szerző:
hvg.hu

Miközben a kormány a turizmus fejlesztésével indokolja a Vár hatalmas beruházásait, a felmenő turistabuszokat épp kitiltják a Várból. Az ok: az Orbán-féle Karmelita kolostor munkálatai.

Miközben a kormány a turizmus jelentőségével is indokolja a budai Vár rekonstrukcióját, május 15-től nem hajthatnak be a Várba a turistabuszok és a városnéző buszok. Az intézkedés indoklása is érdekes: nem a 18-20 tonnás turistabuszok veszélyeztetik a Vár útburkolata alatti csatornarendszert, hanem a 35-40 tonnás teherautók, amelyek az Orbán Viktor irodájának otthont adó Karmelita kolostor munkálatai miatt használják a Vár úthálózatát, írja a turizmus.com.

A budai Vár alatt számos járat, pince, kazamata található, ezek épsége miatt rendelték el még a 90-es évek elején, hogy a Várbuszok nem a nagy városi buszoknak megfelelő, hanem kisebb járművek legyenek.

A korlátozások kemények: sem a Hiltonba, sem egyéb látnivalókhoz sem lehet felmenni, még az idős vendégeknek sem. A megoldást a BKK-buszok jelentik, amelyek gyakrabban fognak járni. "A várba eddig közlekedő 320 buszt 5 vagy 10 percenként induló BKK-körjáratok váltanák ki az elképzelések szerint, ők lennének hivatottak az eddig turistabuszokkal utaztatott mintegy 15 000 turistát kiszolgálni" – írja a turizmus.com. Kérdés, hogy a megnövekedett sűrűséggel indított BKK-buszok nem fogják-e ugyanúgy terhelni az utat, mint a turistabuszok...

A döntést épp a szezon kezdetésre időzítette a kerület, amelyet a szakma barátságtalan lépésnek tekint.

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!