Tetszett a cikk?

A könyv magyar és külföldi kiadása és reklámkampány nagyjából 70 millióba került az adófizetőknek, ezért kíváncsiak voltunk, mennyire volt sikeres a Sakk és póker.

A hvg.hu által megkérdezett, névtelenséget kérő kiadóvezetőt szerint is meglehetősen túlárazták a Matolcsy György gazdasági miniszter sikereiről szóló könyv, a Sakk és póker kiadását: a kétszer ötezer példány publikálása kétszer 9,2 millió forintba került, és azt a közpénzzel kibélelt MNB-alapítványok fizették.

"Ha nagyon igényes a kiadvány, nagyon jó a papír, akkor a nyomdaköltség esetleg lehet 3 millió forint, ugyanennyit lehet költeni, ha nagyon jól megfizetnek mindenkit, aki a könyvvel dolgozik" – mondta a névtelenséget kérő szakértő, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az utánnyomásnál már csak a nyomdaköltséggel kell számolni. Így viszont 9 millióból is ki lehetne hozni azt, amiért a kiadásért fizető jegybanki alapítvány, a Pallas Athéné Domus Animae (PADA) több mint 18 milliót adott. A PADA kuratóriumának elnöke egyébként éppen Matolcsy György.

Matolcsy bemutatja a saját könyvét
©

A hvg.hu másik forrásának a számításai szerint egy könyvet 5000 példányban nagyjából 3,2 millióból ki lehet adni – amiből a nyomdai költség a legmagasabb, 2,5 millió forint –, igaz, ebben nincs benne a szerző honoráriuma valamint a marketingköltség, ami egy címnél 4-500 ezer forint szokott lenni. Utóbbival mondjuk itt nem is kell számolni: a Sakk és póker reklámjára volt külön 11 millió.

A Matolcsyról szóló könyvet kiadó Kairosz Kiadó sajtósa, Mezei Károly tagadja, hogy a kiadásra kétszeres árat számláztak volna ki, azt mondta,

„normális üzleti áron dolgoztak, szolid nyereségük"

keletkezett. Azt, hogy ez forintban pontosan mit jelent, nem tudta megmondani.

Azt azonban elárulta,

a Sakk és póker című könyvet a PADA felkérésére adták ki,

míg a többi könyv kiadására maguk pályáztak. (A Kairosz adta ki Kásler Miklós onkológus könyvét is, aki a rákgyógyászat helyett a magyarok történelméről írt, 6 kötetben, 39 millióért.)

Azt, hogy a Sakk és pókerből könyvből mennyi fogyott, nem tudta megmondani, a PADA-hoz irányított minket, amely azonban nem válaszolt megkeresésünkre, így nemcsak a magyar, de a külföldön eladott példányszámról sincsenek pontos adataink. Utóbbiról az Index megírta, még el sem kezdték árulni, a magyarból pedig nagyjából 7500 fogyott - de az nem derül ki, hogy ebből boltokban mennyit adtak el. A könyváruházaktól is próbáltunk eladási adatokat megtudni, ám konkrét forgalmi adatot nem adhatnak ki.

A Sakk és póker mindenesetre leárazva, 2500 forint helyett 2100 forint körüli áron kapható a könyvesboltokban. Egy szakértő szerint ebből az árból is az látszik, nem az eladásból származott a bevétel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két nap alatt csaknem egymillió embert oltottak be az Egyesült Királyságban

Két nap alatt csaknem egymillió embert oltottak be az Egyesült Királyságban

Beindítják a robot tömeggyártását, ami időseket és betegeket segít majd gondozni

Beindítják a robot tömeggyártását, ami időseket és betegeket segít majd gondozni

Válságban edződött pénzügyminisztere lesz az Egyesült Államoknak

Válságban edződött pénzügyminisztere lesz az Egyesült Államoknak