szerző:
Baksa Roland
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Óriási meglepetést okozott a jegybankban, hogy voltaképpen különösebb előzmények nélkül távozott az MNB főigazgatói pozíciójából a Matolcsy György legszűkebb bizalmi köréhez sorolt Nagy Róza. Az egyik magyarázat szerint lelépésének köze lehet az MNB-n belüli üzemeltetési huszárvágáshoz is, de a jegybank nem árult el okot. A szakember, aki a Matolcsy-féle Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkáraként 2010-2013 között fontos pozíciót töltött be a tárcánál, ma már nem vesz részt a jegybanki gazdálkodás irányításban, de azért nem hagyják az út szélén: megtarthatja alapítványi pozícióit.

Olyan volt ő Matolcsy Györgynek, mint Matolcsy Orbán Viktornak: „a jobbkeze”. Hosszú évekig kirobbanthatatlannak tűnt Matolcsy György mellől Nagy Róza, aki pár héttel ezelőttig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyik legfontosabb posztját, a – részben miatta – 2013-ban létrehozott főigazgatói széket foglalta el, de ma már másé a pozíció. A jegybank gazdálkodását lényegében a főigazgató irányítja, az operatív ügyek az ő kezében futnak össze, de Nagy szerepe túlmutatott ennél, megkerülhetetlen volt sok dologban, ami az MNB-ben történt, a személyi-szervezeti ügyekbe is beleszólása lehetett.

Ezért is okozott óriási meglepetést jegybanki forrásaink között és a „házban” is, hogy a régóta Matolcsy György legszűkebb bizalmi köréhez sorolt Nagy Róza ideje kitelt. A hvg.hu információi szerint 2-3 héttel ezelőtt történhetett meg a szakítás, azóta forrásaink szerint Nagy nem dolgozik a jegybankban.

Nagy Róza és Matolcsy György meghallgatása a Fidesz frakcióülésén 2010. július 5-én
©

Ezt látszik alátámasztani a jegybank lapunk kérdésére adott válasza is. Mivel a honlap tanúsága szerint már Fömötör Barna a főigazgató, arra kérdeztünk rá, mi az oka Nagy Róza posztról való távozásának, alkalmazottja-e még Nagy az MNB-nek, illetve részt vesz-e valamelyik jegybank által létrehozott alapítvány munkájában. A levélben felsorolják, hogy november 4-től Nagy Róza milyen négy fő területért felelős, de nem említik, hogy a jegybank alkalmazottja lenne. Mind a négy poszt a jegybank által létrehozott alapítványokhoz, illetve azok cégeihez kötődik – vagyis a válasz azt is sejteni engedi, Nagy Róza nem az MNB dolgozója már.

Nem hagyják az út szélén

Hogy Nagy a jövőben négy posztot tölt be, azt is jelenti, nem hagyják az út szélén – ezt egyébként Orbán Viktor honosította meg a Fideszben, a lecserélt embereknek szinte mindig jutott valamilyen jövedelmet hozó poszt. Nagy a jövőben „kuratóriumi elnökként irányítja a Magyar Nemzeti Bank által alapított Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítványt, az igazgatóság elnökeként vezeti a Pallas Athéné alapítványok által létrehozott Kasselik Ház Zrt.-t, valamint szintén az igazgatóság elnökeként vezeti a Pallas Athéné Domus Optima Zrt.-t és a Vízház Ingatlanfejlesztő Zrt.-t.” E pozíciókat eddig is vitte, vagyis csak meghagyták ezeket neki.

A Kasselik Ház Zrt. pár hete az RTL Klub információi szerint bő 4 milliárd forintért megvásárolta a fővárosi Vörösmarty téren álló patinás Kasselik-ház nagy részét. A Vízházért pedig bő 2 milliárdot adhattak. Legalább ilyen fontos pozíció a Pallas Athéné Domus Optima Zrt. igazgatósági elnöki posztja. Ezt a céget a durván 250 milliárd forinttal kistafírozott hat jegybanki alapítvány hozta létre idén májusban, ahogyan az Átlátszó kiderítette. A cég a pénzügyi vagyon befektetésével, az ingatlanvagyon kezelésével és más szolgáltatásokkal áll az alapítványok rendelkezésére.

Kasselik-ház a Vörösmarty téren
©

Ez utóbbi, vagyonbefektetéssel foglalkozó cégben tölt be vezérigazgatói posztot Nagy Róza utódja a jegybanki főigazgatói székben. Fömötör Barna volt eddig a jegybank közbeszerzési és üzemeltetési, illetve jogi igazgatója is, de előlépésével ezeket a posztokat be kell majd tölteni. Az MNB honlapján e két területnél már nincs is feltüntetve vezető.

De ki is Nagy Róza?

