztán miért nem állt bosszút, miért nem dobta fejbe azt a pakisztánit?”

A legapróbb részletekig kíváncsi volt a bírónő arra, hogyan törte a vádlott a követ, amelynek egyes momentumai a tárgyaláson bemutatott videófelvételeken is láthatók, és arra is, hogy az összetört kődarabokkal milyen módon és milyen irányban dobált. Mivel a tolmács nem tökéletes kiejtéssel beszél magyarul, olykor egymás megértése is nehézségekbe ütközött. A bírónő szembesítette a vádlottat a korábban a nyomozó hatóságok előtt tett vallomásával, aminek következtében a vádlott olykor összezavarodott. A vádlott azzal próbálta megindokolni, hogy miért tört követ, hogy egy pakisztáni fiúval szólalkozott össze, aki bántalmazta őt, ezt akarta „viszonozni” a kővel, végül – állítása szerint – mintha inkább kifordult volna a kő a kezéből. „Hát aztán miért nem állt bosszút, miért nem dobta fejbe azt a pakisztánit?” – tette fel a kérdést a bírónő.

Az ügyész is próbálta kérdéseivel a dobálás körülményeit tisztázni, ám a vádlott azt állította, hogy nem emlékszik az események minden részletére, mert őt időközben a helyszínen gázspray-vel lefújták. Ráadásul Ahmed H. azt is elmondta a bíróság előtt, hogy őt Szerbiában kórházba is szállították a gázspray okozta sérülései miatt. A bemutatott videófelvételeken azonban az is látható még, hogy Ahmed H. volt az a férfi, aki a rendőrsorfal elé vitt két gyermeket. A szíriai férfi végig azzal védekezett, hogy ő mindössze annyit szeretett volna elérni, hogy a röszkei határátkelőnél felduzzadt tömeget a határon átengedjék. Elsősorban saját szülei miatt aggódott, mivel édesanyja cukorbeteg, de ott volt velük még fivére, annak felesége és azok három gyermeke. A vádlott többször is hangsúlyozta, hogy soha nem volt büntetve sem hazájában, sem Cipruson: „A ciprusi titkosszolgálat is alátámasztaná, hogy soha semmilyen bűncselekményt nem követtem el.”

A röszkei összecsapás
©

„A magyar jogrend próbája lehet”

A bírónő, Nagy Andrea erőteljesen vezette a tárgyalást, a kődobálást tisztázó ügyészi kérdések közben is számos kérdést feltett. Az ügyben a vádat képviselő Szanka Ferenc a tárgyalás után, mint a Nyomozó Ügyészség szóvivője, kérdésünkre válaszolva általános érvényűen elmondta, hogy a bírónak bármikor joga van kérdést feltenni a tárgyalásokon.

A vádlott ügyvédje meglepődött, amikor azzal szembesült, hogy a vádban szerepel a terrorcselekmény is. A tárgyalás után Gerencsér András meglepődését azzal magyarázta, hogy szerinte a tiltott határátlépés, a határzár megrongálása, az állami szervek kővel való dobálása mind bűncselekmények, ám ezekért 1-5 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, míg a terrorcselekmény büntetési tétele 5-20 év között lehetséges. Az ügyvéd a terrorcselekmény vádját az eddig megismert adatok alapján nem látja megalapozottnak, mivel attól, hogy egy mobiltelefonra militáns tartalmú fotókat töltöttek fel, illetve attól, hogy valaki elutazott Szaúd-Arábiába, valamint Indiába, még nem lesz terrorista.

„A magyar jogrendszer próbája lesz a per” – véli Ahmed H. ügyvédje. „Azt nem engedheti meg magának a magyar állam, hogy olyasvalamiért ítéljenek el valakit, amit nem követett el. A határátlépés, a kővel dobálás bebizonyosodhat, de ezek önmagukban nem terrorcselekmények.” A védő információi szerint egyébként kődobálás ügyében is indítottak eljárást ismeretlen tettes ellen. A terrorcselekménnyel vádolt szíriai férfi pere szerdán folytatódik a Szegedi Törvényszéken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Különleges fényképezőgépet készít a tokiói olimpiára a Canon

Különleges fényképezőgépet készít a tokiói olimpiára a Canon

Az összeomlás szélére került a kommunikációs szakma több területe

Az összeomlás szélére került a kommunikációs szakma több területe

Látványos videón, ahogy egy nap alatt belepi a hó Eplényt

Látványos videón, ahogy egy nap alatt belepi a hó Eplényt