szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kínai miniszterelnök-helyettes látogatásakor jogtalanul bilincseltek meg és állítottak elő három aktivistát, akik Tibet szabadságáért tüntettek – mondta ki jogerősen a bíróság. Karma Dordzse egyetemi tanár, a dalai láma kormányának korábbi tanácsadója péládul nyolc órát töltött a rendőrségen.

Jogerős ítéletet hozott a Fővárosi Ítélőtábla a múlt héten annak a két tibeti férfinek az ügyében, akiket 2012 tavaszán jogsértő módon vegzáltak a rendőrök egy tüntetésen a fővárosban – adta hírül a hétfői Magyar Nemzet.

Az incidens hátterét a kínai miniszterelnök-helyettes budapesti látogatása szolgáltatta. A bíróság szerint a rendőrség megsértette a Tibet szabadságáért tüntető férfiak szabad véleménynyilvánításához fűződő jogát azzal, hogy a kínai konvoj elhaladásakor "sorozatosan, önkényesen igazoltatták őket".

2012-ben, a pekingi olimpia évében Tibeten belül és kívül is megerősödtek a kínai megszállás ellen tiltakozó hangok.

A jogtalanul megbilincselt és előállított férfiaknak egymillió, illetve félmillió forint nem vagyoni kártérítést és annak kamatait ítélték meg. Emellett a Budapesti Rendőr-főkapitányság 330 ezer forint perköltséget is kénytelen kifizetni.

A sértettek egyike Karma Dordzse egyetemi tanár, a dalai láma kormányának korábbi tanácsadója, akit nyolc órára elő is állítottak, ezért kapta ő a nagyobb összegű jóvátételt. Cevang Tinlej, a másik sértett menekültstátuszzal tartózkodik Magyarországon. A harmadik felperes Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság elnöke, de neki csak első fokon ítéltek meg kártérítést, másodfokon csak a jogsérelmet állapították meg. Emiatt a Kúriára viszik az ügyet – mondta Gaudi-Nagy Tamás védőügyvéd.

Mint mondta, ez már a harmadik elmarasztaló ítélet hasonló ügyben (egy 2009-es és egy 2011-es Tibet-tüntetés ügyében is hasonló bírósági döntések születtek), így a magyar rendrőség a Tibet-aktivisták jogainak notórius megsértőjének mondható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megmutatták az új elektromos Skoda hangját

Megmutatták az új elektromos Skoda hangját

Szlávik János arra tippel, még karácsony előtt tetőzhet a járvány

Szlávik János arra tippel, még karácsony előtt tetőzhet a járvány

Elvesztette magánvagyon jellegét: tíz éve volt a nagy nyugdíjlenyúlás

Elvesztette magánvagyon jellegét: tíz éve volt a nagy nyugdíjlenyúlás