szerző:
hvg.hu

Polt-Palásthy Marianna, aki a jegybank személyzeti főnöke is, két Pallas-alapítványban is felügyelőbizottsági tag, az alapítványok által létrehozott oktatási cégben pedig szintén fb-tag. A felügyelőbizottság feladatai közé tartozik az adott alapítvány működésének és gazdálkodásának törvényességi ellenőrzése.

Két jegybanki alapítvány felügyelőbizottságában (fb) is ott ül Polt-Palásthy Marianna, a legfőbb ügyész felesége – írta a Népszabadság hétfőn. Polt Péter neje a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány fb-jének elnöke, a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítványban pedig fb-tag. A hat Pallas Athéné Alapítvány által közösen létrehozott Kecsekméti Duális Oktatás Zrt.-ben szintén felügyelőbizottsági tag Polt-Palásthy Marianna.

A legfőbb ügyész felesége havonta bruttó ötmillió forintot keres mint az MNB személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója. 2014-es érkezésekor még havi 2,3 millió forintot kapott a személyzeti igazgatóságon Polt-Palásthy, aki a 2010-es kormányváltás után az Emmi jogi, személyügyi és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára is volt.

A felügyelőbizottságok feladatai közé tartozik az alapítvány működésének és gazdálkodásának törvényességi ellenőrzése, így kötelességük a teljes körű és átfogó vizsgálat.

Egyéb párhuzamosságok is akadnak a hat alapítvány fb-összetételében: mindegyik testületben ott ül Kalina Gábor, az MNB számviteli igazgatója. Két felügyelőbizottság elnöke pedig Gerhardt Ferenc, a jegybank alelnöke. Az alapítványok kuratóriumai közül pedig Matolcsy György MNB-elnök az egyiknek elnöke, egy másiknak pedig tagja. Nagy Rózának, Matolcsy évtizedes bizalmasának pedig két kuratóriumi tagság, illetve egy kuratóriumi elnökség jutott. A tagok között van még Bogár László unortodox közgazdász, valamint Lentner Csaba korábbi MIÉP-es képviselő.

Az Együtt hétfőn lemondásra szólította föl Polt-Palásthy Mariannát a jegybank igazgatói posztjáról, miután kiderült, hogy a Matolcsy-alapítványok felügyelőbizottsági tagjaként "tudomása volt a hihetetlen pénzszórásról" – írták..

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A nap videója: a mai divatterepjárókat megszégyeníti a régi apró Mini

A nap videója: a mai divatterepjárókat megszégyeníti a régi apró Mini

Weber: "Tanácsosabb lenne, ha Orbán irányt változtatna"

Weber: "Tanácsosabb lenne, ha Orbán irányt változtatna"

Ulf Kristersson, a kávészünet-politikusnak csúfolt kormányfőjelölt

Ulf Kristersson, a kávészünet-politikusnak csúfolt kormányfőjelölt

Időutazás: ilyenek voltak az autóreklámok 1956-ban

Időutazás: ilyenek voltak az autóreklámok 1956-ban

Fluor Tomi: Senkinek nem írtam azt, hogy bántani fogom

Fluor Tomi: Senkinek nem írtam azt, hogy bántani fogom

Segítettek a nézők, sikerült albérletet találni a vakvezető kutyás fiatalnak

Segítettek a nézők, sikerült albérletet találni a vakvezető kutyás fiatalnak