Nagy Róza és Matolcsy György már legalább 15 éve ismerik egymást, 2000-ben, amikor Matolcsy gazdasági miniszter lett az első Orbán-kormányban, a minisztériumban Nagy közigazgatási államtitkár lett. Meglepő módon a 2002-es kormányváltás nem törte derékba Nagy kormányzati pályafutását, a Medgyessy-kormány első évében helyettes államtitkári poszttal kínálták meg, egy évet maradt. A jobboldal (médiával együtt) sokat támadta Nagy Rózát a 2007-2010 közötti, a hévízi kórház stratégiai igazgatójaként eltöltött időszaka miatt. Előbb azért bírálták, mert a volt SZDSZ-es egészségügyi miniszter, Molnár Lajos sógornőjeként kapott posztot a zalai kórházban, majd hévízi önkormányzati képviselők – köztük egy akkori fideszes – 2009-ben feljelentést is tettek a rendőrségen. Gyanújuk szerint sikkasztás, csalás, hűtlen és hanyag kezelés merült fel a kórház gazdasági irányításában. Az akkor még erősen a Fidesszel, Orbán Viktorral szimpatizáló Magyar Nemzet és Hír Tv közölt riportokat a Hévízen történtekről, amelyekben felvetették Nagy Róza felelősségét is.

Ennél azonban erősebbnek bizonyult, hogy Matolcsynak szüksége volt rá. A miniszterré kinevezett Matolcsy a 2010-es kormányváltás után újra maga mellé vette Nagy Rózát mint a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkárát. Beszélgetőtársaink úgy emlékeznek, hogy nagyon sok minden Nagytól függött a minisztériumban, az operatív vezetés nála volt, sokan - ahogyan pár héttel ezelőttig a jegybankosok közül is – tartottak tőle. Nagy a külföldön megnyílt kereskedőházak ügyében is szorgoskodott. Időközben, 2011 szeptemberében megszüntették a nyomozást a Hévízen történtek ügyében, mint a Zala megyei rendőrség a hvg.hu-val közölte, „a nyomozás adatai alapján bűncselekmény elkövetése nem volt megállapítható”.

2013 tavaszán aztán Matolcsy jegybankelnökké avanzsált, és vitte magával bizalmasát. Nem is akárhogy. Még kinevezése előtt pár nappal Matolcsy – mint a jegybank tulajdonosának, a magyar államnak a képviseletét ellátó nemzetgazdasági miniszter – módosította a jegybank alapító okiratát, és létrehozott egy új posztot, a főigazgatóét. Ezt kapta Nagy Róza, aki pár héttel ezelőttig maximálisan élvezte is Matolcsy bizalmát.

De miért kellett mennie Nagy Rózának?

Pályafutásuk több pontján szinkronban mozogtak, aligha lehetett kétséges, hogy Nagy Róza bizalmi ember, ez is azt sugallja, Matolcsy valami komoly dolog miatt intett neki búcsút. Ennek okát az MNB nem árulta el, de a jegybankban szárnyra kaptak magyarázatok, köztük az egyik úgy szól, hogy Nagy távozása összefügghet a jegybank egyik cége, az MNB Jóléti Kft. körüli mizériával. Mint beszámoltunk róla, nyáron ez a cég kerülhetett kedvezőbb helyzetbe azáltal, hogy a jegybanki vezetés bezáratta az MNB-ben a teakonyhákat, nem lehetett meleg ételt bevinni, a mikrókat elvitették, razziáztak az üzemeltetésben dolgozók, és jelentették, ha valaki megsértette a szabályokat. Az MNB Jóléti Kft. által üzemeltetett büfék pedig kiszolgálták az étkezni vágyókat.

Az MNB Jóléti Kft. akkori – havi bruttó közel 2 millió forintot kereső – vezetőjének a felesége a jegybank kommunikációs és protokollosztályán dolgozott. Az elrendelt intézkedés – információink szerint – felháborodást váltott ki a jegybanki dolgozók körében. Később fel is mérték a véleményüket, és úgy tudjuk, sokan nemtetszésüket fejezték ki a „konyhaleépítés” miatt. (Némi visszarendeződés történt is azóta, a hűtők visszakerültek, és lehet már bevinni otthonról ételt.) Ez – és esetleg más ügyek – gyengíthették a protokollosztályon dolgozó – szintén Nagy Rózával együtt a nemzetgazdasági tárcától 2013-ban érkezett – hölgy helyzetét, Nagy Róza pedig, úgy tudjuk, jó darabig védte őt. A hölgy szeptember közepén közös megegyezéssel távozott a jegybankból, Nagy Róza pedig, mondják beszélgetőtársaink, igyekezett segíteni neki elhelyezkedni. Mindezt azonban hivatalosan nem erősítették meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mexikói rendőrökkel csaptak össze az Amerikába tartó hondurasi menekültek

Mexikói rendőrökkel csaptak össze az Amerikába tartó hondurasi menekültek

"Több oka is van annak, hogy fent levették a kezüket Simonkáról"

"Több oka is van annak, hogy fent levették a kezüket Simonkáról"

A magyar kormány nem örül a terrorizmus elleni európai fellépésnek

A magyar kormány nem örül a terrorizmus elleni európai fellépésnek

Végre már megrendelhetjük a régóta ígért repülő autót

Végre már megrendelhetjük a régóta ígért repülő autót

Fotó: Egyre csak várja az öreg boxer a kisújszállási tűzbe veszett gazdáját

Fotó: Egyre csak várja az öreg boxer a kisújszállási tűzbe veszett gazdáját

Ön is letakarja a laptopja kameráját? Lehet, hogy le kellene a telefonjáét is?

Ön is letakarja a laptopja kameráját? Lehet, hogy le kellene a telefonjáét is?